Steven R. Gundry: A növényparadoxon

Nem valami könnyű olvasmány került a kezembe, de annál inkább volt érdekes, sokkoló és informatív ez a könyv. Méretét tekintve is eléggé nagy, tartalmilag pedig még inkább terjedelmes.

Mikor először kezembe vettem ezt a könyvet, egyáltalán nem számítottam arra, amit a végén kaptam tőle. Az egy dolog, mikor az ember elmerül egy jó kis regény történetében, miközben kikapcsol és pihen. Ez a könyv azonban nem ezt a célt szolgálja, hanem tömény információáradatával olyan tudást, ismeretet és nézőpontot ad, ami nem csak hogy tanító és informáló jellegű, hanem egyfajta önsegítő üzenete is van a könyvnek.

A könyv kiindulópontja egyből egy sokkoló állítással indul: Mi van akkor, ha mindaz, amit eddig az „egészséges” címke alatt elfogyasztottunk, az valójában egészségtelen? Mi van akkor, ha mindaz amit eddig helyesnek gondoltunk a táplálkozásról, az egészségről és a testsúlyról, hazugság és tévhit?

Felgyorsultunk világunkban egyre kevesebb időnk jut a helyes és egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra meg talán még ennél is kevesebb időnk és energiánk marad. Sok vita folyik a körül, hogy mi az ami egészséges étrendnek számít és mi az ami nem, ezért igencsak nehéz eligazodni ezek között. A diéták és böjtök egyre fontosabbá válnak, ugyanakkor mivel mindig akad egy-egy trendi vagy épp menő diéta, ezért hajlamosak vagyunk azt követni, amelyik nagyobb reklámot kap.

Gundry, egy amerikai kardiológus és szívsebész valamilyen egészen újjal áll elő könyvében, és azt vallja, hogy testi-lelki egészségtelen állapotunknak az okozói a lektin tartalmú ételek fogyasztása. Szerinte ez a fehérje, ami a legtöbb gabonafélében, zöldségben és gyümölcsben megtalálható az oka a betegségeknek, a gyulladásoknak és az elhízásnak. Sokkoló és egészen megdöbbentő módon arra próbál rávilágítani, hogy iktassuk ki étrendünkből azokat az alapanyagokat, amiket eddig egészségesnek gondoltunk, ugyanis ezek romboló hatással vannak szervezetünkre. Állítása szerint a teljes kiőrlésű gabonában, sok állati fehérjében, a hüvelyesekben és a magvas zöldségekben olyan magas a lektin tartalom, hogy az okolható a betegségekért. Szerinte sok bélrendszeri betegség, a túlsúlyosság és a hormonális egyensúlyzavar hátterében ezek az ártalmas lektinek állnak. Kiiktatásukkal, ami egy nagyon komoly és szigorú diétát követel meg, szerinte javíthatóak vagy teljesen megoldhatóak a szív-, emésztő- és érrendszer problémái.

Bevallom lesokkolt mindaz amit könyvében olvastam, elsőre ijesztőnek tűnik, hogy mindaz amit egészségesnek gondolnak oly sokan, ő azt tartja a szervezetünk első számú ellenségének. Könyvében rengeteg szakmai és személyes véleményt oszt meg ezzel kapcsolatban, amin nagyon jól lehet érezni az alapos háttérmunkát, kutatást és tapasztalatot.

Nekem személy szerint nagyon tetszettek a hosszadalmas és terjedelmes leírások a könyvben, amelyek bár nagyon szakmaik és szárazak, mégiscsak elengedhetetlenek, ha arról van szó, hogy jobban megértsük az emberi szervezet működését.

Könyve három fontos részre oszlik, amelyek egymásra épülnek. Az első részben egy egészen átfogó képet kapunk arról, hogy mik is azok a lektinek, hogyan működnek és hogyan hatnak az emberi szervezetre. Ez az a rész, amit a legnehezebb olvasni, mert tele van szakmai fogalmakkal. A páciensei személyes beszámolói azért sokat enyhítenek rajta, ugyanis ezek már sokkal közvetlenebbek.

A könyv második és harmadik része a legélvezetesebb. A második rész bevezet a Plant Paradox, vagyis a lektinmentes étrend programjába, ami felsorolja az ehető és a kerülendő ételeket.

A harmadik rész ezt követve, konkrét recepteket oszt meg az olvasóval, amelyek mind lektinmentesek és kizárólag olyan alapanyagokat tartalmaznak, amiket Gundry egészségesnek tart.

Most miután kiolvastam ezt a könyvet, úgy érzem sok mindenben elbizonytalanodtam és nehéz úgy véleményt alkotni róla, hogy nincs előttem más orvosok, szakemberek vagy dietetikuok véleménye.

Az tény, hogy mindaz amit leír könyvében az amerikai népességre vonatkozik, ezért kétlem azt, hogy a lektinmentes diéta globálisan mindenütt ugyanúgy alkalmazható lenne. Ezért is úgy gondolom, hogy kicsit merő túlzás azt állítani, hogy a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonafélét és burgonyafélét ki kellene iktatni az étrendünkből, ugyanis szerintem mint mindenben itt is az aranyközépút lenne a helyes megoldás. Szerintem ez egészséges és tudatos életmódhoz hozzá tartozik a mértékletesség, a változatosság és az arányosság.

Nagyon hasznos volt elolvasni ezt a könyvet, rengeteg új információra tettem szert, ugyanakkor nem árt mindezt kritikus szemmel nézni és átszűrni az információkat. Sok olyan dolog van benne, amit érdemes megfogadni, bizonyos dolgokat pedig jobb egyénre szabottan használni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A régi mondás szerint „Az vagy, amit megeszel”. De az is vagy, amit az evett meg, amit te ettél meg.

A növényparadoxon Book Cover A növényparadoxon
Steven R. Gundry
Alexandra Könyvesház Kft.
2019
Cérnafűzött, Keménytáblás
400