Náray Tamás: A találkozás

Egy újabb izgalmas kötet a Barbara könyvsorozatban, aminek története lebilincselő és magával ragadó. Náray Tamás legújabb könyve egy történelmi romantikus regény, amiben a sorozat előbbi szereplői újból felbukkannak, valamint új szereplők is társulnak hozzájuk.

Én nagyon gyorsan haladtam ennek a könyvnek az olvasásával, ugyanis nyelvezete és története könnyen érthető és követhető. Valamiért a sorozat első kötete engem sokkal jobban lekötött, de ennek ellenére, ez is egy élvezetes olvasmány volt.

Eme nagyívű családregény második kötete Barbara történetével folytatódik, akinek felnőttkori életét ismerjük meg. De nem csak az ő történetén van a hangsúly ebben a kötetben, hanem a 20. századi Európa történelmi időszaka elevenedik meg a könyv lapjain.

Megannyi család története keresztezi egymást a második világháborút megelőző években, valamint inspiráló és motiváló női sorsok bontakoznak ki ezekben a történetekben.

Barbara családjának története számos titkot, rejtélyt és megpróbáltatást tartogat az olvasó számára, miközben ezzel párhuzamosan az 1930-as évek történelmi viharai megannyi emberi sorsot bélyegeznek meg.

Hétköznapi szereplők kicsit sem átlagos életébe kapunk betekintést ebben a regényben, ahol nagyon sok a történelmi információ, ami egy biztos keretet ad a regény eseménysorozatainak. A megannyi történelmi információ harmonikusan épül be a cselekménybe, ahol öröm és bánat, siker és kudarc, valamint élet és halál váltják egymást.

Mindkét kötet már önmagában is élvezetes, azonban a trilógia harmadik részével lesz majd igazán kerek Barbara története.

Az első két kötet szörnyű történelmi eseményeket ábrázol, olyan élethelyzeteket, amelyeket a mai békében és biztonságban élő emberek, már alig tudnak elképzelni. Eme szörnyű események közepette mégis kibontakozik az emberi jóság, szeretet és összetartozás, amit semmilyen emberi hatalom vagy zsarnokoskodás nem tud eltiporni.

Ebben a részben sokkal részletesebbek a történelmi részek, ezért helyenként valamivel nehezebb a könyv olvasása. De annyira szimpatikusak benne a szereplők és annyira emberközeli az ő történetük, hogy emiatt kellemes érzés elmerülni az ő történetükben.

Mivel ebben a második részben nincs egy rövid összefoglaló arról, hogy az első kötet, hol is ért véget, ezért szerintem a sorozat első kötetének olvasása nélkül, szinte lehetetlen megérteni a cselekményt, valamint beazonosítani a családi kötelékeket és kapcsolatokat.

Mivel amúgy is nagyon sok szereplője van ennek a családregénynek és több évtizedet ölel fel, ezért csak úgy van értelme ennek a könyvsorozatnak, ha sorjában olvassa el az ember a köteteket.

Ez nem valami könnyű olvasmány, már csak terjedelme miatt sem, valamint megterhelő története miatt is. Nagyon sok benne a nyomor, a szenvedés és a kilátástalannak tűnő helyzet.

Kíváncsian várom a sorozat folytatását, ahol remélhetőleg a sok elvarratlan szál összeér és így Barbara története is szépen lekerekedik.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Magunknak keserítjük meg az életünket azzal, hogy állandóan attól rettegünk, majd mit szól az a másik. Miközben annak a másiknak a mi életünkkel semmi dolga.

A találkozás Book Cover A találkozás
Náray Tamás
Libri Könykiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
549