Nicky Pellegrino: Olaszország, szeretlek!

Néhány könyv számomra tipikus strandolós, napozós és pihentető olvasmány. Ezeket a könyveket általában mindig tengerparti nyaralásokon szoktam olvasni, hiszen könnyed és szórakoztató olvasmányok.

Ebbe a kategóriába tartozik Nicky Pellegrino „Olaszország szeretlek!” című könyve is. Ez egy tipikus szerelmes regény, ami nem igazán az én műfajom, de mivel a regény cselekménye lekötött és imádom Olaszországot, ezért jó olvasmányként tudom elkönyvelni. Bár nagyon erős a szerelmi szál a regényben, mégis a női sors áll a könyv középpontjában. Két nő életútjáról szól, anya és lánya próbálnak boldogulni, saját álmaikat követik, miközben a szerelem is rájuk talál.

Az 1960-as években egy dél-olaszországi idillikus faluban megismerjük Maria Domenica-t, aki Rómába szökik, hogy megvalósítsa önmagát és álmait. Szerelem csalódottan és terhesen arra kényszerül, hogy visszatérjen szülőfalujába, ahol szülei egy kényszerházasságba taszítják, Megszüli kislányát, férje hűtlensége és agresszivitása miatt azonban újra arra kényszerül, hogy elmeneküljön otthonról. Ezúttal messzebb sodorja az élet, és Londonban egy kedves és szerető férfi mellett újabb esélyt kap a boldogságra, bár múltja titok marad mindenki előtt.

Maria Domenica halála után, lánya, Chiara visszamegy az olasz kis faluba, hogy felderítse édesanyja titkait és megtalálja gyökereit.

Magával ragadott az olasz kisvárosi hangulat és a finomabbnál finomabb olasz ételek leírása. Olvasás közben egy idillikus világba csöppentem, ahol a frissen sütött kenyér, az illatos kávé és az asszonyok pletykálkodása teljesen elvarázsolt.

Nyugodtan nevezhetnénk akár gasztroregénynek is ezt a könyvet, hiszen tele van ínycsiklandó receptekkel, ételekkel és süteményekkel. A napsütötte és békés olaszországi kisvárosi hangulat pedig elbűvöl és álmodozásra késztet. A könyv elolvasása után mindenképp Olaszországba vágyik az ember, csakhogy átélhesse azt a hangulatot, amelyik a könyv lapjain keresztül oly bájosan átjön.

Szerelem, élet ünneplés, étel imádat, bájos tájak, karakteres szereplők, minden megvan a könyvben, ami egy szórakoztató olvasmányhoz szükséges.

Kedvenc idézetem a könyvből:

San Giulio kis falujában a vasárnap a romantikáról szólt. Mármint az olasz típusú romantikáról.

Olaszország, szeretlek! Book Cover Olaszország, szeretlek!
Nicky Pellegrino
Lettero Kiadó
2018
Puhatáblás
424