James Nestor: Lélegzet

Kissé paradoxonnak tűnhet egy olyan alapvető és magától érthető dologról írni, mint a lélegzet, de egyre több tudományos tény támasztja alá azt, hogy nagyon nem mindegy hogyan lélegzünk.

Az élet egyik alapfunkciója olyan nagy mértékben változott az elmúlt évek során, hogy szinte az alapoktól kell újratanulni a helyes és egészséges légzést.

Talán mindaddig míg valamilyen légúti vagy ennél még komolyabb betegség nem érint minket, el sem gondolkodunk azon, hogy mennyire befolyásolja fizikai és szellemi szinten az egészségünket a helyes légzés.

Ezt a tényirodalmi könyvet olvasva, az ember egyből rádöbben arra, hogy milyen sok kellemetlen fizikai tünete mögött a túl sok, túl kevés, túl gyors vagy túl felületes lélegzet áll.

James Nestor, saját példáján keresztül alaposan és precízen utánajár a légzésnek, és megpróbálja tudományos szempontokból is megközelíteni és bebizonyítani azt, hogy a helytelen légzés számos mozgásszervi, szellemi vagy autoimmun betegség okozója. De nem szükséges ennyire messzire mennünk, ahhoz hogy saját mindennapi életünkben érezzük azt, hogy stresszes, túlterhelt vagy feszült helyzetekben teljesen másképp lélegzünk, ami kihat testi-lelki jólétünkre.

Ez a könyv ok-okozati összefüggéseket mutat betegségek és helytelen légzés között, valamint olyan egyszerű és kézzel fogható technikákat ad olvasója kezébe, amivel légzési szokásokat lehet javítani, ami az élet összes területére kihat majd.

James Nestor könyve nem csak, hogy tudományos, hanem egyben olvasmányos is, ugyanis nyelvezete könnyedén érthető és közben izgalmas is, köszönhetően a rengeteg személyes példának, valamint azoknak az utazásoknak, amelyeket a könyv szerzője a világ számos pontján megejtett annak érdekében, hogy kiderítse mikor és hogyan romlott és változott meg a légzésünk.

Bár rengeteg tudományos információ kap benne helyet, a könyv olvasása még sem okoz gondot, nem unalmas, ugyanis hétköznapi és közérthető nyelvezete segít megérteni olyan dolgokat, amikre eddig nem biztos, hogy tudatosan odafigyeltünk.

Ebben a könyvben helyet kapnak az ősi légzéstechnikák, modern kori légzőgyakorlatok, valamint olyan tippek is, amelyek segíthetnek a könnyebb és egészségesebb légzésben.

Néhány légzéstechnika elsőre kicsit furának tűnhet, de vannak olyanok amelyeket bárki könnyedén be tud iktatni a mindennapokba.

Ez a könyv több ezer éves ősi praktikát mutat be, valamint modern kori tudósok technikáit is, mint pl. a Buteyko-légzés.

Ezek a kutatási eredmények mind azt támasztják alá, hogy a helyes légzéssel a horkolás, az asztma, sőt rengeteg autoimmun betegség is orvosolható.

Részletgazdag kísérletekről és egyben szórakoztató történetekről lehet olvasni ebben a könyvben. Harmóniában vannak benne a személyes élmények a tudományos adatokkal, mindezt pedig konkrét és gyakorlatias technikák támasztják alá.

Én rengeteg új információval gazdagodtam a könyv elolvasása után, sőt sikerült néhány technikát elsajátítani és a mindennapokban alkalmazni őket.

Mindazoknak, akiket érdekel ez a téma és szeretnének egy tudományos, de ugyanakkor érdekes könyvet olvasni és közben új dolgokat is tanulni, ez a könyv remek kiindulópontot jelenthet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem számít, mit eszünk, mennyit sportolunk, mennyire rugalmasak a génjeink, mennyire vagyunk soványak, fiatalok vagy eszesek – ezek egyike sem számít, ha nem lélegzünk helyesen.

Lélegzet Book Cover Lélegzet
James Nestor
21. Század Kiadó
2021
Füles, Kartonált
335