Jodi Picoult: Apró csodák

Kedvenc szerzőim közé tartozik Jodi Picoult, az összes könyvét elolvastam már. Olvastam már tőle németül, angolul és persze magyarul is. Könyvei elég ismerősek, hiszen több könyvéből már film változat is készült.

Az „Apró csodák” könyve, személy szerint nagy kedvencem. Annyira érdekes a témája, hogy én alig tudtam letenni a könyvet, mindenhova magammal vittem, csak hogy még egy fejezetet tudjak olvasni belőle.

Ruth Jefferson már több mint húsz éve végzi alaposan és lelkiismeretesen szakápolónői munkáját, egy kórház újszülött osztályán. Váratlanul egy olyan újszülötthöz osztják be, akinek szülei a fehér felsőbbrendűség hívei és elutasítják az afroamerikai szakápolónőt. A kórház vezetősége eleget tesz a szülők kérésének és eltávolítják az afroamerikai Ruth ápolónőt, a csecsemő gondozásától. A nem rég született csecsemő azonban hirtelen életveszélyes állapotba kerül és csak Ruth van egyedül a csecsemő szobájában, aki segíthetne neki. De őt eltiltották a csecsemőtől, szigorún tilos bármilyen módon is kapcsolatba lépnie vele. Mit tegyen? Engedelmeskedjen a kórház előírásainak vagy maradjon hű, ápolónőként tett életmentő fogadalmához?

Ruth habozik megkezdeni az életmentést, ezért a család emberöléssel vádolja meg. Esete Kennedy közvédőhöz kerül, aki megpróbálja őt felmenteni e súlyos vád alól, de csak azzal a feltétellel, ha a faji kérdéseket mellőzik a tárgyalás ideje alatt. A tárgyalás ideje alatt sok minden kiderül azokról az erkölcsi, társadalmi és szociális elvekről, amit mindketten tévesen láttak, és ami sajnos mai társadalmunkat is érinti.

Jodi Picoult bravúrral írta meg ezt a regényt, miközben súlyos társadalmi témákat érintett könyvében. Nem könnyű megemészteni a regény mondanivalóját, ugyanúgy mint ahogy egyértelmű álláspontot is nehéz választani. A szerzőnek mégis sikerült tapintatosan és profizmussal olyan témákat érinteni, mint a kiváltság, előítélet, faji felsőbbrendűség, rasszizmus és igazság. Mindezt úgy oldja meg, hogy az olvasóra bízza a mondanivaló tovább gondolását.

Ebben a könyvben semmi sem egyértelmű, és pont ettől válik ez a regény egy irodalmi remekművé.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Tudja, hogy van: az élet megy tovább. Mi mást tehetnénk, mint hogy mi is vele megyünk?

Apró csodák Book Cover Apró csodák
Jodi Picoult
Athenaeum Kiadó Kft.
2017
Füles, Kartonált
479