Kristin Hannah: Fülemüle

Ezt a könyvet címe és borítója alapján vettem meg, annyira megfogott mindkettő. A regény témája megint csak nagy kedvencem, a második világháború fájdalmas, érzelmes történetei kerülnek előtérbe.

A „Fülemüle” két nővér történetét mutatja be, két olyan erős nő történetét, akik kőkeményen harcoltak a 2.világháborúban, azért hogy életben maradjanak. A két nővér különbözőbb nem is lehetne, vérmérsékletük, életfelfogásuk, tapasztalatuk és ideáljaik elválasztják egymástól. Mindketten küzdenek a szabadságért, a szerelemért és a túlélésért, egy olyan országban melyet a németek megszálltak és háború vesz körül.

A történet Franciaország 1939-es éveiben indul, egy csendes kis faluban. Vianne, a fiatal feleség és édesanya, próbál kapaszkodni a régi életébe, miközben körülötte minden megváltozik. A regény elején épp férjétől búcsúzik, aki a frontra indul. Vianneban még él a remény afelől, hogy Franciaország megúszhatja a háborút, de csalódnia kell, mert a náci hatalom hamarosan Franciaországot is megszállja. Nem csak kis faluját szállják meg a németek, hanem házát is, ugyanis egy német katona költözik be hozzá. Vianne kislányával együtt szörnyű helyzetbe kerül, élelem, pénz és reménység nélkül. Kőkeményen küzd ez az édesanya, hogy megvédje és életben tartsa kislányát, a rengeteg átélt szörnyűség ellen.

Vianne húga, a tizennyolc éves, nyughatatlan és szenvedélyes Isabelle, beleszeret egy partizán férfiba, akivel együtt úgy érzi szembeszállhat a náci hatalom ellen. Párizsiak ezrei menekülnek a háború borzalmai elől, Isabelle azonban abban látja élete értelmét, hogy szembeszálljon a nácikkal, és minél több ember életét mentse meg. Bátorsága és határozottsága nem ismert határokat, aktívan vesz részt a francia ellenállási mozgalomban.

Szívszorító és érzékeny a két nővér története, akik lélek erejüknek és bátorságuknak köszönhetően kitartóan harcoltak, a németek által uralt és szétszabdalt Franciaországban. Az ő életük és tapasztalatuk által ismerjük meg a háború borzalmait, a pusztítás erejét és a szenvedést.

Nekem egy életre szóló élmény volt a könyv olvasása. Irodalmi és történelmi szempontból rendkívül értékesnek tartom ezt a könyvet. Gyönyörű, kiváló és megrázó ez a könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha e hosszú élet során megtanultam valamit, az így szól: a szerelemben felfedezzük azt, akivé válni akarunk, a háborúban felfedezzük azt, akik vagyunk.

Fülemüle Book Cover Fülemüle
Kristin Hannah
Park Könyvkiadó Kft.
2017
Füles, Kartonált
541