Mary Nichols: Lány a tengerparton

Mary Nichols könyveire véletlenül találtam rá, de azóta se bántam meg, hiszen nagyon szeretem az írónő könnyed, bájos és romantikus stílusát. Azt szeretem leginkább könyveiben, ahogy a történelmi szál szépen összefonódik a szerelmi szállal. Így kellő történelmi információhoz jut az olvasó ahhoz hogy jobban átérezze az adott kor szellemiségét, ugyanakkor a szerelmi szál gondoskodik a szórakoztatásról és a kikapcsolódásról is.

A regény két főszereplője, Julie és Harry, a tengerparton ismerkednek meg, két gyerek, akik első perctől kezdve megkedvelik egymást és egy különleges kötelék alakul ki közöttük. A tengerparti találkozásuk után útjaik elválnak, néhány év múlva azonban újra összehozza őket a sors. Most már mindketten felnőttek, úgy gondolják most már semmi sem választhatja el őket egymástól. Házasságot kötnek és reménytelien vágnak neki a jövőnek. A második világháború azonban újra elválasztja őket. Harry nagyon szereti feleségét, de hazája iránt érzett kötelességéről sem tud lemondani, így csatlakozik a légierőhöz. Julie arra kényszerül, hogy egyedül nézzen szembe a háború nehézségeivel és megpróbáltatásaival. Egyik nap azonban egy bombázás során, súlyosan megsérül. Bár életben marad, mégsem emlékszik semmire korábbi életéből. Új azonosságot kap, immár Eve Seaton, aki próbál új életét felépíteni a háború romjaiból, miközben folyamatosan kísértik a múlt emlékei. Az élet és a háború komoly döntés elé állítja a lányt: a jövőben új életet kezd mint Eve, vagy megpróbálja újra felfedezni a múltbéli Julie-t?

Mary Nichols regénye a szerelem erejéről szól, ami még a háborús időket is túléli.

Nekem tetszett a könyvben leírt részletes fronti helyzet, a háborús övezet, valamint a hétköznapi tevékenységek bemutatása, melyeket oly nagy mértékben befolyásolt a háború. Én szeretem a háborús regényeket, nem untatnak a részletes leírások, és érdeklődéssel olvasom az akkori emberek küzdelmeit és vívódásait. Ez a regény nem emel ki megrendítő hősöket vagy mártírokat, inkább azon van a hangsúly, hogy férfiak és nők, apák és anyák, felnőttek és gyerekek, hogyan küzdöttek meg minden egyes nap az életben maradásért, és mennyire a történelem alakulásától függött az egész életük.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Erről szólt ez a háború: legjobb képességeink szerint viselni a csapásokat, és túlélni.

Lány a tengerparton Book Cover Lány a tengerparton
Mary Nichols
General Press Kiadó
2013
Kemény kötés
352