Henry Oster – Dexter Ford: Az auschwitzi lovászfiú

Egy rövid, de annál tartalmasabb holokauszt történet, ami egy fiatal kamasz fiú életét meséli el. Ebben az életben benne van megannyi megpróbáltatás és veszteség, valamint nagyon sok tanulság és bölcsesség.

Bármennyi holokauszt történet is elolvasok, minden újabb könyv ráébreszt arra, hogy mennyire fontos erről a témáról írni, olvasni és beszélni. Egyre inkább csökken azoknak az embereknek a létszáma, akik hitelesen és őszintén tudnak a koncentrációs táborok borzalmairól mesélni, ezért tartom nagyon értékesnek ezeket a könyveket.

Minden újabb 2. világháborúról szóló könyv tud egy újabb információt, egy újabb tanulságot vagy egy olyan élettörténetet adni az olvasónak, ami által lelkileg gazdagabbnak érezheti magát a könyv elolvasása után.

Nagyon fontos úgy olvasni ezeket a történeteket, hogy az ember ne ítélkezzen, ne bíráskodjon, mert sosem lehet tudni, hogy hasonló helyzetekben ki hogyan cselekedne. Ennek a történetnek is végső soron nem az a célja, hogy csak a negatívumokra és a szörnyűségekre koncentráljon, hanem az, hogy edukáljon, reményt adjon és ha kell figyelmeztessen.

Ez egy meglehetősen tárgyilagos, tényszerű kötet, amiben Henry Oster életét ismerhetjük meg. Azt a fiatal kamasz fiút, aki hamar elveszíti szüleit, egyik koncentrációs táborból a másikba kerül. Minden veszteség és szörnyűség ellenére, mégis túléli a legnagyobb borzalmakat. Lovászfiúként tevékenykedik a koncentrációs táborokban és ezáltal sikerül életben maradnia.

Visszaemlékezései alapján kronologikus sorrendben meséli el gyerekkorát, fiatal éveit, amiket a koncentrációs táborokban tölt el, valamint a szabadulása utáni kivándorlását Amerikába és életének alakulását.

Ezt az élettörténetet megrázó képek támasztják alá, valamint olyan beszámolók, amelyek emberileg már szinte felfoghatatlannak tűnnek.

Henry megindító és szívet tépő története nem csak inspiráló és motiváló, hanem tanulságos is. Az ő sorsa tanúskodik arról, hogy sosem szabad feladni, mert minden nehézség után felcsillanhat egy reménysugár, ami átvezet minket a megpróbáltatások idején.

Nagyon megható és szomorú arról olvasni, hogy valaki egyedül, szeretet és bizalom nélkül nő fel, miközben a napjai csakis félelemről és rettegésről szólnak.

Okkal válthat ki dühöt és hátborzongató érzést az olvasóból ez a kötet, mert olvasás közben igazságtalanságot és értetlenséget tapasztalunk meg. De Henry szemein keresztül képesek lehetünk arra, hogy a rosszat, ne rosszal,  hanem jóval győzzük le.

Minden holokauszt történetben, minden emberi sorsban van valami egyedi. Henry története azért különleges, mert ő egy alig ötéves kisgyerek volt, mikor Hitler hatalomra lépett és ezáltal a teljes élete megváltozott.

Letaglózó arról a sok szenvedésről, megaláztatásról és keserűségről olvasni, amiről ez a könyv szól, mégis olyan felemelő érzés arról a bátorságról és élni akarásról olvasni, ami Henryre jellemző ebben a történetben.

A halálmenetek, a koncentrációs táborok, a halálvonatok mind átélt borzalmakról tanúskodnak. Megaláztatás, elhurcolás és halálfélelem, mindez egy fiatal kamasz fiú szemein keresztül.

Egy magányos küzdelemről szól ez az egész könyv, egy halálból való visszatérésről, valamint arról, hogy hogyan lesz egy védtelen kisfiúból érett kamasz, majd felelősségteljes felnőtt.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A gyűlölet csak gyűlöletet szül. A tolerancia kell hogy a jövő célja legyen, az egész emberi faj célja. A múlt agresszorainak is toleranciára kell törekedniük. Ahogyan az áldozatoknak is.

Az auschwitzi lovászfiú Book Cover Az auschwitzi lovászfiú
Henry Oster – Dexter Ford
Álomgyár Kiadó
2023
Cérnafűzött, Keménytáblás
301
Lukács Andrea