Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka minden egyes könyve élvezetes, szórakoztató és bájos. A romantikus vonal erősen jellemzi minden egyes könyvét, a szerelem fontos szerepet kap ezekben a könyvekben, amihez mindig párosul egy olyan történelmi korszak, amiben a szereplők közötti dinamika nagyon érdekes.

Ez a romantikus történet a 19. századi Füredről szól, annak a vidéknek és kornak a jellegzetességei, valamint olyan híres történelmi személyiségek jelennek meg benne, amelyek még színesebbé teszik ennek a romantikus regénynek az olvasását.

Emellett arról is szó esik a könyvben, hogy hogyan indult el az első Anna bál, valamint hogyan éltek és gondolkodtak az akkori emberek.

A könyv főszereplője Ilka, akit özvegy apja egyedül nevel. Ilka apja, Györöky Kálmán, Füred földbirtokosa, akit nem sokan kedvelnek, ezért is telnek Ilka napjai annyira magányosan és egyhangúan, mindaddig míg barátságot nem köt, Krisztinával, egy olyan lánnyal, akivel együtt sok kalandot megél.

A két lány barátsága több cselekményszált is elindít ebben a regényben, főleg a romantikus oldalon. Mindkét lány a nagy szerelmet keresi, a boldogulás kulcsát, közben pedig együtt változnak, fejlődnek és nőnek fel a felnőttkori szerepekhez.

De ebben a könyvben nem csak a szerelmi kapcsolatok fontosak, hanem a szülő-gyermek viszonya és a barátsági kapcsolatok. Mindezt tetőzi és kiegészíti a regény cselekményének a földrajzi háttere, ami csodálatos, ugyanakkor realista módokon ábrázolja a balatoni vidéket. A Balaton csodálatos tájképei nagyon elevenek ebben a romantikus regényben, de ezt az érzelmileg túlfűtött vonalat megtörik azok a történelmi események, természeti katasztrófák és járványok, amelyek a 19. század elején ezt a kort jellemezték.

Ez az ízig-vérig romantikus, kedves és bájos történet nem egy egetrengető cselekménnyel emelkedik ki, hanem egy olyan lassú és csendes történetmeséléssel, amiben helyet kapnak fontos történelmi események, híres emberek és egy olyan magyar táj, ami olvasás közben egy csodálatos helyre kalauzolja el az olvasót.

Nagyon széles skálán mozognak a könyv szereplői, ugyanis karaktereik és élethelyzeteik több konfliktust is generálnak ebben a könyvben. Hol szerethetőek, hol ellenszenvesek ezek a szereplők, akik érzelmeiket a legnagyobb végletek között élik meg. Öröm, bánat, fájdalom, csalódás és újrakezdés kapnak fontos szerepet ebben a könyvben.

A Füredi helyszín, a balatoni vidék csodálatosan elevenedik meg az olvasó előtt. Olvasás közben festői tájak jönnek elő, ami sokat hozzátesz a 19. századi korrajz élvezetes olvasásához.

A szemléletes tájleírások, amelyekben rengeteg szín, forma és hangulat kap helyet, egy olyan hátteret teremtenek ebben a könyvben, ami segít olvasóként is elképzelni az akkori kor helyeit, embereit és történéseit.

Az Anna-bál legendáján keresztül több olyan női sorsot követhetünk végig ebben a könyvben, ami gyerekkortól el egészen a felnőttkorig tart.

Ilka története magával ragad, az ő élete az, amivel a legkönnyebb azanosulni, ugyanis hol mélységek, hol pedig magasságok jellemzik éleútvonalát.

Emellett betekintést nyerünk a nyaraló és fürdőző emberek életébe, valamint olyan társadalmi eseményekbe, amelyek meghatározóak voltak a 19. század elején.

Ez a bájos és szórakoztató történet emberi tévedésekről, természeti katasztrófákról és nemes emberi ézelmekről mesél, miközben kikapcsol és egy kellemes olvasásélménnyel ajándékoz meg.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hiába, a nevetés mindig több embert vonz, mint a szomorúság.

Az Anna-bál szerelmesei Book Cover Az Anna-bál szerelmesei
Fábián Janka
Libri Könykiadó Kft.
2021
Keménytábla
423