Csernus Imre: Főnix

Azt hiszem Csernus dokit vagy nagyon szereti az ember, vagy nagyon nem, de nála középút nincs. Én azok táborát erősítem, aki kifejezetten bírja, sőt igényli azt a fajta nyers, direkt és kendőzetlen szókimondást, amit Csernus Imre képvisel, és ami előadásaiban és könyveiben visszaköszön.

Csernus doki legújabb könyve, a Főnix, azt hiszem jobbkor nem is jöhetett volna, ugyanis ez az egyszerű és letisztult könyvborító, valamint sokatmondó könyvcím, olyan gondolatokat tartalmaz, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben, kissé helyre teszik az embert és felrázzák.

Persze ez a könyv csak azoknál fog betalálni, akik nyitottak is erre, valamint rendelkeznek egy olyanfajta önismerettel, hogy igénylik a dolgok valamivel objektív meglátását is.

Azt hiszem, sajnos még mindig túl kevesen vagyunk azok, akik mint a főnix madár, képesek vagyunk fészkünkkel együtt önmagunkat is felégetni, azért, hogy hamvainkból valami új születhessen meg.

Csernus doki, több fejezeten keresztül mesél nekünk az élet lehetőségeiről, az emberi gyarlóságról, társadalmunk téves eszméiről, miközben folyamatosan egy kérdés lebeg az olvasó előtt:

Képes vagy, van-e benned elegendő erő ahhoz, hogy dönts és megújulj?

A mostani járványhelyzetből kiindulva Csernus a főnix madarat hozza fel példaként, aki a legenda szerint élete végén fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy fiatal főnix születik meg.

Könnyen mondhatnánk azt, hogy ez csak a mesékben történhet meg, de Csernus könyvét olvasva, egyre jobban belelátunk abba, hogy mire is van szüksége az embernek ahhoz, hogy hátrahagyva mindazt, ami megakadályozza egy beteljesült élet megélésében, valami újat kezdjen.

Az első és a legfontosabb lépés, maga a döntés. Ragaszkodhatunk a régi életünkhöz, mindahhoz ami a járvány előtt volt, de az már sosem fog visszatérni. A megszokások rabjai vagyunk, ezért nehezen tudunk alkalmazkodni az újhoz, sőt legtöbbünkből hiányzik a rugalmas ellenállási képesség, ami segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

Ezért a második dolog, amire szükségünk van, az a reziliencia, a rugalmas ellenállási képesség, ami egy olyan reaktív képesség, ami a külső hatások ellenére is képes alkalmazkodni és megőrizni a test és lélek jó egyensúlyállapotát.

A mostani válsághelyzet mindenkit döntés elé állít, már nincs helye a menekülésnek, a hazugságnak és a megalkuvásnak. Nem csak másokkal szemben, hanem elsősorban önmagunkkal szemben.

Csernus Imre könyve nagyon élesen világít rá erre könyvében, sorról sorra véve azokat a hibákat és rossz döntéseket, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy egy beteljesült és önazonos életet éljünk.

A döntés, a rugalmas ellenállási képesség után nagyon fontos a megújulás, ami nem kevés erőt, bátorságot és kitartást követel meg. Ehhez pedig elengedhetetlen a tudatosság, ami képes felülkerekedni a dolgokon és egyfajta távolságból szemlélni saját magát és a körülötte lévő világot.

Szerintem lényegre törően, közérthetően és direkten fogalmaz Csernus ebben a könyvben, ezért olyan érdekes és izgalmas végigolvasni azt, hogy hogyan is vélekedik Csernus doki erről a járványhelyzetről, milyen lehetőségeket lát benne, valamint lélektanilag hogyan is hat ez a járványhelyzet az emberekre.

A fizikai vírus ellen nem sokat tudunk tenni, de a félelmeinken, a bizonytalanságainkon és a lelki egészségünkön sokat tudunk dolgozni.

És mikor máskor, ha nem most!?

A jelenlegi járványhelyzet azt hiszem mentális szinten sokkal nagyobb károkat okoz, mint azt bárki is gondolná, és ha ezt egyéni szinten nem kezdjük el kezelni, akkor az társadalmilag is nagy károkat fog okozni.

Bárhogy is nézem, forgatom ezt a könyvet, egyre jobban szeretek bele és viszem magammal azokat a gondolatokat, amelyek a változásra, a fejlődésre és a megújulásra buzdítanak.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet nem akadálypálya. Az élet a lehetőségek széles tárháza, hogy tudjál mosolyogni, és tudjál sírni. De legfőképpen hinni.

Főnix Book Cover Főnix
Csernus Imre
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2020
Keménytábla
271