Fábián Janka: Julie Könyvkuckója

Jó néhány hónap telt el, mióta olvastam ennek a könyvnek az első részét, ezért mielőtt nekikezdtem, még egyszer felfrissítettem Julcsi történetét, mindazt ami az első kötetben történt vele.

Emiatt is úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek csak akkor van értelme, ha az ember előtte elolvassa az első részt is, másképp nehezen érthető és követhető a regény cselekménye.

Fábián Janka engem most is kellemesen szórakoztatott és kikapcsolt ezzel a történelmi romantikus regénnyel.

A szerző első kötete annyira nyitottan ér véget, hogy én mint olvasó nagy hiányérzettel maradtam elolvasása után, ugyanis nagyon érdekelt az, hogy hogyan is alakul ennek a magyar lánynak Amerikában a sorsa.

Julcsi élete ebben a könyvben már Amerikában folytatódik, ő az a magyar lány, aki az 56-os forradalom idején veszíti el szüleit, valamint nővére is nyomtalanul eltűnik.

Amerikában folytatja életét, ahol új családra és barátokra talál, valamint gyerekkori álma is valóra válik, saját könyvesboltja lesz. Az élet Amerikában sem áll meg, tombol a vietnámi háború, barátságok és szerelmek születnek meg, Julcsi pedig újabb könyvesboltot nyit.

Julcsi, akiből Julie lesz, minden nehézség és megpróbáltatás ellenére, otthonra és családra talál.

Ez a kötet az 1960-as évek történelmét öleli fel, főleg az amerikai oldalát, itt kevesebb szó esik a magyar történelmi eseményekről.

A női sors alakulásán van a legnagyobb hangsúly ebben a regényben. Egyfelől Julcsi életét kísérhetjük végig, aki szorgalommal és kitartással megvalósítja álmait és az irodalomban találja meg a gyógyírt a sebekre, másfelől a bátor és harsány Ági barátnőjének kalandjaiba láthatunk bele.

Emellett egy harmadik női személy is feltűnik, Gitta, Julcsi nővére, akinek sorsának alakulásába is betekintést nyerünk.

Három fiatal lány életútját követjük végig ebben a könyvben, három különböző úton haladnak ők, különböző döntésekkel és életcélokkal. Felnőtté válásukat a történelmi események határozzák meg, valamint az egyéni emberi döntések, amelyek hol sikerhez, hol pedig kudarchoz vezetnek.

Mozgalmas és eseménydús éveket követhetünk végig ebben a könyvben, olyan történetekkel, amelyekben a történelem gyakran felülírja az emberi terveket és álmokat.

Fábián Jankára jellemzően most is sok történelmi információval gazdagodunk, de ezek egyáltalán nem tűnnek nyomasztónak a regényben, sőt kellő hátteret és keretet adnak a regény cselekményének.

Így sokkal könnyebb beleképzelni magunkat az adott történelmi korba és a szereplők jellemfejlődése is emberközelibb.

Ez a könyv nem csak a történelmi információk és események miatt élvezetes, hanem a megannyi irodalmi mű miatt is, amik a könyvben említésre kerülnek.

Minden könyvmolynak igazi csemege lehet ez a két részes kötet, ami megint csak alátámasztja azt, hogy az olvasás a legjobb gyógyír a lelki sebekre, valamint az irodalom által megannyi kort és történetet megélhetünk.

Bárki is olvassa ezt a könyvet, korosztálytól függetlenül, élvezni fogja, mert szerelemről, háborúról, álmokról és kudarcokról szól.

Fábián Janka lágy, kellemes és simogató elbeszélő stílusa megteremti azt a hangulatot, ami által főhősünk sok kudarc és veszteség után, célba ér. Útja során pedig a könyvek és az irodalom nyújtanak neki vigaszt.

Szórakoztató és élvezetes olvasmány, gördülékeny, következetes és logikus cselekményfelépítéssel. Több szálon futó eseményekkel, váltakozó helyszínekkel, szerethető karakterekkel, valamint csodálatos irodalmi utalásokkal.

Könyvmolyoknak kötelező olvasmány, de nem csak nekik, hanem mindenkinek aki szereti a könyvek csodálatos és varázslatos világát.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ám egy könyv úgy szép, ha sokan olvassák, és ez látszik is rajta…

Julie Könyvkuckója Book Cover Julie Könyvkuckója
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Keménytábla