Lakatos Péter: Kortalanul!

Nem egy egyszerű könyv került a kezembe, és bevallom olvasása bizony sokszor okozott nehézségeket, mivel a könyv tele van szakkifejezésekkel és rengeteg tudományos információval. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a szakkönyv talán sosem volt annyira aktuális és szükségszerű, mint napjainkban.

Lakatos Péter, a könyv szerzője egy nagyon összetett és részletes könyvet írt meg arról, hogy az egészséges és tudatos életmód, hogyan tudja befolyásolni nem csak életünk minőségét, de tartamát is, vagyis életkorunkat.

A könyv legfontosabb alapelve „minimummal az optimumot”, vagyis egy helyes életmóddal, amihez hozzátartozik a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a tudatos életmód, hosszú távon életminőség javulás tapasztalható. Úgy gondolom, hogy ez a könyv nem csak edzőknek vagy profi sportolóknak szól, hanem olyanoknak is, akik tudatosan és célszerűen szeretnének foglalkozni a testi-lelki egészségükkel. Ahogyan a könyv is felhívja erre a figyelmet, az már régen késő, ha csak akkor teszünk valamit az egészségünkért, mikor már betegek vagyunk, ezt sokkal jobb megelőzni és preventív módon egy olyan életmódot felépíteni, aminek alappillére a tudatosság és a kiegyensúlyozottság.

Ezt a nagyon részletes, tudományos és tényszerű könyvet elolvasva több olyan gondolat is eszembe jutott, amelyeket én mint olvasó, fontos üzenetként szűrtem le ebből a könyvből.

Az egyik ilyen fontos üzenet az a felismerés és elfogadás, miszerint reálisan felmérjük jelenlegi testi-lelki egészségi állapotunkat. Azért gondolom azt, hogy nem elég csak a test egészségére figyelni, ugyanis a mindennapi életmódunk, amihez hozzátartozik a stressz, az aggodalom, a leterheltség ugyanúgy terhelik nem csak az fizikumot, de az elmét is.

A tudatos változás és életmód a másik fontos alappillére ennek a könyvnek. Amint ezek megvannak, már sokkal egyszerűbb végigkövetni azokat a hasznos tanácsokat, tippeket és konkrét feladatokat, amelyeket ebben a könyvben olvashatunk. Az a jó ezekben a tanácsokban, hogy mindig megelőzi őket egy elméleti rész is, ami nagyon részletesen és kimerítően mutatja be, hogyan is működik az emberi szervezet és hogyan előzhetjük meg azt, hogy megbetegedjünk vagy idő előtt egy olyan állapotba kerüljünk, ami rombolja életminőségünket.

A szerző saját tapasztalatait és sok évnyi munkáját hívja segítségül, mikor megerősíti azokat az információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy teljes képet kapjunk arról, hogy mire érdemes odafigyelni és mit érdemes teljesen kiiktatni az életünkből.

A könyv részletesen, fokozatosan és érthetően példázza azokat a feladatokat, étkezési szokásokat vagy mozgásformákat, amiket érdemes elsajátítani és beiktatni a mindennapokba. Ez a konkrét segítségnyújtás az élet több területét is lefedi, megkezdve az alvástól el egészen a testmozgásig.

Bár első ránézésre kicsit ijesztőnek tűnik mindaz, amit kiolvasunk ebből a könyvből, sőt néha már lehetetlen küldetésnek is hangzik, de ha fokozatosan változtatunk életvitelünkön, akkor annak már szemmel látható eredményei lesznek. A könyv nem egy általános edzési- és táplálkozási tervet nyújt, hanem egyénre lebontva mindenki azon a területen dolgozhat, amelyik a legproblémásabb életében.

A motiváltság és az elszántság már első lépésként számítanak egy olyan úton, aminek célja az egészségesebb életmód. Gyakran azért fullad sikertelenségbe bármilyen tervünk vagy életmódbeli változtatásunk, mert úgy gondoljuk, hogy ez túl nehéz és csak úgy működik, ha az ember egyből mindenen változtat. Lakatos Péter szerint pedig a sikerhez vezető úton már az elegendő, ha lemondunk egy rossz szokásról, a későbbiekben pedig ezt a rossz szokást felváltja egy újabb jó szokás, ami egészségünket szolgálja.

Szerintem ez egy nagyon motiváló, pontos és részletes önsegítő könyv, amit bármikor újra és újra elő lehet venni és fellapozni azokat a részeket, amelyek éppen aktuálisak az életünkben.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az egyik legfontosabb filozófiai alap a mérd, védd, korrigáld, fejleszd kategóriák megismerése és alkalmazása, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk felmérni a reális célt és azt is, hogy hol vagyunk most.

Kortalanul! Book Cover Kortalanul!
Lakatos Péter
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2020
Kartonált
240