Fábián Janka: Ida titkai

Fábián Janka kisregényei minden alkalommal egy olyan hangulatos, bájos és kedves kis történetet mesélnek el, amiben jó elmerülni és néhány percig-óráig egy teljesen más világba csöppenni.

Ezúttal a 19. század vége, a 20. század eleje elevenedik meg ebben a kisregényben, ahol főleg a nőké a főszerep. Több női sorsot is megismerünk ebben a kötetben, amelyek szorosan egymásba fonódnak és hatást gyakorolnak egymás életére.

Emiatt két női főszereplője van ennek a könyvnek, akiknek élete két teljesen más korban játszódik. Váltott szemszögön keresztül a jelenben Kingát ismerjük meg, aki egyetemistaként épp szakdolgozatát írja Kecskeméten, ahol a Városháza felújításának idején rejtélyes módokon rátalál egy több mint száz éves naplóra.

Ez a napló a múltba vezet el minket, ahol egy újabb női sorsot ismerünk meg, Zelmát, aki árván maradva a híres építészhez kerül, Pártos Gyulához. Zelma az évszázad forduló küszöbén megismerkedik Ferenczy Idával, aki Sisi felolvasójaként sok történetet elmesél neki az osztrák császárnőről és magyar királynőről.

Ezeket a beszélgetéseket és élményeket jegyzi le Zelma, amelyek évekkel később Kinga kezébe kerülnek, aki nyomozása során fényt derít a fiatal nők életére és sorsuk alakulására.

Ez a rejtélyes napló nem csak Kecskemét látványosságait és a 19-20. századi ember életét mutatja be, hanem kitér Sisi életére is, ami igencsak izgalmas lehet az olvasó számára.

Tehetséges, kitartó és bátor nők élete mutatkozik meg ebben a könyvben, akik mernek küzdeni és harcolni álmaik megvalósításáért. Különböző életutakat ismerünk meg ebben a rövid kötetben, azonban mindegyikben közös a női akaraterő, gyengédség és gondoskodás, ugyanakkor határozottság és talpraesettség.

A művészeten, az építkezésen és a rajzon keresztül a régmúlt évei egy olyan korba repítenek el, ahol a becsület, a tisztelet, a szokások és hagyományok egészen más értelmezést kapnak.

Nagyon izgalmas ilyen szemszögből látni a múlt és a jelen eseményeit, amiben elsőre sok az ellentét és a különbség, de a női sorsok egy hidat építenek a múltbeli és a jelenbeli események között.

Több szerelmi szál is megelevenedik ebben a kisregényben, amelyek nem túl részletesek, de azért harmonikusan illeszkednek be a kerettörténetbe.

Ez a bájos, könnyed és szórakoztató kisregény kellemes kikapcsolódást tud nyújtani. Rövidsége és tömörsége miatt könnyen végigolvasható.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) vagyunk néhányan a világban, akiknek az egyedüllét nem magányt jelent, hanem értékes időt, amit a gondolatainkkal, kedves elfoglaltságainkkal, például olvasással (…) tölthetünk.

Ida titkai Book Cover Ida titkai
Fábián Janka
Libri Könykiadó Kft.
2023
Keménytábla
232