John Marrs: A hazugság ára

John Marrs kedvenc szerzőim közé tartozik, ha igazán izgalmas és feszültséggel teli pszichothrillerekről van szó. Az ő történetei sosem hétköznapiak vagy átlagosak, mindig tele vannak csavaros, ötletes és kreatív megoldásokkal. Ebben a sokszínű és gyakran félrevezető történetben két olyan nőt, anyát és lányát ismerjük meg, akiknek bonyolult kapcsolata rengeteg konfliktust és drámai helyzetet szül ebben a történetben.

Maggie és Nina, anya és lánya, egy rejtélyekkel és titkokkal teli házban élnek, ahol mindketten rabnak érzik magukat. Mindketten a múlt rabjai, egy olyan múlt rabjai, ami tele van fájdalommal, rossz döntésekkel és tragikus eseményekkel. Maggie rengeteg titkot rejteget lánya elől, csak azért, hogy megvédje őt a múlt fájdalmas emlékeitől, Nina azonban úgy érzi, hogy pont emiatt nem tud anyjának megbocsájtani, ezért rabként fogva tartja őt közös házuk padlásterén.

A megbocsáthatatlan bűnök és tévedések miatt eltávolodnak egymástól, miközben Maggie még élete árán sem hajlandó felfedni a múlt igazságait, csak azért, hogy szeretetével és gondoskodásával megmentse lányát.

Maggie nagy árat fizet ezért a sok hazugságért, de jól tudja, hogyha kimondaná az igazságot, annak még nagyobb ára lenne, ezért inkább csendben marad és minden kegyetlenséget eltűr lányától.

Ez egy rendkívül összetett, izgalmas és nagyon sokoldalú pszichothriller, amiben nem csak a szülői szerepről, a gyerekkori traumákról, az abúzusról és a pszichikai betegségekről lehet olvasni, hanem egy olyan történetről, amiben az anyai szerep megannyi oldala górcső alá kerül.

Rövid, frappáns és lényegre törő fejezeteken keresztül két idősíkban, két szemszögből lehet elolvasni ezt az izgalmas történetet. Gyorsan és dinamikusan pörögnek benne az események, közben pedig rengeteg etikai és morális kérdés vetül fel.

Meddig megy el egy anya, ha a gyermeke megvédéséről van szó? Mekkora ára van a hazugságoknak és vajon mekkora ára van az igazság kimondásának? Vajon könnyebb egy hazugságokkal teli élet, mint egy fájdalmas igazságokkal teli élet? Hol ér véget az anyai szeretet és gondoskodás? Vajon véget ér egyáltalán?

Bármelyik szemszögből is közelíti meg az olvasó ezt a történetet, mindkét nő szemszöge beteges és mindenben eltér a normálistól. Anya és lánya múltja olyan sok titkot és fájdalmat rejteget, hogy szinte lehetetlennek tűnik a kiút ebből a sötét veremből.

Ezért sosem egyértelmű, hogy ki a gonosz és ki a jó ebben a történetben, mert mindketten vétkesek a maguk módján.

Egy érzelmi hullámvasút ez a történet, amiben a szívfacsaró és lélegzet visszatartó részek folyamatosan váltogatják egymást. Két nő elméjébe és lelki világába kapunk betekintést, de ez nem könnyíti meg az olvasó helyzetét, csak még jobban összekuszálja, mert a gonoszság és a kegyetlenség mindkét oldalon jelen van.

A történet vége számomra meglepő volt, ennél egy kicsivel izgalmasabb és kreatívabb befejezést vártam, de ennek ellenére ez egy nagyon jól felépített thriller.

Egy sokkoló, feszült, megdöbbentő történet, aminek elolvasása után jogosan tehetjük fel magunknak a kérdést, hogy vajon a cél szentesíti az eszközt?

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha azokat sem ismerjük, akikről azt hisszük, hogy nagyon közel állnak hozzánk.

A hazugság ára Book Cover A hazugság ára
John Marrs
Maxim Könyvkiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
384