J.D. Barker: Az ötödik áldozat

A 4MGY trilógia első kötetének elolvasása után, úgy gondoltam, hogy lehetetlen lesz ugyanazt a magas színvonalat megütni. Viszont a trilógia második kötete pozitív csalódást hozott, legalább olyan izgalmas és feszültséggel teli volt, mint a sorozat első kötete.

Ennél a trilógiánál az az igazán jó, hogy egyből függőséget okoz, lehetetlen leállni vele, annyira érdekes a története és a szereplői is annyira emberközeliek, hogy olvasóként egyből beleszeret az ember ebbe a sorozatba.

Már a sorozat első része úgy ér véget, hogy az ember azonnali késztetést érez, hogy folytassa ennek a nagyon beteg sorozatgyilkosnak, és a vele ellentétben lévő nagyon szerethető nyomozónak a történetét.

A sorozat második könyvében nagyon sok szálon fut a regény cselekménye. Ebben a részben is váltott szemszögből ismerjük meg a gyilkos és a nyomozó különleges történetét.

Porter nyomozó ebben a részben is a Négy Majom Gyilkos üldözésében tevékenykedik, de úgy tűnik nyomozása eredménytelen, mivel újabb lányok tűnnek el és halnak meg, egészen brutális módokon, miközben úgy tűnik, hogy a Négy Majom Gyilkosnak már egy újabb társa van. Porter nyomozó megszállottan keresi a sorozatgyilkost és próbálja megmenteni az eltűnt lányokat, de sajnos saját vermének a csapdájába esik, és egy olyan bonyodalomba keveredik bele, ahol rá kell jönnie arra, hogy van egy személy, aki még a sorozatgyilkosnál is veszélyesebb és betegebb.

A már jól megszokott sötét és beteges világ, ebben a kötetben is megjelenik, a nagyon szerethető és hús-vér szereplők itt is jelen vannak, valamint a hatásos és egészen izgalmas cselekmény. Nagyon gyorsan és pörgősen haladnak az események ebben a könyvben, minden egyes oldalon egy újabb nyomozati szál, egy újabb bonyodalom és egy újabb rejtély. Ebben a könyvben nincs szünet és megállás, folyamatos a feszültségadagolás és az izgalom fokozása, annyira hogy néha teljesen belezavarodik az olvasó a sok cselekményszálba.

Az már egyértelmű, hogy ennek a sorozatnak a legnagyobb erőssége a sok meghökkentő és csavaros fordulat, valamint a hátborzongató és brutál erőszakos részek.

A rengeteg könyörtelen erőszak és a beteges elme mögött, valójában sok pszichológiai vetülete van a könyvnek, főleg a gyermeki lélek sérelmei és bántódásai kerülnek ezúttal is felszínre.

Ez a sötét és beteges világ, amit a könyv szerzője elénk tár, valójában nem csak arról mesél milyen egy elmebeteg gyilkos világa, hanem arról is, hogy milyen hatással vannak a gyermekkori elszenvedett traumák és sérelmek a felnőttkorra.

A sorozat minden egyes újabb kötete egyre többet és többet elárul erről a titokzatos sorozatgyilkosról, aki valójában már nem is annyira titokzatos, sőt még az indítékai is egyre nyilvánvalóbbak. Olvasóként éhezzük a cselekménymorzsákat, amiket a szerző fokozatosan elénk tár, miközben ezek csak épp annyira elegendőek, hogy megértsük a történéséket, de a végső megoldás és megfejtés azért még várat magára.

J.D. Barker bravúrosan vezeti ezúttal is a cselekmény szálait, folyamatosan odafigyel olvasóira, és úgy fokozza a regény feszültségét, hogy az egy pillanatig se legyen lapos vagy unalmas.

Az előzmények és a múltbeli szálak nagyon sok magyarázatot adnak a jelenbeli cselekedetekre, bár a könyv vége nagyon nyitottan ér véget és nagyon sok megválaszolatlan kérdést hagy maga után.

Két kötet elolvasása után egyértelmű, hogy J.D. Barker egy zseniális író, aki ezzel a sorozattal nagyon magasra tette a mércét, már ami a krimi műfajt illeti.

A családi kapcsolatok, a pszichés betegség és a gyerekkori traumák mind nagyon hangsúlyosak ebben a regényben. Azt hiszem ezt a sorozatot már csak a befejező rész tudja igazán megkoronázni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azt hiszem… azt hiszem arra kell koncentrálnunk, amink van, nem pedig arra, ami hiányzik.

Az ötödik áldozat Book Cover Az ötödik áldozat
J.D. Barker
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2018
Puhatáblás, Ragasztókötött
517