Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője

Nagy elvárásokkal vettem kezembe ezt a könyvet, azt remélve tőle, hogy egy izgalmas és érdekes életrajzi könyvvel fogok gyarapodni, de valamiért úgy érzem, hogy ez a könyv nem igazán adta meg azt a fajta pluszt, amit vártam tőle.

A könyv elolvasása előtt nem sokat tudtam Coco életéről, ezért arra számítottam, hogy ez a könyv egy részletes és összetett képet fog adni nekem erről a különleges nőről. Újabb információkkal mindenképp gazdagított, de irodalmi vagy olvasási szempontból sajnos némi hiányérzettel maradtam.

Volt ebben a könyvben történelem, női sors és háború, de valamiért úgy éreztem, hogy egyik téma sem volt eléggé hangsúlyos, hogy az lekösse a figyelmemet.

Számomra gyakran fontos motívum az, hogy a könyv főszereplője szimpatikus legyen, vagy legalábbis valamilyen szinten azonosulni tudjak gondolatvilágával vagy cselekedeteivel, ebben az esetben azonban nagyon nehéz volt kiismerni a könyv főszereplőjét, mert körülötte minden nagyon ellentmondásos volt.

Coco Chanel legendás munkássága a legtöbbünk számára ismerős. Közismert személyisége mellett azonban egy olyan nő bújt meg, aki tele volt titkokkal, akinek élete rengeteg mellékvágányon futott.

Összetett és kiismerhetetlen személyisége mutatkozik meg ebben az életrajzi könyvben, emellett a 2. világháború francia oldalairól olvashatunk a regényben.

A könyv, Coco életének fontosabb mérföldköveit veszi sorba, megmutatva egy mindenre elszánt nőt, aki könnyed és játékos oldala mellett, tudott határozott és bátor is lenni, ha a tét a túlélés volt.

A könyv ennek a legendás francia divattervező és parfümkészítő nőnek a túléléséről szól, azokról a döntésekről és tettekről, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy Coco egy férfiak uralta világban, érvényesülni és élni tudjon.

Kevés szó esik a divatról ebben a könyvben, inkább az ellentmondások könyve ez. A váltott idősíkon keresztül, hol egyes szám harmadik személyében, hol pedig egyes szám első személyében meséli el a a könyv szerzője a 2. világháború történéseit, valamint Coco háborúban betöltött szerepét.

Coco semmilyen akadálytól nem riad vissza, a német uralom alatt is olyan döntéseket hoz meg, amelyek kizárólag a saját érdekeit szolgálják. A férfiakat csak eszközként használja fel, közben pedig végig csak a túlélésre játszik. Emiatt kissé ellenszenvessé válik az olvasó szemében a divatvilág egyik meghatározó alakja, mert nehéz ebben a könyvben elvonatkoztatni a valós tényeket azoktól a tényektől, amelyek híresztelésekből származnak.

Én thrillernek semmiképp nem nevezném ezt a könyvet, életrajzi könyvként sokkal jobban megállja a helyét. A történelmi események miatt, akár történelmi könyvnek is tekinthető ez a kötet, ami a 20. század francia oldalait mutatja meg, a német megszállás idején. Ezek a háborús részek keverednek Coco magánéleti eseményeivel ebben a könyvben.

A könyvben, az elbeszélés a visszaemlékezés pillanatival váltakozik, egybemosva a Coco életéről szóló legendákat és pletykákat a valós eseményekkel. Pont emiatt ez a könyv egyfajta illúziót alkot meg Coco Chanel életéről, nem feltétlenül a valódi személyiségét mutatja meg, hanem azokat az embert próbáló akadályokat, amiket Coconak le kellett győznie, ahhoz hogy életben maradjon.

A könyv végére érve, már nem biztos, hogy úgy fogunk tekinteni erre a nőre, mint egy példaképre, hanem mint egy igazi hús-vér nőre, aki nagyon nehezen küzdötte fel magát odáig, ahova eljutott. Anyagilag, testileg, érzelmileg folyamatosan mások befolyása alatt állt, ami által a könyv szerzője végül is esendő, törékeny és gyenge oldalait is megmutatta ebben a regényben.

Én ezt a könyvet nehéz olvasmányként éltem meg. Gyakran túlírtnak vagy túl részletesnek tartottam, ami miatt vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Az a legnagyobb hiányossága, hogy rám nem tudott hatással lenni, nem tudott belőlem mélyebb gondolatokat vagy érzelmeket kiváltani.

Tetszett benne az erős női karakter, érdekes volt a történelmi kor megidézése, viszont maradandó élményekkel sajnos nem maradtam elolvasása után.

Ismeretterjesztő könyvként érdekes lehet, én most már jóval többet tudok Coco Chanel életéről, viszont nem tudta meghozni a kedvemet ahhoz, hogy ennél mélyebben beleássam magam az ő életébe.

Ha valakit azonban érdekel az ő élete, és a 2. világháború témája is közel áll hozzá, akkor úgy gondolom ez a könyv, néhány érdekes információval és egy rendkívül egyedi női sorssal tudja megajándékozni olvasóját.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Senki sem mondta, hogy az élet igazságos.

Párizs királynője Book Cover Párizs királynője
Pamela Binnings Ewen
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
415