Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Fredrik Backman könyveit olvasni, olyan mintha az olvasó egy gyors talpalót kapna arról, hogyan érdemes élni, milyen értékek fontosak az életben és mennyire fontos odafigyelni embertársainkra.

Backman ismételten egy olyan könyvet alkotott meg, amiben az újrakezdés, az életigenlés, a megbocsátás és a remény egészen új értelmet kap ebben a könyvben.

Britt-Marie a könyv főszereplője ennek a könyvnek, aki negyven éven át hűséges társa és szerető felesége volt férjének. Negyven év után azonban útjaik szétválnak és Britt-Marie újra munkába áll, alkalkmazottként egy ifjúsági otthon gondnoka lesz.

Ez az új életszakasz teljesen feje tetejére állítja a makuklátlan és rendszerető Britt-Marie életét, aki hirtlen egy káosz közepébe kerül.

De a mindennapok során, a fociedzések folytán, a megannyi fiatal megismerése révén Britt-Marie újragondolja életét és a megfelelő következtetések levonása után, elkezd élni az élet adta második esély lehetőségével.

Mivel a könyvnek egy idősebb nő a főszereplője, ezért érdekes és különleges élmény ebbe az életszakaszba is betekintést nyerni. Britt-Marie karaktere nagyon szerethető, mert vicces, humoros, életerős, pozitív és reményteli.

Barátságok, szerelem, reménység, bűntudat, megbocsátás, újrakezdés és élni akarás, ezek lesznek a legfontosabb témák Britt-Marie belső utazása során.

Ez a szívszorító és felemelő történet az élet apró örömeiről, a sors kiszámíthatatlanságáról és az új kezdetekről szól.

Backman jól ismert ironikus és szarkasztikus írói tehetsége ebben a könyvben is jelen van. Megható története, romantikus jelleme van az egész kötetnek, de közben most is jelen vannak a mélyebb és filozofikusabb gondolatok a könyvben.

Nagyon élesen vannak megalkotva a karakterek ebben a könyvben, ezért a szereplők hibái nagyítva vannak bemutatva, de erélyeik is ugyanolyan fontos szerepet kapnak ebben a könyvben.

Backman kiváló érzékkel nyul karaktereihez, mindegyiket érdekes és izgalmas karakterekkel ruházza fel, ami miatt könnyebb azonosulni a szereplők életével.

A karakterek mellett a kisvárosi élet hangulatát is nagyon jól visszaadja Backman.

Nem sok váratlan fordulat van ebben a könyvben, itt inkább a hangulatokon, a szereplők lelki világán és az olvasásélményen van a hangsúly.

Ez a könyv egyfajta reménysugár, egy olyan olvasmány, ami ha kis ideig is, de visszaadja az ember hitét, segít hinni egy jobb világban és abban, hogy minden emberben van valami értékes.

A belső monológok, a szereplők közötti párbeszédek és a szereplők lelki világa a legizgalmasabb ebben a kötetben, ugyanis ezek a részek tartalmazzák a legnagyobb “életigazságokat”, azokat a gondolatokat, amelyeket az olvasó a könyv befejezése után is magával tud vinni.

Az emberi természet gyarlósága és tökéletlensége áll itt szemben az újrakezdés és a második esély lehetőségével.

Az elszalasztott lehetőségek, a múlt tévedései és az emberekben lévő potenciál a legfontosabb üzenete ennek a könyvnek.

“Hogyan kell élni az életet?“ egy olyan kérdés, ami nem csak Britt-Marie-t foglalkoztatja ebben a könyvben, ezért is olyan komfortos ez az olvasmány, mert olvasás közben önmagára talál az ember.

Humor, irónia és érzelem van bőven ebben a könyvben, ezért érdemes elolvasni.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minden házasságnak van rossz oldala, mert minden embernek vannak gyengeségei. Minden ember, aki együtt él egy másikkal, különféleképp kezeli ezeket a gyengeségeket. Van, aki úgy tekint rájuk, mint nagyon nehéz bútorokra, és egyszerűen megtanulja körbetakarítani mindet. Fenntartani a látszatot. Persze tudja, hogy a kosz összegyűlik alatta, de ezt sikerül kiverni a fejéből, a lényeg, hogy a vendégek ne lássák. Egy nap aztán valaki engedély nélkül arrébb tolja a bútort, és minden előkerül. A kosz, a repedések. Maradandó sérülések a parkettán. Akkor már túl késő.

Itt járt Britt-Marie Book Cover Itt járt Britt-Marie
Fredrik Backman
Animus Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
360