Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Azt hiszem ez a könyv azt a kérdést járja körül, ami a legtöbb embert érdekel. Ez az ősi kérdés, ami arról szól, hogy mi is valójában az élet értelme, egy örök érvényű kérdés, amit Viktor E. Frankl egészen érdekes szempontok alapján közelít meg könyvében.

Edith Eva Eger nagy sikerű „A döntés” című könyvében olvastam először Viktor E. Frankl nevéről, és már ott felkeltette az érdeklődésemet az a fajta világszemlélet, amit ő képvisel.

Ez a nagyon tömény és rövid könyv, amit csupán egy-két óra alatt ki lehet olvasni, közérthetően és konkrét példák felsorakoztatásával, mutatja be Frankl sorsát és gondolkodását.

Frankl, a holokauszt túlélője, ebből a nagy tragédiából olyan dolgot alkotott, ami ma már sokakat inspirál. Frankl ebben a könyvben sokat mesél a koncentrációs tábor élményeiről, valamint arról a tapasztalatáról, hogy azok élték túl ezt a poklot, akik valamilyen értelmet láttak még abban az embertelen körülmények között lévő életükben is.

Frankl az élet értelmét abban látja, hogy először is az élet mellett döntünk, még akkor is, ha ez néha tele van nehézségekkel és megpróbáltatásokkal. Az élet értelme nem azt jelenti, hogy csak a jó és örömteli dolgokban lelhetünk célra és értelemre. Ezzel ellenkezőleg a fájdalmas tapasztalatok és a nehéz megpróbáltatások ugyanúgy hozzátartoznak az élethez, sőt gyakran ezekből a mélységekben lehet a leginkább életcélra és életértelemre találni.

Nagyon leegyszerűsítve a könyv szerzője abban látja az élet értelmét, hogy mindig az adott konkrét célok éltetik az embert. Ez a cél lehet egy tevékenység, de akár egy életérzés is. A tanulás, a munka, a fejlődés mind megfelelnek ezeknek az életcéloknak, de ugyanúgy egy élmény átélése is adhat értelmet életünknek.

Ez a rövidke és tömör könyv egyfajta kapaszkodót és mankót ad az olvasó kezébe, felsorolva néhány példát, ami segíthet abban, hogy egyénileg is felfedezzük az élet értelmét.

Bár mindenkit foglalkoztat ez a kérdés, ennek ellenére mindenki egyénileg tudja felfelezni életében azokat a célokat, amelyek értelmet adnak életének.

Frankl életbölcsessége és mélyen fájdalmas élettapasztalata, valamint pszichológiai szakmai háttere által sok fogyasztható és emészthető filozófiai elmélkedés jön át ebben a könyvben.

Szerintem ez a könyv azért annyira hatásos, mert nem dobálózik nagy szavakkal, mély értelmű filozófiai gondolatokkal, hanem egyénre szabott, mindenki által érthető és alkalmazható tanácsok és bölcsességek hangzanak el benne.

Számomra teljesen lenyűgöző az a fajta élet igenlés, ami Frankl szavaiban rejlik. Ez egyszerre inspiráló és motiváló, valamint példaértékű az a fajta elszántság, alázat és méltóság, ahogy Frankl megközelíti az élet értelmét.

Ez a rövid kis könyvecske, ami a szerző 3 bécsi előadásának írott változatát foglalja össze, irányt tud mutatni mindazoknak, akik válság vagy krízis helyzetekben, elveszettnek érzik magukat vagy talán már értelmét sem látják életüknek.

Az élet tőlünk függetlenül megtörténik velünk, néha jobb, néha rosszabb változatát mutatva nekünk. Frankl életszemlélete azonban abban látja a különbséget, hogy hogyan reagálunk a minket ért dolgokra, ugyanis ezek határozzák meg szabadságunk és fejlődésünk mivoltát.

Frankl az életet örömeivel és szenvedéseivel együtt vizsgálja meg, és így együtt látja meg értelmét, és erre próbálja olvasóit is ösztönözni, hogy a feladás sosem megoldás, csupán a küzdelem adhat az életnek értelmet.

Hogy honnan meríthetünk erőt ehhez a küzdelemhez, vagy épp hogyan birkózzunk meg ezekkel a nehézségekkel, az ebben a kis könyvecskében olvasható el.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet nem valami – az élet lehetőség valamire!

Az élet értelméről Book Cover Az élet értelméről
Viktor E. Frankl
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Keménytábla
148