Samantha Downing: Elbűvölő feleségem

Egy krimire vagy thrillerre számítottam, mikor kezembe vettem ezt a könyvet és szerintem pont azt kaptam ettől a könyvtől, amire számítottam. A könyv címéből és borítójából kiindulva egyértelmű volt számomra, hogy egy hátborzongató történetre várhatok. Ami a legjobban tetszett ebben a könyvben, az a narrátor stílusa, ebben az esetben a férj elbeszélése, aki részletesen, pontról pontra végigvezeti az olvasót ezen a bizarr történeten.

Nekem nagyon tetszett a történet felépítése, ugyanis a feszült és izgalmas hangulat végig jelen van a könyvben, ugyanakkor fokozatosan épül fel a könyv csattanója, és a szerző a végére tartogatja a könyv legnagyobb meglepetését.

Lényegében egy átlagosnak tűnő családról szól a könyv története, egy olyan kétgyerekes családról, akik látszólag egy nyugodt és boldog életet élnek kertvárosi házukban. Ez az idillikus állapot mindaddig tart, míg egy napon a férj és a feleség valami olyasmibe kezd, ahonnan már nincs visszaút, sőt úgy tűnik ez egyenesen a végzetük felé vezet. A regény házaspárja annyira belegabalyodik ebbe a veszélyes és bizarr bűncselekménybe, hogy annak következményeképp sok egyéb titokra is fény derül.

Mivel a regény stílusa gördülékeny és dinamikus, ezért könnyen lehet haladni az olvasással, az ember csak úgy sodródik az árral, arra várva, hogy a bűncselekmény megoldásra találjon, valamint meg legyen a várva várt csattanó. Mivel a regény két fontosabb szálon fut, ezért folyamatos a váltakozás a múlt és a jelen között. A múltbéli események a feleség életét mesélik el, vagyis az előzményeit a jelenbeli kialakult helyzetnek. Mint ahogy ez már egy megszokott dolog a pszichothriller esetén, itt is a gyerekkori élmények, esetleg traumák határozzák meg a jelenbeli cselekedetek mozgató rugóját. A másik fontos cselekményszál a férj szemszögéből kerül elmesélésre, ez már a jelenben történik, ami ugyanolyan izgalmas, mint a múltbéli cselekményszál.

Ami egy kicsit hiányos volt számomra ebben a regényben az a részletesebb karakterábrázolás, ugyanis úgy érzem, hogy a könyv szerzője nem igazán engedi közel olvasóit a regény szereplőihez. A legnagyobb hangsúly a feleségen van, talán az ő karaktere van a legjobban kidolgozva ebben a regényben, de szerintem e köré is többet fel lehetett volna építeni. A férj karaktere számomra nem volt egyértelmű, mert hol mint áldozat, hol mint tettes volt feltüntetve, és sosem volt egyértelmű az ő szerepe ebben a regényben. Talán a könyv vége kicsit jobban helyére tette a férj szerepét ebben az egész cselekményben, de mivel eléggé nyitottan ér véget ez a regény, ezért ez már az olvasóra van bízva, hogy ki milyen következtetéseket von le vagy milyen folytatást lát a regény befejezése után.

Eléggé bizarr és morbid a regény története, de ez jellemző egy igazán jól megírt pszichothrillerre. Nagyon izgalmas az ahogyan alakulnak az események ebben a könyvben, valamint az is, hogy milyen témákat feszeget ez a könyv. Egyfelől ott van a pszichés betegség, aminek gyakran alig vannak külső ismertető jegyei, mégis borzalmas az a világ, amiben egy ilyen ember él, és ezt szerintem ez a könyv is elég jól ismerteti. A másik fontos témája ennek a könyvnek az a házasság, valamint a férfi és női szerepek egy kapcsolaton belül. Szerintem ez is nagyon izgalmas téma ebben a thrillerben, ugyanis ezekhez a szerepekhez még az is párosul a könyvben, hogy milyen traumákat vagy gyerekkori élményeket hoz be ez a furcsa pár a házasságukba. Ezek a minták pedig meghatározzák a jelenlegi családi mintákat, ugyanis a férj és a feleség cselekedete kihat gyerekeik életére és viselkedésére.

A könyv vége egyszerre lepett meg és okozott csalódást. A meglepetést a rejtély megoldása jelentette, ami szerintem egészen izgalmas befejezése egy ilyen pszichothrillernek. A csalódást inkább a férj körüli események okozták, ugyanis az ő szerepe kicsit túl megúszósra sikeredett ebben a történetben. Amennyire aktív szerepe volt mindvégig ebben a bizarr történetben, szerintem a végére pont annyira lett passzív és kicsit túl egyértelmű. Nem teljesen tudok kiigazodni a könyv végével, ugyanis olyan mintha hapyy end-el végződne, ugyanakkor kicsit nyitott is marad a cselekmény befejezése.

Van jó néhány ellentmondás ebben a regényben, a legtöbb élvezetes és követhető, néhány pedig csak úgy nyitva marad és kérdőjeles. Ennek ellenére ez egy érdekes, izgalmas és dinamikus regény, ami teljesen megfelel egy szórakoztató olvasmánynak.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Megelégeltem az álmodozást. A saját szememmel akartam látni a világot.

Elbűvölő feleségem Book Cover Elbűvölő feleségem
Samantha Downing
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2019
Füles, Kartonált
350