Joanna Goodman: Cressida titkai

Mivel olvastam már a szerző korábbi könyvét, és az nagyon tetszett, ezért számomra egyértelmű volt, hogy ez is tetszeni fog. Bár azért be kell, hogy valljam, ez a könyv nem igazán emlékeztet a szerző korábbi könyvére, aminek stílusa és hangulata teljesen más.

Az első könyvben sokkal több a dráma és az erős érzelmek nyomot hagynak az olvasóban, míg ennél a könyvnél az izgalom és a meglepetés faktor sokkal hangsúlyosabbak.

Ez a könyv sokkal inkább emlékeztet egy krimire vagy thrillerre, ahol minden egyes újabb fejezet közelebb visz a rejtély megoldásához.

A könyv története napjainkban indul, és a váltakozó szemszögön keresztül hol a jelenbeli, hol pedig a múltbeli események kerülnek elmesélésre.

A jelenben Kerstit ismerjük meg, aki férjével Kanadában él, és egy levél, valamint egy iskolai találkozóra való meghívás, feleleveníti azokat az eseményeket, amelyek csaknem húsz évvel ezelőtt történtek. Ennek folytán Kersti elkezd visszaemlékezni azokra a napokra, mikor legjobb barátnőjével, Cressidával egy svájci bentlakásos iskolában éltek, ahol Cressida lezuhanása az erkélyről, azóta sem lett tisztázva. Bár ez balesetnek lett minősítve, Kersti nem tud ebbe belenyugodni, ezért visszautazik Svájcba, hogy kiderítse a bentlakásos iskola megannyi titkát. Ez a nyomozás rengeteg új múltbéli titkot fed fel, valamint egy olyan döntés elé állítja Kerstit, ami által örökre Cressidához kapcsolódik.

A könyvben egyszerre több cselekményszál is fut, valamint több helyszín és időpont váltakozik.

Bár Kersti jelenbeli története is nagyon izgalmas, ennek ellenére a múltbéli szál, ami Cressida titkaival foglalkozik teljesen leköti az olvasó figyelmét. Az a bizonyos éjszaka, amikor Cressida lezuhan az iskola erkélyéről, egy olyan eseménysorozatot indít el, amiben több ember is vétkes, valamint egyszerre több gyanúsítottja is van ennek az eseménynek.

A legfontosabb kérdés az, hogy ez csak egy baleset volt vagy egy súlyos bűncselekmény?

Minden egyes újabb fejezet sejteti azt, hogy Cressida balesete körül sokkal több a rejtély és a megválaszolatlan kérdés, mint az elsőre tűnik. Bár a hivatalos szervek és az iskola próbál mindent szőnyeg alá seperni, Kersti, Cressida legjobb barátnője mégsem tud belenyugodni ebbe az eseménybe. Úgy érzi csak akkor tud továbblépni, ha egyszer és mindenkorra utánajár a húsz évvel ezelőtti eseményeknek.

A nyomozás során több levélre, fényképre és egy titokzatos naplóra talál, amelyek egyre közelebb viszik őt az igazsághoz.

De ebben a regényben nem csak Cressida titkai érdekesek, hanem maga a svájci iskola tanuló lányainak a története, akik ugyanúgy rengeteg titkot és családi traumát hordanak magukkal.

És ha mindez nem lenne már amúgy is eléggé izgalmas, akkor ott van Kersti és férje élete, valamint a kapcsolatuk a családdal, ami megint csak tele van sok titokkal és drámával.

Ez a krimi-thriller nagyon izgalmas és tele van rengeteg váratlan eseménnyel. Mivel cselekménye lendületes és dinamikus, ezért egy percig sem unalmas, sőt nagyon könnyen lehet haladni vele.

Ez a könyv nem annyira az érzelmekre helyezi a hangsúlyt, mint a szerző előbbi könyve, hanem inkább a sokkoló és drámai megoldásokon van a hangsúly. Mivel ez egy fikció, ezért a fantázia és a meglepetésfaktor sokat hozzátesz ahhoz, hogy olvasóként együtt nyomozzunk a könyv főszereplőjével, ennek ellenére garantált a teljes döbbenet, ami a könyv végén várható.

Ez a könyv egy olyan világba kalauzolja el olvasóját, ahol semmi sem az aminek látszik. A múlt titkai egyszer úgyis napfényre kerülnek és akkor az egy olyan lavinát indít el, ahol többen is sérülnek, de ezáltal sikerül feloldozást is nyerni a múlt súlya alól.

Joanna Goodman ezúttal is egy letehetetlen olvasmányt írt meg, ami tele van rejtéllyel és titkokkal, ami egyszerre lendületes és csavaros. Érdemes elolvasni és elmerülni azokban a történetekben, amelyek a felnőtté válás rögös útján megannyi hibára, tévedésre és elszalasztott lehetőségre hívják fel az olvasó figyelmét.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Íme, amit mindenképp szeretném, hogy tudjatok: nem élheti az ember az életét takaréklángon. Nagyon sokat szenvedtem, mert hagytam, hogy csak utas legyek a saját életemben. Nem gondoltam, hogy megérdemlem, vagy megengedtetik nekem, hogy ennél többet várjak.

Cressida titkai Book Cover Cressida titkai
Joanna Goodman
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
390