Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

Nagy kedvenceim közé tartoznak a Meik Wiking könyvek, ugyanis roppant érdekesnek tartom egy olyan embernek az életét, akinek az a munkája, hogy a boldogságot tanulmányozza.

Meik Wiking minden egyes könyve tanulságos, látványos, hangulatos, ötletes és rendkívül informatív.

Ebben a könyvében a szerző arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudunk olyan boldog és örömteli pillanatokat teremteni életünk során, amelyek emlékezetes pillanatokként maradnak meg.

Vajon milyen eszköztárra van szüksége az embernek ahhoz, hogy a különleges és élménydús pillanatokat felejthetetlen élményekként őrizze meg?

Meik Wiking ezt a témakört tudományos szempontokból közelíti meg, ugyanakkor az elméleti részeket alátámasztja saját élményeivel és tapasztalataival.

Meik Wiking minden egyes könyvét egy nagyon alapos kutatói munka és masszív információáradat jellemzi, amihez nagyon harmonikusan passzolnak a képek, az illusztrációk és a meghitt személyes vallomások.

Ez egy nagyon igényes, szép, látványos kiadású könyv, amiben az olvasó több olyan támpontot is kap, amelyek segítségével sokkal tudatosabban és nyitottabban tudja megélni a mindennapokat.

Számomra az ilyen jellegű könyvek jelentik a legnagyobb kikapcsolódást és szórakozást. Ez az a könyv, amiből sok új dolgot lehet tanulni, ugyanakkor inspiráló és motiváló jellege is van.

Érzékszerveinkkel nap mint nap rengeteg ingert és infót szívunk magunkba. Bizonyos emlékek vagy élmények feledésbe merülnek, de azok a pillanatok amelyekhez egy különleges illat, íz, hely, ember vagy tárgy párosul, valahogy hosszú évek után is, egyedi élményként marad meg bennünk.

Meik Wiking ezeket a különleges élményeket kutatja, azokat az összetevőket, amik miatt egy-egy ilyen felejthetetlen emlék örökre velünk marad.

Interjúk, személyes beszámolók, tanulmányok és pszichológiai kísérletek támasztják alá azt a nézőpontot, hogy igenis tehetünk azért, hogy életünk olyan élményekből tevődjön össze, amelyeket bármikor elő tudunk hívni egy-egy nehezebb időszakban.

Régi emlékek felidézésével, valamint új emlékek beraktározásával sokkal egyszerűbb megélni a mindennapokat, legyenek azok bármennyire stresszesek vagy nehezek.

A könyv üzenete abban rejlik, hogy tudatos jelenléttel és éberséggel sokkal többet ki tudunk hozni élményeinkből, valamint valami maradandót tudunk alkotni.

Egy ingergazdag világban élünk, ahol nagyon sok fölösleges dolog vesz minket körül, de egy ilyen könyv elolvasása segít lelassulni és a sorok között megragadni a lényeget. Azokat a bizonyos első alkalmakat, a részleteket, a jelentőségteljes pillanatokat, a küzdelmeket, a győzelmeket, amelyek mind hozzátesznek valamit életünkhöz.

A vizualizáció, az asszociáció, az éberség, a mindfulness mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy bizonyos emlékek különleges élményekként maradjanak meg bennünk.

Szerencsére ez a könyv humoros, frappáns és lényegre törő stílusával sokat segít ebben. Családi történeteken, személyes vallomásokon és bensőséges pillanatokon keresztül mi magunk is elgondolkodhatunk a könyv elolvasása után, hogy melyek azok az emlékek, amiket érdemes egy érzelmi szövegkiemelővel hosszú ideg magunkban hordani.

Ez egy nagyon kellemes olvasmány, amit bármikor újból és újból elővehet az olvasó, mert már csak színes képei és grafikái miatt is egyből egy meghitt és bensőséges hangulatba kerül az ember, a sok hasznos információ pedig csak hab a tortán.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet akkor jó, ha elégedett vagy a jelennel, nagy reményeid vannak a jövővel kapcsolatban, és megbékéltél a múlttal. A boldogság nem egyetlen hozzávalóból készül.

Az emlékteremtés művészete Book Cover Az emlékteremtés művészete
Meik Wiking
Kossuth Kiadó
2019
Keménytábla
288
Nagy Boldizsár