Karen Swan: Az utolsó nyár

Karen Swan könyvei kedvenceim közé tartoznak, ugyanis szeretem azt a romantikus és könnyed hangulatot, amit ő megteremt könyveiben. Emellett nagyon jól kidolgozott karakterek jelennek meg regényeiben, valamint csodálatos helyszínek és egy olyan történelmi háttér, ami nagyon harmonikusan keretbe foglalja a regény cselekményét.

Ez a regény egy sorozat első részét képezi, ami egy titkokkal teli szigetre varázsol el, ahol egy olyan szerelemnek lehetünk a szemtanúi, aminek útjában számos társadalmi akadály áll.

A regény női főszereplője Effie Gillies, aki egy igazi vadóc és egy tűzről pattant lány, akit erős érzelmei és impulzív személyisége vezényel. Egész életét egy kis szigeten töltötte, aminek minden egyes zugát, lakóját és élővilágát nagyon jól ismeri.

Nyugodt és békés életét egy olyan férfi bolygatja fel, aki a szigetre látogat és onnantól kezdve egy viharos és kalandos kapcsolat alakul ki közöttük.

Kis idő múlva Effie-t és a szigetlakókat szárazföldre telepítik át és innentől kezdve a fiatal lánynak több akadállyal és megpróbáltatással is szembe kell néznie.

Effie a grófi birtokon kap munkát, ahol egy szebb jövőt remél magának, de újratalálkozik Lord Sholtoval, akihez még mindig erős érzelmek fűzik.

A társadalmi különbségek úgy tűnik lehetetlenné teszik szerelmük kibontakozását, ugyanis a múltbeli titkok napfényre kerülnek és így veszélybe kerül a jövőkép is.

Karen Swan történelmi romantikus regénye egy hosszadalmas és nagyon alapos kutatómunka eredményét adja vissza, amiben nem csak az események kronologikus sorrendjét tudjuk végigkövetni, hanem olyan szereplőket ismerünk meg, akiknek érdekes és izgalmas az élete.

Egy olyan női sorsot ismerünk meg ebben a regényben, amiben sok a küzdelem, az élni akarás és a társadalmi konvenciókkal való szembeszállás. Nem egy tipikus fiatal lányt ismerünk meg Effiben, hanem egy olyat, aki szereti az életét, annak ellenére, hogy kemény férfi munkát végez.

Apjához fűződő kapcsolata is nagyon különleges, amiben egy szeretetteljes és hűséges apa-lánya kapcsolatot lehet felismerni.

Effie kalandozásai közben Skócia legszebb helyeit járjuk be, ahol a természet csodálatos látványai elkápráztatnak.

Ez nem egy túl mozgalmas vagy dinamikus regény, kevesebb benne a cselekmény, sokkal több a leírás és az elbeszélés, és mivel egy sorozat első részéről van szó, ezért nem is kapunk minden kérdésünkre választ benne.

Több cselekményszál keveredik ebben a regényben, a szigetlakók élete elég nagy kontrasztban áll a szárazföldön élő emberekével, közben pedig egy új szerelem bontakozik ki, ami előtt még rengeteg küzdelem és harc áll.

Van néhány titok és megoldatlan fordulat benne, már csak ezért is érdemes várni a sorozat következő részét, amiben remélhetőleg folytatódik Effie és Lord Sholto szerelmi románca.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az emberek nem szeretik, ha valaki nem tudja, hol a határ.

Az utolsó nyár Book Cover Az utolsó nyár
Karen Swan
21. Század Kiadó
2023
Puhatáblás, Ragasztókötött
475