Lisa Jewell: A föld nyelte el

Egy rendkívül izgalmas és csavaros thriller, ami egy percig sem unalmas, mindvégig fent tudja tartani az olvasó figyelmét és műfajában nagyon érdekes olvasmány.

A regény középpontjában egy tizenötéves lány áll, aki egy boldog családban nő fel. A három testvér közül ő a legfiatalabb. Szülei, tanárai és barátai egyaránt odavannak érte, ugyanis okos, vicces és szép. Azonban egyik nap hirtelen eltűnik és semmi nyom nem marad utána.

Tíz év eltelte után, édesanyja még mindig nem tudja elengedni eltűnt lányát, ugyanis holtteste sosem került elő. Ezekben az eltelt években a család felbomlott, a szülők elváltak, a gyerekek felnőttek és kirepültek a családi fészekből.

Laurel, az édesanya, magára marad gyászával, megválaszolatlan kérdéseivel és fájdalmával. Egy napon azonban új szerelem köszönt be hozzá, egy olyan férfival ismerkedik meg, akinek lánya, valamiért nagyon hasonlít az eltűnt Ellie-re.

Innentől kezdve minden bonyolulttá válik, ugyanis egyre több a rejtély és a titok eme férfi körül, közben pedig lépésről lépésre a múlt szálai is kisimulnak.

Váltott szemszögön keresztül nem csak a család múltbeli életét ismerjük meg, hanem ennek a titokzatos férfinak a múltját is, aki mögött hátborzongató történetek bújnak meg.

Bár ez egy feszültséggel teli és csavaros thriller-krimi, azért már az elején rá lehet jönni a tettesre és emiatt elég hamar fény derül a bűncselekményre, ennek ellenére van valami ebben a könyvben, ami függőséget okoz. Talán pont a váltott nézőpont teszi annyira érdekessé ezt a könyvet, mert így mélyebben is beleláthatunk a szereplők lelki és gondolati világába. Bár a tettes hamar kiderül, mégis érdekes az a folyamat ahogyan mindezt kivitelezi az illető és elmagyarázza az olvasónak a beteges tettei mögött rejlő indítékokat.

A könyv nyomasztó és melankolikus hangulata már előre sejteti a sok borzalmat, ami a bűncselekmény mögött van, mégis olyan könnyednek tűnik a könyv olvasása, mert a dinamikus párbeszédek és az izgalmas történetmesélés csak úgy visz magával.

Egyszerre életszerű, döbbenetes és megrázó ez a könyv, ugyanis fikció az egész történet, mégis szomorú az a tény, hogy nap mint nap hall az ember olyan fiatal lányokról, akik nyom nélkül eltűnnek és sosem kerülnek elő.

Ezért olyan felkavaró és érzelmileg megterhelő ez a könyv, mert egy érzelmi hullámvasút az egész regény. Itt nem azért izgul az olvasó, hogy előkerüljön az eltűnt lány vagy kiderüljön ki a tettes, ugyanis ezek már a könyv elején eléggé egyértelműek. Itt inkább a tettes lelki folyamatának és egy család gyászfolyamatának a végigkísérésén van a hangsúly.

Az egyszerű, könnyen érthető mondatok, a sok párbeszéd, a velős mondanivalók miatt lehet megszeretni ezt a krimit.

Bizarr története kellően izgalmas és az emberi kapcsolatok ábrázolása nagyon megnyerő ebben a könyvben. A könyv minden mozzanata életteli, dinamikus és pörgős, pont olyan, amit az olvasó egy jó krimitől elvár.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az olyan ember, aki nem tud szeretni, de kétségbeesve vágyik arra, hogy szeressék, nagyon veszélyes.

A föld nyelte el Book Cover A föld nyelte el
Lisa Jewell
21. Század Kiadó
2023
Keménytábla, Védőborító
301
Katona Ágnes