Sinéad Moriarty: A jó anya

Imádom azt az érzést, mikor egy regény olyan érzelmeket tud kiváltani belőlem, amelyek által az adott könyv egy örök olvasási élmény marad. Ez a könyv tele van érzelmekkel, olyan érzelmi hullámvasút, amibe beleszédül az ember. Egyszerre tud felemelni és lesújtani, ugyanakkor olyan helyekre repít a könyv, amelyek anyaként ismerősnek tűnnek, ugyanakkor félelmetesek is egyben.

Nem tudom milyen lehet ezt a könyvet nem anyaként olvasni, és talán úgy nem is olyan nagy a hatása, mert szerintem ezt a könyvet csak úgy lehet igazán átélni, ha az olvasó maga is anya. Persze mindkét esetben megvan az olvasási élmény, ami ennél a könyvnél egyfajta flow élményt jelent, ugyanis olyan könnyedén és gyorsan lehet haladni vele, hogy az ember szinte már bele is szédül.

Annyira érzelemdús, magával ragadó és szívszorító ez a regény, hogy nehéz úgy olvasni, hogy az ember ne élje magát bele a történetbe.

A legfontosabb kérdések, amikkel ez a könyv foglalkozik: Meddig megy el egy anya a gyerekéért? Hol a határ? Mit jelent szeretni a gyerekedet? Milyen a jó anya?

Ezeket a kérdéseket a szerző egy csodálatos, ugyanakkor szívszorító történetbe helyezi bele, ahol társadalmi, emberi és jogi szemszögből kerülnek megvilágításba az anyaság határai és korlátai.

Kate, egy negyvenes évei elején járó, háromgyerekes, elvált édesanya története bontakozik ki ebben a regényben. Romokban heverő élete úgy tűnik már nem is lehetne ennél rosszabb, ugyanis férje elhagyja egy fiatalabb nőért, akivel új gyereke lesz. Kate kénytelen kiköltözni a családi házból és három gyerekével az apjánál találnak menedékre. Érzelmileg és anyagilag teljesen kifosztva, egy olyan anya életébe kapunk betekintést, aki egyedül neveli gyerekeit és küzd a mindennapok kisebb-nagyobb megpróbáltatásaival. És ha már mindez nem lenne amúgy is elég nehéz, az igazi megpróbáltatás még csak ezután kerül Kate elé. Ez a megpróbáltatás mindannyiuk életét megváltoztatja, ugyanakkor a családi szeretet, összetartozás és egység még jobban összekovácsolja őket.

Csodálatos végigolvasni ezt a történetet, én bármikor újra és újra elővenném, mert anyaként minden korszakban tudnak nekem valami újat mondani.

Nekem nagyon tetszett ebben a könyvben a szereplők karakterábrázolása. Kate három gyereke teljesen különböző karakterű, amit a szerző nagyon élesen be is mutat ebben a könyvben. Ez az élesség és a nagy kontraszt amúgy a fő jellegzetességei a könyvnek, ugyanis olvasás közben sokszor éreztem azt, hogy egyik szemem nevetett, másik szemem sírt. Olyan jól meg van írva ez a könyv, hogy az ember észre sem veszi milyen gyorsan halad vele. A humorosabb és lágyabb részek könnyedek és szórakoztatóak, a komolyabb és szívszorítóbb részek elgondolkodtatóak.

Egyszerre romantikus, drámai és tragikus a hangneme ennek a regénynek, de szerintem nagyon élvezetes és hatásos. A lélektani ábrázolás, az anyaság örömeinek és nehézségeinek körüljárása, valamint a szeretet ereje erősen jellemzik ezt a könyvet.

Szívbemarkoló és szomorú történet ez, ahol komoly társadalmi és erkölcsi kérdések sorozata merül fel. Egyáltalán nem könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, normál esetben sem, hát akkor ha egy anya egy olyan kiélezett élethelyzetbe kerül, ahol a rossz és a jó közötti vékony határ szinte láthatatlan.

Minden szülőnek, de főleg anyáknak, ajánlom ezt a könyvet, garantáltan nem fogják egyhamar elfeledni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

… a feltétel nélküli szeretet csak a szülők és gyerekek közt létezik, anyák és apák közt nem. Ők egyáltalán nem feltétel nélkül szeretik egymást.

A jó anya Book Cover A jó anya
Sinéad Moriarty
Európa Könyvkiadó Kft.
2019
Füles, Kartonált
520