Soraya M. Lane: A háború jegyesei

Nagyon szeretem a történelmi romantikus regényeket és ez a könyv is nagyon jó olvasmánynak bizonyult. Mivel ebben a könyvben a történelem kicsit enyhébb változatát lehet olvasni, ezért elmaradnak a fájdalmas sorsokról írt elbeszélések, a szívet tépő leírások és a kegyetlen halálok. Itt inkább az emberi oldal kerül középpontba, fokozott érzelmi állapotok és romantikus szálak jellemzik ezt a regényt.

Több olyan elem is volt ebben a könyvben, ami nagyon közel áll hozzám és ami nagyon tetszett benne. Először is nagyon szeretem az olyan történelmi regényeket, amelyek a 2. világháborút ölelik fel és ahol a női karaktereken van a hangsúly. A regény helyszíne is nagyon közel áll a szívemhez, ugyanis a cselekmény Anglia és Franciaország között váltakozik, ahol három erős, határozott és kitartó nő sorsát ismerhetjük meg. A háború eseményei valós helyszíneket mutatnak be, ahol a hangsúly az ápolónők emberfeletti teljesítményén van. Ettől olyan izgalmas és érdekes ez a regény, hogy egy olyan háborús időszakot ölel fel, amikor is nőként nagyon nehéz volt házasságon és gyereknevelésen kívül bármiképp is érvényesülni, de ebben a regényben három nőnek is sikerül keményen küzdeni és harcolni boldogságuk eléréséért. A női sorsok alkulása és a női karakterek ábrázolása megint csak megnyerő volt számomra, ugyanis egyfajta pluszt adott hozzá a regényhez.

A könyv számos visszaemlékezés és beszámoló alapját képezi, ettől válik hitelessé és életszerűvé.

Számomra egészen elképesztő az a bátorság, kitartás és elszántság, ami ezeket a nőket jellemezte a történelem egy olyan korszakában, mikor is szinte elképzelhetetlen volt kiállni a sorból és másképp cselekedni. Sok fiatal nő és lány, életét kockáztatta ezekben a hadikórházakban ápolónőként dolgozva, másokat szolgálva.

A regényben három ilyen nőt is megismerhetünk, akiknek közös a céljuk, szolgálni és segíteni ahol csak lehet. Ápolónőként ők is kivették részüket a háborúból, és sok emberi életet mentettek meg. Scarlet, Ellie és Lucy három teljesen különböző karakterű és hátterű nő, de közös bennük az a belső erő, ami motiválja és életben tartja őket. Mindhárman ápolónőként dolgoznak és munkájuk során össze is barátkoznak. A sok szörnyűség és fájdalom ellenére, mindhármuknak sikerül túlélni a háborút és abból győztesen kijönni. Ennek a három különleges nőnek, a háború brutalitása és munkájuk veszélyei ellenére is sikerül rátalálni valódi önmagukra és a szerelemre.

Érdekes végig követni ennek a három barátnőnek a barátságát, életük alakulását, valamint azt, ahogyan még a háború idején is rájuk talál a szerelem, amiben beteljesülésüket lelik.

A feszültséggel és izgalommal teli háborús részeket harmonikusan váltják fel a romantikus részek, ahol a túlfokozott érzelmi megnyilvánulások nagy hangsúlyt kapnak.

Számomra a legérdekesebb ebben a könyvben a női sorsok alakulása volt. Bár a könyv csak három fiatal nő életét mutatja be, de azért a háttérben helyenként szó esik azokról a nőkről is, akik anya, feleség, testvér vagy fiatal asszonyként magukra maradtak a háború idején. A három jóbarátnő az ő életüket meséli el, azoknak a nőknek az életét, akik bátorságról és lelkierőről tettek bizonyságot tetteikkel a háború idején.

A háború legtöbbször csak a férfiak bátorságát emeli ki, de sokan megfeledkeznek a háttérben lévő halk, de annál inkább erősebb és elszántabb nőkről, akik gyakran egyedül kellett, hogy boldoguljanak.

Ezért is olyan hangsúlyos ebben a könyvben a női szereplők lelki világa, ahol minden az érzelmek körül forog. Sokkal több az érzelem és a romantika benne, mint a háborús részek, de ettől függetlenül vagy talán pont ezért is olyan kellemes olvasmány.

Könnyed, lágy ás érzelemdús regény, ami egy szórakoztató kikapcsolódást tud nyújtani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mosolyogj, és olyannak fognak látni, amilyennek szeretnéd, nem, ahogy valójában érzed magad.

A háború jegyesei Book Cover A háború jegyesei
Soraya M. Lane
Alexandra Könyvesház Kft.
2018
Kartonált
352