Ina Valcsanova: A Krach sziget

Mikor először kezembe vettem ezt a nagyon szép és különleges borítójú könyvet, csupán csak a címe alapján még csak sejtelmem se volt, hogy miről is fog szólni. Megfogott a könyv fülszövege, a tengerkék borítója és az eredeti címe. Ez az a könyv, ami nagyon eltalálta az én ízlésemet, ugyanis van benne egy egészséges irónia, eredetiség és fantázia.

Engem nagyon megfogott ennek a könyvnek a stílusa és a szerkezete. Két teljesen különböző karakterű elbeszélő szólal meg a könyvben. Az egyik nő szinte már megszállottan és fanatikuson igyekszik a tökéletességre és a harmónia megteremtésére. A másik nő, férje és fia elől menekülni tűnik egy horvát kis szigetecskére, hogy újra önmagára találjon. Csak a könyv előrehaladtával derül ki, hogy valójában ez a két nő valamikor már találkozott és innentől kezdve életük két teljesen különböző irányba ment el.

Aszja a könyv főszereplője, aki a hétköznapoktól és a családi bonyodalmaktól menekülve, egy hosszabb nyaralásra indul. Ez a pihentetőnek és kikapcsolódásnak szánt nyaralás egy kaotikus összevisszaságba fordul át, ugyanis Aszja volt férje és annak új felesége nyaralójában száll meg, ami további bonyodalmakat hoz életébe. Kiderül, hogy a nyugalomnak és békének vélt sziget minden csak épp az nem. Aszja görcsösen próbál rendet rakni gondolatai és érzelmei között, miközben nem hogy a békére és nyugalomra talál rá, hanem életébe beüt a krach és onnantól kezdve borul az egész élete.

A másik nő, Radoszt, tőle jó néhány kilométerre megszállottan, a csillagok járását figyelve követi Aszja életét és előre megjósol egy előre látható katasztrófát Aszja életében. Radoszt innentől kezdve már csak annak szenteli életét, hogy megakadályozza ezt a katasztrófát ami Aszjára, az ő példaképére vár.

Nem mondanám azt, hogy valami eget rengető dolgok történnek ebben a könyvben, de elképesztően szórakoztató végigkövetni ennek a két nőnek az életét. A két nő párhuzamosan folyó élete különbözőbb már nem is lehetne, de mégis vannak olyan pontok benne, amelyek összekötik őket.

Számomra nagyon megnyerő volt a bolgár írónő debütáló regénye, mert egyszerre humoros, szarkasztikus és könnyed olvasmány. Lelkesen és kíváncsian olvastam a két párhuzamosan elbeszélő nő történetét, mindegyikben voltak olyan vonások, amelyekkel én is azonosulni tudtam. Helyenként még el is mosolyogtam magamban, mert annyira vicces és humoros volt a megfogalmazás, hogy úgy éreztem ilyen csak a fikcióban történhet meg. Csakhogy mindaz, ami ebben a regényben fikciónak tűnik, a két nő reális vagy épp nem reális problémái, a valóságban igenis sokkal komolyabbnak tűnnek, mint egy könyv lapjain. A boldogtalan házasság, a családon belüli erőszak, a megcsalás, a hűtlenség, a titkolózás, a válás, mind olyan problémák amelyekkel nem csak a könyv szereplői szembesülnek életük folyamán.

Nekem tetszett az a finomság és érzékenység, ahogyan az írónő megközelítette ennek a két nőnek az érzelmi és gondolati világát. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni egy bolgár írónő könyve. Persze nem egy eseménydús regényre kell gondolni, de kellő ráhangolódással és humorral, nagyon élvezetes tud lenni ez a könyv. A végén nem egy katartikus befejezésre kell számítani, de szerintem ennél a könyvnél ez nem is igazán hiányzik. Néha elég csak a sorok között olvasni, ahhoz hogy egy könyv adni tudjon valami útravalót, és szerintem ez a könyv ezt meg is teszi.

Egyik nő sem tökéletes ebben a könyvben, mindkét nő világa messze áll a tökéletességtől, de ettől olyan szimpatikusak és életszagúak. Aszja nem egy mintaanya vagy mintafeleség, de minden hibája ellenére próbálkozik, miközben önmagát is próbálja megvalósítani és megtalálni. Radoszt (Büdöske), a másik nő, a tökéletes élet megtalálásában és megteremtésében leli örömét, miközben Aszját csillagtestvérének tekinti, akitől tanulni szeretne az élet fontos dolgairól.

Csak a végén derül ki mindkét nő számára, hogy nem minden az aminek tűnik és az a harmónia, amire mindketten vágynak nem külső dolgokban lelhető meg, hanem az egy belső megnyugvás és elfogadás.

Eszméletlenül érdekes és szórakoztató végigkísérni ezt a folyamatot, amikor mindketten alakulnak, formálódnak és változnak. Mindketten kapaszkodnak valamibe vagy valakibe, de végül is ezek a külső tényezők vezetik el őket a változáshoz.

Nem egy romantikus vagy szerelmes regény ez, hanem olyan realista, humorral és öniróniával megfűszerezve, amit nagyon lehet élvezni. Könnyed és szórakoztató, érdemes elolvasni, mert kicsit eltér a megszokottól és ettől olyan különleges.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A betegség néha azért jön, hogy megmutassa az utat.

A Krach sziget Book Cover A Krach sziget
Ina Valcsanova
Typotex Kiadó Kft.
2019
Kartonált, Ragasztókötés, Visszahajló Füllel
188