Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Az elmúlt években egyre több olyan könyv került a kezembe, aminek témája az örökölt családi minta. Bár ezek a könyvek egy nagyon fontos témát dolgoznak fel, olvasásuk mégsem annyira egyszerű, mivel ezeknek a könyveknek csak úgy van értelmük, ha az elolvasott információkat a gyakorlatba is át tudjuk ültetni.

Ez a gyakorlatias és kézzel fogható könyv mindennapi történeteken keresztül, átlagos családok hétköznapi küzdelmeiről mesél. Ez az önfejlesztő és önsegítő könyv, káros és diszfunkcionális családi mintákon keresztül próbál gyógyírt, kézzel fogható tanácsokat és gyakorlatias megoldásokat nyújtani.

A könyv társzerzői főleg a hit szempontjából közelítik meg azokat a káros családi mintákat, amelyek negatívan befolyásolhatják életünket. A hétköznapi történetek mellett a könyv szerzői bibliai történeteken keresztül több olyan módszert is mutatnak, amelyek segítenek a diszfunkcionális családi mintákat feloldozni.

A könyv szerzői abból indulnak ki, hogy az egészséges családi minták kialakítása, csak akkor valósítható meg, ha előtte szembenézünk fájdalmas múltbeli traumáinkkal, és felismerjük azokat a káros magatartási és kapcsolati mintákat, amelyek hatással voltak személyiségünk kialakulásában.

A káros örökölt családi minták akár több generáción keresztül is romboló hatással lehetnek szerelmi, munkahelyi vagy baráti kapcsolatainkra.

Ez a könyv segít lépésről lépésre felismeri ezeket a káros családi mintákat, amiket gyakran tudat alatt magunkban hordozunk, és gyakran észre se vesszük milyen romboló hatással vannak a mindennapjainkra.

A könyv tele van több olyan gyakorlatias feladattal is, amelyek segítenek egyéni vagy csoportos foglalkozások során, feldolgozni azokat a múltbeli traumákat, amelyek a felismerés során, segíthetnek elindulni egy önismereti úton.

A könyv csak egy kiinduló pont ezen az úton, semmiképp nem helyettesíti a terápiás üléseket, de azért tud néhány új nézőpontot adni.

A könyv szerkezetileg úgy épül fel, hogy minden fontosabb téma bevezetése előtt egy bibliai téma áll, ami felvezeti azokat az altémákat, amelyek végül elvezetnek azokhoz a feladatsorokhoz, amelyek rávilágítanak arra, hogy bármennyire is úgy tűnik, hogy egyedül vagyunk személyes problémáinkkal, valójában mindannyian hordozunk magunkban olyan elakadásokat, amelyek meggátolnak minket abban, hogy egy beteljesült és szabad életet éljünk.

A bibliai történetek ilyen megvilágításból való feldolgozása, valójában pont arra mutat rá, hogy a legnagyobb bibliai példaképek életében is előfordultak olyan traumák és hibák, amelyekkel a modernkori ember is szembesül.

A könyv nem fogja megoldani ezeket a súlyos problémákat, de mankót és kiutat nyújt ezekből a reménytelennek tűnő helyzetekből.

Az a célja ennek a könyvnek, hogy rámutasson arra, hogy a felismerés csak az első lépcsőfoka a gyógyulásnak, de sok esetben csak a terápiás munka tud igazán sokat segíteni abban, hogy a szavakból cselekedetek legyenek.

Ez a gyakorlatias és könnyen érthető könyv nem bújik a nehéz és súlyos szakszavak mögé, hanem több biblikus és mai történeten keresztül világít rá arra, hogy a családi mintákon lehet változtatni, ezeket felül lehet írni újabb mintákkal, amelyek már nem diszfunkcionálisak, hanem azt a célt szolgálják, hogy egy harmonikus kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal és embertársainkkal.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha mindig azt teszed, amit eddig tettél, mindig azt kapod, amit eddig kaptál.

Családfánk titkai Book Cover Családfánk titkai
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand
Harmat Kiadói Alapítvány
2021
Kartonált
212