Guillaume Musso: Ments meg!

Ha valaki olyan könyvet szeretne olvasni, ami tele van meglepetésekkel, csavaros megoldásokkal és egy rendkívül izgalmas történettel, akkor Musso könyve a lehető legjobb választás.

Ez a könyv is teljes mértékben megfelel ezeknek az elvárásoknak, sőt még felül is múlja ezeket. Musso könyvei nem csak a cím, a borító és a fülszöveg miatt keltik fel az érdeklődő figyelmét, hanem azért is, mert neki minden egyes története maga a szórakozás, a kikapcsolódás és az izgalom. Az ő könyveinél ki van zárva az unalom vagy az egyhangúság.

Ez a történet is annyira dinamikus, pörgős és sokoldalú, hogy ha egyszer elkezdi az ember olvasni, akkor azonnali függőséget okoz és emiatt lehetetlen leállni vele.

Ennek a regénynek a sorsszerűség, az eleve elrendelés a témája, amiben az író megkérdőjelezi azt, hogy vajon mennyi beleszólása van az embernek saját életébe, mennyire tudja sorsa alakulását befolyásolni, vagy csak véletlen egybeesések sorozata mindaz, ami vele megtörténik.

Eléggé lehangolóan indul el a könyv története, amiben megismerjük a két főszereplőt. A férfi főszereplő, Sam, aki felesége halála után, gyászában, magányában és lelkiismeret furdalásában, munkájába temetkezik. Gyerekorvosként ártatlan életeket próbál megmenteni, miközben folyamatosan azzal vádolja magát, hogy saját feleségét mégsem tudta megmenteni a halál torkából.

Ezzel párhuzamosan Juliette, a könyv női főszereplője, épp személyes válságban van, jövőbeli tervek és célok nélkül, mikor megismerkedik Sam-el.

Juliette fél csalódást okozni a férfinak, ezért hazudik kivoltáról, Sam szintén hazudik neki, mert fél az elköteleződéstől.

Viharos szerelmük csupán egy hétvége erejéig tart, ugyanis Juliette visszatér Párizsba, Sam pedig munkájába temetkezik. Azonban ez az elválás nem örökre szól, ugyanis a sors közbeszól és komoly választások és döntések elé helyezi a szerelmeseket.

Rajtuk áll, hogy hogyan folytatódik közös történetük, ugyanis minden döntésüknek komoly következménye lesz.

Elsőre azt gondolnánk ez csak egy újabb szerelmi történet, de Musso műveit ismerve, ez sokkal több annál. Mussora jellemzően itt is jelen van a már jól ismert misztikus szál, amiben a szerző kicsit spirituálisabban tekint az emberi létre, megkérdőjelezve a sorszerűség elméletét.

A történet elején még azt gondoljuk, minden veszve, mert már mindent előre tudunk és előre sejtjük, hova fut majd ki az egész szerelmi szál, de Musso nagy mestere a csavaroknak, ezért olvasóit most is beviszi egy olyan labirintusba, ahol különböző cselekményszálakat fon össze, megtévesztve az olvasót, ugyanakkor komoly kérdéseket is bújtat a sorok közé.

A történet végéig nem egyértelmű, hogyan is alakul majd a két szerelmes élete, ugyanis ez csak akkor derül majd ki, mikor sikerül megválaszolni azt, hogy vajon minden eleve elrendeltetett az ember életében vagy szabad akaratánál fogva saját maga dönthet sorsa alakulása felett.

Sorszerűség vagy mindenki saját sorsa kovácsa? Ez itt a nagy kérdés, amit Musso rendkívül élvezetes módokon jár körül, hol a múltbeli események megismertetésével, hol pedig a jelenbeli történések csavaros megoldásaival.

Ez egy újabb hamisítatlan, eredeti és szövevényes Musso regény, amiben az alapszituáció még komfortosnak tűnik, de aztán számos csavar és fordulat felrázza az egész történetet, mindaddig míg az olvasó tűkön ülve várja a végkifejletet.

A megmentés nagyon sok értelmet kap ebben a romantikus könyvben. Mélyebb gondolatok során egy olyan történettel gazdagodik az olvasó, ami gördülékeny, akciódús, pörgős, izgalmas és csavaros fordulatokkal tarkított.

Remek kikapcsolódást és izgalmas történetvezetést ígér ez a könyv, amiben Musso összes jól ismert stílusjegye benne van. Egy lehetetlennek tűnő szerelem számos akadályt kell leküzdjön, mire a két főhősünk megérdemli azt a jövőt, amiben mindketten boldogak. Mindennek oka és célja van ebben a könyvben, de megnyugtató az a tudat, hogy a végére minden bonyodalom kisimul és a szerelem minden akadályt legyőz.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mindennek van valami jelentősége, csak nem mindig látjuk át a tetteink következményeit.

Ments meg! Book Cover Ments meg!
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2024
Kartonált
332
Gyárfás Vera