Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Csernus Imre összes könyvét olvastam már és nem titok az a tény, hogy nagy rajongója vagyok szókimondó és egyenes mondásainak. Életem különböző szakaszaiban olvastam könyveit, és minden alkalommal éreztem a változást, gondolataimban és cselekedeteimben egyaránt, könyvei elolvasása után. Ez a könyv valósággal elvarázsolt, ugyanis annyira lényegre törően, koncentráltan és egyszerűen adja át üzentét, hogy ehhez már semmit sem lehet vagy kell hozzáfűzni. Biztos vagyok benne hogy ez a könyv sok embernek nem nyeri el a tetszését, ugyanis olyan pontokat érint, amikkel bizony nehéz szembe nézni. Talán ebben is rejlik különlegessége. Még mindig megvan benne a szókimondás jellege, de nem olyan odamondós stílusban mint az előző könyvekben, sokkal inkább szeretetteljes és meghitt hangnemben. Én magam is meglepődtem azon, hogy ez a szelíd és bensőséges hangnem Csernus könyvéből árad, ugyanis ennél azért jóval „erősebb” mondatokat szoktam meg tőle. De ezzel a könyvvel és annak stílusával, nálam nagyon betalált.

Imádtam a könyv szerkezetét, felépítését, hangulatát és üzenetét. Ennél találóbb címe már nem is lehetne a könyvnek, ugyanis három kis szavacska mindent összefoglal, amiről ez a különleges könyv szól.

EGY ÉLETED VAN!!! Hányszor, milyen hangosan, milyen stílusban, milyen gyakran kellene ezt a mondatod elolvasni vagy hallani, ahhoz hogy ráébredjünk az élet egyediségére és megismételhetetlenségére?! Ez az egy ÉLET, ami igenis nagybetűs élet, állhat csupán néhány évből vagy akár több évtizedből is, és ez nem tőlünk függ. De az, hogy ez a néhány év, kinek több, kinek kevesebb, hogyan telik el, az csak tőlünk függ. Nagy őszinteség és bátorság kell a minőségi élethez, de ez nem lehetetlen. Ha valaki összhangban van önmagával, környezetével, embertársaival és a természettel, akkor ez a nagybetűs élet minden egyes napja örömforrás és akár ünnepnap is lehet.

Csernus Imre ezekre a gondolatokra helyezi a hangsúlyt ebben a tőle szokatlan könyvben, ahol az év tizenkét hónapját végigjárva olyan gondolatokat, bölcsességeket, tanácsokat és nézeteket oszt meg, amikkel bárki azonosulni tud.

Nekem nagyon tetszett ez az összhang és harmónia, ami ember és természet között megjelenik ebben a könyvben. Annyira látványos volt minden leírás, hogy szó szerint bele tudtam magamat képzelni egy-egy környezetbe. A szavak olyanok voltak benne, mint egy festmény, ahol minden színnek, formának és árnyalatnak saját lelke és üzenete van. Imádtam Csernus szemein keresztül látni a világot, a teremtést és benne az embert, önmagamat is. Érzések, gondolatok, tévedések, megbánások, elszalasztott lehetőségek, mindez és még ennél sokkal több is van ebben a könyvben. Felelősségvállalás és bátorság, a két legfontosabb üzenete ennek az önismereti és önsegítő könyvnek. A valódi, kiteljesedett és önazonos élet, csakis így valósítható meg.

Nagyon élvezetes és szórakoztató volt számomra ez a könyv, szerettem provokatív stílusát, ugyanakkor nagyon lelkesítő és motiváló. Az év hónapjaira lebontott gondolatok és üzenetek nagyon életszagúak és rávilágítanak az igazán fontos és értékes dolgokra. Olvasás közben gyakran éreztem azt, hogy olyan a könyv, mintha szemben ülnék Csernussal és egy jót beszélgetnénk. Az önazonosság és a meghittség hangneme nagyon átjárja ezt a könyvet, ezért is tűnik olyan könnyednek és közvetlennek. Az őszinte gondolatok az életről, a halálról és az emberi mivoltról nagyon megnyerőek benne.

A tudatosság vagy tudatos ébrenlét, ami a fő motívuma ennek a könyvnek, nagyon szemléletes és inspiráló. A kimondott igazságok, az önéletrajzszerű vallomások és a természetközeliség gyakran fájóak tudnak lenni, ugyanakkor rávilágítanak olyan igazságokra, amelyek szerintem egyetemes és korszerűtlen gondolatok.

Minden mulandó ebben az életben, és csak az fontos, amit az ember az „itt és most”-ban meg tud élni és tapasztalni. Minden gondolatnak, érzésnek, cselekedeteknek következménye van, ugyanakkor mindegyikre hatással is tudunk lenni. De nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a könyvet, van mit tanulni belőle, és van mire építeni!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Van olyan élet, amely teli van tűzzel, és van olyan, amelyben sok a hamu.

Te melyiket éled?

Egy életed van Book Cover Egy életed van
Dr. Csernus Imre
Jaffa Kiadó Kft.
2019
Keménytábla
270