Celeste Ng: Amit sohase mondtam el

Az élet legfontosabb kérdései és válaszai kapnak ebben a könyvben helyet. Egy csodával ér fel ez a könyv, amiben szerzője éles és aktuális társadalmi és személyes kérdéseket tesz fel, de nem egy direkt vagy túl nyomulós stílusban, hanem egy nagyon kellemes és izgalmas módon.

Ez az a könyv, ami sokszínű, sokrétegű és izgalmas, mert a lehető legfontosabb témákat közelíti meg: rasszizmus, másság, női emancipáció, szülőség, depresszió és útkeresés.

Ezek a fontos témák egy átlagos család életén keresztül kerülnek górcső alá. Szülő-gyerek kapcsolatán keresztül olyan mély értelmű gondolatok, nemes érzelmek és elgondolkodtató életbölcsességek jönnek át, amit mindannyian ismerünk, csak gyakran nehezen mondunk ki.

Ez a könyv a lehető legjobb példája annak, mit hogyan ne csináljunk és mi az, amit mindenképp ki kell mondani, még mielőtt túl késő lenne.

Álmok, vágyak, tervek, célok és önmegvalósítás, csak akkor lehetséges, ha hisz az ember magában, ha keményen küzd ezekért és van mellette legalább egy olyan ember, aki segíti és támogatja.

Egy családanya és egy családapa példáján keresztül káros örökölt családi minták jönnek át, romokban heverő kapcsolatok és elszalasztott lehetőségek, mindez a ki nem mondott szavaknak és érzelmeknek eredményeképpen.

A kommunikáció hiánya miatt egy egész család némán szenved, közben pedig életek mennek tönkre és kerülnek a legmélyebb szakadékba.

És ha mindez nem lenne már amúgy is nagyon megterhelő ebben a könyvben, akkor ott van még a depresszió, öngyilkosság és a gyász mint nagyon súlyos témák, amelyekről nem csak olvasni, de beszélni is nagyon nehéz.

Lelkileg nagyon megterhelő ez a könyv, nem csak témája miatt, hanem azok az érzelmek miatt is amiket kivált olvasása.

Semmi giccs, túlgondolás vagy túlzás nincs ebben a remekműben, csupán egy durva és sokszor taszító valóság, amiből mindannyiunknak van mit tanulni.

Annyi minden van, amit életünk során sosem mondunk ki…mert félünk attól, hogy ezzel másokat megbántunk, vagy csalódást okozunk, vagy mert nem merjük felvállalni magunkat, vagy mert mások úgysem értenének meg. És a sok ki nem mondott szó és meg nem élt érzés, végül felemészt és sajnos túl gyakran visszafordíthatatlan károkat okoz.

Egy kívülről tökéletesnek tűnő család, belülről megvizsgálva tele van sérelmekkel, elfojtott érzelmekkel, meg nem élt álmokkal és egy olyan szeretet hiánnyal, amit leírni is nehéz, hát még átélni.

Ez a nagyon jól megírt és felépített könyv, fokozatosan, lépésről lépésre haladva, a család különböző tagjainak a szemszögéből mutatja meg, milyen károkat tud okozni a kommunikáció hiánya.

Alcímként talán még azt is kaphatná ez a könyv, hogy hogyan legyünk boldogtalanok, ugyanis roppant fájdalmas végigolvasni azt, ahogyan a könyv szereplői küzdenek önmagukkal és mindenki mással a túlélés érdekében.

Az élet legsötétebb és legkegyetlenebb oldalait mutatja be ez a könyv, elkeserítő és nyomasztó módokon. Pont ezért annyira éles az a tükör, amit ez a könyv tart olvasója elé, megmutatva az összes hibát, elszalasztott lehetőséget és fájdalmat, ami egy őszinte beszélgetéssel elkerülhető lenne.

Zseniális az ahogyan a könyv szerzője ráérez ezekre a társadalmi problémákra és közben hús-vér emberek lelki világába is betekintést nyújt olvasóinak.

Egy remekmű ez a lélektani regény, ami a jelenbeli eseményekre a múltbeli szál felelevenítésével ad magyarázatokat, megértve az ok-okozati viszonyokat és mindazt, ami a könyvben leírt családi tragédiához vezetett.

Egy diszfunkcionális család szolgál rossz példaként ebben a regényben, megmutatva az összes olyan hibát, amit érdemes elkerülni annak érdekében, hogy a családtagok közti kommunikáció hiánya ne vezessen súlyos eseményekhez, amelyek nem csak lelki, de gyakran testi sérelmeket is tudnak okozni.

Érdemes elolvasni ezt az érzelemdús könyvet, ami elgondolkodtató mondatainak és üzeneteinek köszönhetően, sok ideig megmarad az olvasóban!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mitől lesz valami értékes nekünk? Ha elveszítjük és megtaláljuk.

Amit sohase mondtam el Book Cover Amit sohase mondtam el
Celeste Ng
Európa Könyvkiadó Kft.
2021
Kartonált
306