Mörk Leonóra: A porcelánlány

Egy újabb kortárs magyar könyv került a kezembe, akinek szerzőjétől már olvastam, ezért jól tudtam mire is számíthatok. Bár ez még csak a második tőle olvasott könyvem, mégis úgy érzem mintha az ő könyveiben mindig előttem lenne egy mesevilág, ahol vannak hősök, jó tettek, drámai sorsok, ugyanakkor az egyéni boldogság keresése mindig nagyon fontos szerepet játszik minden egyes könyvben.

Nehezen tudtam a könyv csodálatos borítóját és figyelemfelkeltő címét nem észrevenni, ugyanis ezek nagyon szép összhangban vannak a könyv történetével. Most is két szálon fut a regény cselekménye, napjainkban megismerjük Lilit, a fiatal lányt, aki egy régi épület után kezd el nyomozni, ami elvezeti őt a múltbeli eseményekhez, amiben Julikát ismerjük meg, Lili üknagyanyját. Lili élete úgy tűnik semmi érdekeset nem tartogat számára, ugyanis nem rég ért véget egy hosszan tartó szerelmi kapcsolata, és munkájában se igazán lát újabb kihívásokat. Egy munkaügyi lehetőség folytán azonban Németországba kerül, ahol nyomozása során rábukkan Julika történetére, aki az első világháború idején élt Miskolcon. A két történet szorosan kapcsolódik egymáshoz, miközben fontos témák kerülnek középpontba. A háború szörnyűségei, a szerelem, a hétköznapi mókuskerék, az anyaság, valamint maga az élet ami gyakran kiszámíthatatlan. Lili és Julika élete sok mindenben különbözik, egy teljes évszázad választja el őket egymástól, közös azonban mindkettejükben a szerelem és a boldogság utáni vágy. Kicsit olyan meseszerű ez az egész történet, ahol Julika élete egy távoli időből köszön vissza, ahol még minden olyan egyszerűnek és nagyszerűnek tűnt, ahol még a csipke, a kalapok és a teázások töltötték ki egy nő mindennapjait. Ezzel ellentétben ott van Lili, a modern kori nő, aki önmagát próbálja munkájában és életében megvalósítani, miközben azért ő is a nagy szerelemről álmodozik.

Jó volt elmerülni ebben a történetben, ahol a női sors fontos szerepet kap. A regény nyelvezete, szerkezete és stílusa is kedvemre való volt, bár én egy kicsit úgy éreztem mintha Lili története nem teljesen zárult volna le a könyv végén, ennél a résznél volt egy kis hiányérzetem. Az ő története túl hirtelen ér véget, semmilyen lezárás vagy konklúzió nélkül.

Szerintem egy kicsivel több izgalmat, nyomozást és titokzatosságot is elbírt volna ez a könyv. Terjedelmileg is szerintem részletesebb is lehetett volna mindkét nő élete, főleg Julika élete, ugyanis engem a múltbéli események mindig is érdekelnek. Szívesen olvastam volna kicsit többet is az első világháborús eseményekről, valamint Julika személyes életéről. Amennyire lassan indultak be az események a könyvben, sajnos a végére pont annyira felgyorsultak, és emiatt sajnos hiányosra sikeredett ez a kedves kis történet. Szerintem a könyv vége sokkal több figyelmet megérdemelt volna, és akkor teljes lett volna az egész.

Könnyed, egyszerű és olvasmányos könyvről van itt szó, ami egy szórakoztató kikapcsolódásnak megfelel. Érdekes a két síkon, két helyszínen, két női sorson keresztül elmesélt történet, ami hol humoros, hol fájdalmas, hol pedig varázslatos. A leírások elnyerték tetszésemet, a karakterek jellemábrázolása is eléggé részletes volt ebben a könyvben.

Ez egy szép, igényes és bűbájos könyv, aminek történetét átszövi a szerelem és a boldogság utáni vágy, ezért teljes kikapcsolódást és szórakozást tud nyújtani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Kultúrafogyasztásom két alapvető terméke a könyv és a zene, ha nem jutok hozzá folyamatos utánpótlásukhoz, elvonási tüneteket produkálok.

A porcelánlány Book Cover A porcelánlány
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2018
Keménytábla, Védőborító
285