Bear Grylls: Töltsd fel az agyad!

Azt hiszem Bear Gryllst nem sok embernek kell bemutatni, hiszen a világhírű kalandor, bátor túlélő és mindenre elszánt férfi, már nagyon sok helyen és helyzetben bizonyította azt, hogy az ember kellő elszántsággal, bátorsággal és kitartással képes leküzdeni a félelmeit és túllépni a határain.

Ez a könyv egy olyan önfejlesztő és önsegítő könyv, aminek nagyon egyszerű és átlátható a szerkezete, ugyanis 365 napra, az év minden napjára ajánl néhány mélyebb értelmű gondolatot, ami által lehetőségünk adódik az elcsendesedésre és a befelé való fordulásra.

Ez a könyv egy évnyi mentális tréninget ajánl fel 8 különböző témakörben: életbölcsesség, motiváció, bátorság, kapcsolatok, küzdeni tudás, spiritualitás, öngondoskodás és akaraterő.

Ezt a könyvet el lehet olvasni egy huzamban vagy akár napról napra egy-egy fejezetet, lehetőséget adva ezáltal a mélyebb elmélkedésre.

De ha valaki célzottan egy bizonyos témában keres némi motivációt, akkor a megfelelő témakörre és oldalra lapozva ezt is megtalálhatja. A rugalmas olvasás miatt mindenki tetszése szerint lapozhatja és olvashatja ezt a könyvet, attól függően, hogy épp milyen lelki táplálékra van szüksége.

Minden témakör lényegre törően, röviden és egyszerűen van megfogalmazva. A napok mondanivalói és motivációs gondolatai csupán egy-két oldalnyi olvasást igényelnek, ugyanis minden téma két napot vesz fel. Minden nap végén ott van néhány kérdés, ami segít továbbgondolni az elolvasott bölcsességeket.

Ezek a témák nem csak a lelki-szellemi, hanem a testi egészség fontosságára is kitérnek, megmutatva a közöttük lévő összefüggéseket és az egymásra gyakorolt hatásukat.

Az egész könyv olyan mint egy erős mentális tankolás, ami segít a nagyobb lelki ellenálló képesség növelésében, a tudatos jelenlét megélésében, az önbizalom növelésében és az éntudatosság felvértezésében.

Nem eget rengető vagy világot megváltó gondolatok vannak benne, csupán olyan hiteles, rövid és frappáns mondatok amelyek a szerző élettapasztalatából származnak vagy más hírességek életéből.

Egyszerű, hétköznapi és direkt nyelvezete miatt könnyen olvasható. Ez nem egy örök igazságokat tartalmazó önismereti és önfejlesztő könyv, sokkal inkább egy iránymutatás a saját mentális egészségünk megőrzésének érdekében.

Azoknak szól ez a könyv, akik időhiány miatt kevesebb időt és energiát tudnak fordítani az olvasásra, ugyanakkor szeretnének kicsit elmélyülni az önfejlesztésben és ehhez szükségünk van egy külső motivációra.

A könyv személyes jellege miatt sokkal élvezhetőbb és szórakoztatóbb, mint egyéb „szakmai” könyv, ami tele van száraz információkkal.

Bear Grylls sokat mesél saját élettapasztalatairól, levont tanulságokról, kudarcélményekről, valamint megvilágosodást hozó felismerésekről. Hatalmas tudását és tapasztalatát sportolók, írók, felfedezők, hírességek és történelmi személyek támasztják alá, saját hiteles felfedezéseikkel.

A könyvben leírt tippek, jó tanácsok és hasznos gyakorlatok sokat tudnak segíteni a mindennapi nehézségek és elakadások leküzdésében, a mentális egészségünk megőrzésében, valamint abban, hogy hogyan látjuk magunkat a világban, szerepünket a társadalmi és családi körökben.

Szerintem nem árt, ha minden ember otthonában van egy ilyen könyv, ami segít a folyamatos tanulásban, fejlesztésben és változásban. Kiindulópontnak nagyon jól jön egy ilyen pozitív hangvételű, építő jellegű és motiváló könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Elbuktam újra és újra az életem során – és ezért vagyok sikeres. (Michael Jordan)

Töltsd fel az agyad! Book Cover Töltsd fel az agyad!
Bear Grylls
Jaffa Kiadó
2024
Puhatáblás, Ragasztókötött
380
Balogh Zoltán