Ichiro Kishimi – Fumitake Koga: Vállald ​fel bátran önmagad

Amennyire gyorsan és könnyedén kiolvastam ezt a könyvet, most épp annyira nyomasztónak tartom, de csak azért, mert ez így együtt nagyon sok, és bizony ülepednie kell mindannak amit ebben a könyvben olvastam.

Nehéz szótlanul elmenni a könyv címe mellett, valamint ez a borító, ami egy több millió eladott példányról beszél, bizony felkelti az ember érdeklődését. Teljes mértékben meg tudom érteni, hogy miért lett ez a könyv külföldön egy sikerkönyv, ugyanis a szabad és boldog élet titkát hirdeti, amire minden ember vágyakozik és úgy gondolom, hogy már csak kíváncsiságból is sokan elolvassák ezt a könyvet.

Épp ezért a könyv alcíme akár az is lehetne, hogy „A világ egyszerű, és az élet is”, ugyanis ez a fő üzenete ennek a mélyen filozofikus könyvnek.

Azt hiszem ez a könyv csak azoknak fog tetszeni, akik nyitottak a pszichológia és a filozófia iránt, valamint szeretnek mindent darabjaira szedegetni és alaposan utánajárni a miérteknek.

A könyv könnyed, humoros és olvasmányos stílusa ne tévesszen meg senkit, ugyanis mondanivalója jóval mélyebb és erőteljesebb. A könyv két szerzője csodálatosan levezeti előttünk az Adler pszichológia és filozófia elveit egy fiktív filozófus és fiatal férfi narratív beszélgetésén keresztül.

Az adleriánus pszichológia a freudi pszichológiával ellentétben, nem az ok-okozati tényezőkre koncentrál, hanem arra, hogy nem az a fontos mit hozunk magunkkal a múltból, hanem hogy mihez kezdünk ezzel a cipelt „batyuval”.

Számos pozitív tulajdonsága és előnye van ennek a könyvnek, nehéz is lenne mindegyiket felsorolni, mert akkor talán az egész könyvet idéznem kellene. A lényeg azon van, hogy a boldogság mindenki számára elérhető, ehhez pedig csupán egy jó adag önismeretre, bátorságra és elköteleződésre van szükség.

A könyv egy öt napon át tartó beszélgetés részleteit tárja az olvasók elé, egy olyan stílusban és hangulatban, amire könnyű ráhangolódni és elmerülni az olvasási élmény során.

Bár a könyv tele van rengeteg szakkifejezéssel és filozófiai elmélettel, mégis közérthető és olvasmányos.

Olyan ez a könyv, mintha egy dialógus szemlélői lennénk, ahol nekünk kell eldönteni, hogy melyik elbeszélő argumentációja a megnyerő számunkra. Pont ezért, ezt a könyvet csakis szubjektíven lehet olvasni, ugyanis a személyes tapasztalatok, valamint sajátos személyiségjegyeink hatással lesznek arra, hogy hogyan értelmezzük ezt a könyvet és mit tudunk belőle a magunkévá tenni.

A könyv holisztikus látásmódja a testi és leli egységet helyezi középpontba, ahol az egyén képes felülkerekedni a múlt traumáin, megbocsájtva másoknak és önmagának. Ez rengeteg bátorságot követel meg az embertől, de ha valaki képes önmagát felvállalni, akkor szabad és boldog életet élhet.

Ez az önsegítő és önfejlesztő könyv egyszerre letaglózó, elgondolkodtató és motiváló.

Nem gondolom azt, hogy ez a könyv mindenkinél páratlan sikert fog aratni, és nem hinném azt, hogy ez a könyv sikerességén múlna.

Pont ellenkezőleg, a könyv akkor lesz igazán sikeres, ha valaki ezáltal el tud indulni egy önismereti úton, ahol az önfejlesztés és netán szakmai segítség által, változtathat saját életén.

Ennek a könyvnek a mélysége és az optimizmusa csodálatosan visszaadja az adleriánus filozófia lényegét. Tagadja a trauma létezését, és képesnek tartja az embert a változásra, akinek boldogsága nem képességeitől, hanem bátorságától függ.

Azt én sem fogom állítani, hogy egyből könnyű megemészteni ezt az elméletet, de ha sikerül megbarátkozni vele, akkor hiszem azt, hogy ez az elmélet sokak életét tudja megváltoztatni.

Nagyon sok gondolatot és tanítást viszek magammal ennek a könyvnek az elolvasása után, de az egyik legfontosabb számomra az, hogy „minden probléma interperszonális kapcsolati probléma.”, vagyis sokszor azért fulladnak kudarcba dolgaink, mert másoknak akarunk megfelelni, így képtelenek vagyunk saját életünket élni.

Ahogyan a könyvben szereplő fiatal ember is megannyi kétellyel, gonddal és nehézséggel szembesül, ugyanúgy mi is első látásra meglepően és elutasítóan reagálhatunk arra a nézetre, hogy a világ egy egyszerű hely és boldogságunk csak saját bátorságunktól függ. Ez nem azt jelenti, hogy könnyű mindezt a gyakorlatba ültetni, de igenis lehetséges.

Végtelen sokáig tudnám folytatni rajongásomat ezzel a könyvvel szemben, de az a legjobb ha mindenki saját maga győződik meg arról, hogy mit is tud nyújtani neki ez a könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Tehát az élet nem versengés?

– Így van! Elég, ha előrefelé mozgunk anélkül, hogy bárkivel versenyeznénk.

Ichiro Kishimi - Fumitake Koga Book Cover Ichiro Kishimi - Fumitake Koga
Vállald ​fel bátran önmagad
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
274