Rácz Zsuzsa: Kovácsné kivan

Ennél élesebb, szókimondóbb és szórakoztatóbb könyvet, rég olvastam. Nem ismerem az írónő írásait, ez az első találkozásom vele, ennek ellenére, úgy érzem, hogy ez egy zseniális könyv lett.

Nem hinném, hogy mindenkinek való, mert csak az fogja igazán érteni és érezni, aki nyitott erre a csípős humorra, a szarkasztikus megfogalmazásokra és a rendkívül élesen bemutatott sarkalatos élethelyzetekre.

Rácz Zsuzsa tulajdonképpen a magyar társadalom korrajzát írta meg ebben a könyvben, ami számomra egyszerre volt egy izgalmas regény, ugyanis szereplői és cselekménye által, egy egész történetet tudunk végigkövetni, valamint egy élethű korrajz arról, hogy hogyan élnek az átlag magyar családok Magyarországon.

Kovácsné és férje története már a legelső oldalaktól belopja magát az olvasó szívébe. Ez a sírva nevetős és rendkívül humoros könyv, anyák mindennapi életét mutatja be, ami talán kissé túlzásnak tűnik első látásra, de aki nap mint nap benne van ebben az élethelyzetben, az könnyen és hamar magára fog ismerni. A nők, az anyák hol fájdalmas, hol kétségbeejtő, hol kilátástalan mindennapjaiba tekinthetünk bele ebben a könyvben.

Kéki Kata képviseli az összes olyan anyát ebben a kötetben, aki nap mint nap feladatok és listák között próbál zsonglőrködni, miközben különböző szerepeiben folyamatosan nem csak elfárad és kimerül, hanem gyakran megkérdőjelezi önmagát, valamint tűrőképessége határait.

Kéki Katából, a szabadlelkű, önálló és magabiztos nőből férjezett nő és családanya lesz, akinek innentől kezdve teljesen megváltozik az élete. Miközben környezete egy felhőtlen boldogságot és elégedettséget vár el tőle, ő napi feladatokkal és elakadásokkal küzd kisgyermeke mellett. A szuperanyu, amit a család és a barátok elvárnak tőle, távol áll tőle, ugyanis legtöbbször egy roncsnak érzi magát a sok feladat súlya alatt. Ennek ellenére humorral és öniróniával oldja meg ezeket az élethelyzeteket, miközben saját elakadásain és örökölt mintáin dolgozik.

Ebben a könyvben a női lét megannyi arcát és szerepeit követhetjük végig, valamint az anyasággal járó kihívások mögé is mélyebben beleláthatunk.

Kovácsné történetén keresztül a házasság, a gyerekvállalás, a szülés, a kisgyermekes élet és az önmegvalósítás különböző szakaszait követhetjük végig.

Aki már benne van vagy volt ezekben az élethelyzetekben az könnyen magára fog ismerni, sőt talán még erőt is fog meríteni abból, hogy nincs egyedül ebben az élethelyzetben.

Terézanyu anyává válása egy rendkívül szórakoztató út, ugyanakkor mélyen megható és elgondolkodtató. A gyereknevelés összes buktatójáról, kihívásáról és nehézségéről mesél, de ezt nem egy nyomasztó vagy negatív hangulatban, sokkal inkább realista optimista módon. Semmi giccs vagy túlzás nincs ebben a könyvben, csupán nagyon sok hasznos életmorzsa, amiből tanulni és okulni lehet.

Az anyasors ilyen módokon való ábrázolása nagyon közel áll hozzám, ezért a könyv olvasása egy rendkívül élvezetes élményt nyújtott nekem.

Én egy tűpontos korrajzot kaptam arról, hogy milyen a női lét és az anyasors. A humora miatt lesz ez a könyv annyira élvezetes, mert nem merül el az önsajnálatban vagy mások hibáztatásában, hanem felelősséggel és értelemmel közelíti meg az igazán életbe vágó dolgokat.

Emellett különböző női sorsokat ismerünk meg, belelátunk a férfi és apa szemszögbe is. A családi háttér megismerése és feldolgozása, a terápia fontossága szintén nagyon hangsúlyos ebben a könyvben.

Nőknek, férfiaknak, anyáknak és apáknak szerintem ez egy kötelező olvasmány kellene, hogy legyen! Egyszerűen zseniális!

Kedvenc idézetem a könyvből:

A világ legkeményebb melója életben tartani egy/két/több gyereket, miért mondod, hogy semmit nem dolgozol? Null-huszonnégyben, hosszú éveken át, mint a güzü, csúnyán alulfizetve!

Kovácsné kivan Book Cover Kovácsné kivan
Rácz Zsuzsa
Felhő Café Könyvek
2023
Puhatáblás
478