Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

Amennyire rövid ez a kis könyvecske, pont annyira magával ragadó és mély értelmű. Pont emiatt lehetetlennek is tartom leírni azt, hogy miről szól ez a regény, aminek cselekménye nem valami bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű, ugyanis egy család élete körül forog minden, akik élete és mindennapjai egy külön világba repítenek el.

Adott egy apa, egy anya és gyermekük, akik együtt egy teljesen különálló világot teremtenek meg maguknak, amiben az álmodozás és a fantázia határtalan. A szülők rengeteg démonnal és hibával küzdenek, ennek ellenére egy olyan álomszerű világot teremtenek meg gyermeküknek, amiben minden szemfényvesztés és fényűzés, de minden cselekedetüket a szeretet vezényli.

Miközben a szülők mesékkel, izgalmas kalandokkal és érdekes programokkal egy varázslatos világot teremtenek meg fiuknak, valahogy nem gondolnak bele abba, hogy mindez hosszú távon milyen hatással lehet gyermekükre.

De egy napon minden hazugság és titok napfényre kerül, és onnantól kezdve teljesen átalakul a család élete. Eme összeomlás közepette egy kisfiú az, aki mindennek a legnagyobb elszenvedője, ugyanakkor él benne a hit, a szeretet és a tisztaság.

És talán pont erről szól ez a különleges könyv. A szeretet tisztaságáról és magáról a nagybetűs életről, ami minden, csak nem kiszámítható.

Van ebben az elmesélt életben móka, kacagás, életöröm, de megannyi fájdalom, veszteség és nyomorúság is.

És ezeket egymástól el nem lehet választani, mert ettől élet az élet. És emiatt olyan életszagú, hiteles és őszinte a könyv, mert egy család legintimebb és legbensőségesebb pillanatait mutatja meg, ezáltal is visszadva az emberek hitét abba, hogy a mocsok és mélység közepén is lehet valami szépet találni.

Az egyszerű és őszinte gyermekszemszög, lát a fájdalom és a veszteség közepette is valami nosztalgikus életörömöt és élethitet, ami felnőtteknek is vissza tudja adni az erőt és a reményt.

Van ebben a könyvben szenvedélyes szerelem, sírig tartó hűség és menekülés a valóság elől, kreálva ezáltal egy olyan világot, amiben könnyű elveszni.

Míg a könyv elején bohókásnak és légiesen könnyednek tűnik ez az életnek nevezett játszma, a könyv második felében már sokkal nyomasztóbbá és szívszorítóbbá válik ez a történet.

Ennek ellenére, ez egy nagyon különelegs könyv a feltétel nélküli szeretetről és a létnek arról az oldaláról, amiben helye van az örömnek és a bánatnak is.

A könyv különlegességét és egyediségét könnyedsége, egyszerűsége és életigenlő hangulata adja.

Egyszerre mutatja meg az élet bohókás és könnyed, valamint nehéz és fájdalmas oldalát is.

Apa és fia felváltva mesélnek egy olyan életről, ami felemészt és megpróbál, de közben életerőt is ad.

Rövid, de annál inkább hatásos ez a könyv, ami egy kisfiú elbeszélésén és egy apa írásai alapján, egy család mindennapjait adja vissza, amiben a legfontosabb a feltétel néküli szeretet és az összetartozás.

Emiatt a könyv egyszerre vidám és szomorú, de már a könyv elején lehet érezni azt, hogy a mókából és kacagásból, sírás és szomorkodás lesz.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ugyanis magával ragadó története és egyedi hangulata, valamiért azonnal beszippant és egy csodálatos képet fest a sírig tartó szerelemről és a tiszta szeretet erejéről, ami képes úgy átfesteni a valóságot, hogy az menekülést nyújt előle.

Őrületesen bolondos és őszintén fájdalmas ez a könyv, amit jó olvasni és elmerülni benne.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nagyon más fényes nappal sírni, ez a szomorúságnak egy egészen más foka.

Merre jársz, Bojangles? Book Cover Merre jársz, Bojangles?
Olivier Bourdeaut
Magvető Könyvkiadó
2021
Flexi
154