Joanne Ramos: A Farm

Témáját tekintve szerintem nagyon jó ez a könyv, érdekes és mozgalmas a cselekménye, azt azért mégis kicsit negatívumként éltem meg a könyv olvasása során, hogy helyenként mintha nem lett volna eléggé logikus a cselekmény felépítése, valamint egy idő után úgy éreztem mintha elfogyott volna a lendület a regény folyamán. Ennek ellenére nagyon szívesen olvastam ezt a könyvet, és ajánlom is olvasásra, mert nekem ez egy kellemes olvasmány volt, élveztem a témáját, valamint a regényben megjelenő karaktereket. Csak azt sajnálom, hogy a végére valahogy elmaradt az igazi csattanó, ami miatt a katartikus élményem se volt meg olvasás közben. De ezek csak szerkezeti részletek, ugyanis olvasási szempontból szerintem jó könyv volt.

Témáját tekintve egészen merész és érdekes, ugyanis egy olyan luxus farmról szól, ahol hátrányos helyzetű nők béranyaként gazdag nőknek szülnek gyerekeket, mindezt anyagi támogatásért. A könyv szerzője provokatívan és elég bátran vág bele ebbe a témába könyvében, megteremtve egy ideális légkört mindazoknak a nőknek, akik pénzért hajlandóak a tökéletes babát megszülni. Miközben a regényt olvastam folyamatosan olyan érzésem volt, hogy szinte lehetetlen feladat álláspontot vállalni és valahogy csak az egyik tábor mellett kampányolni.

Joanne Ramos amúgy is egy nagyon nagy kontrasztot alakít ki regényében a béranyák és a biológiai anyák között. A béranyák mind fiatal és egészséges nők, ugyanakkor származásukat és anyagi helyzetüket illetően, kívülállóak és társadalmilag hátrányos helyzetűek. Velük ellenben ott vannak azok a nők, akik csak azért mert társadalmilag és anyagilag magasabb színvonalon élnek, kihasználják ezeket a béranyákat és úgy mond pénzért gyereket vesznek. Ebben a disztópikus változatban, szinte már egyértelműnek tűnik, hogy ebben a felállásban kinek mi a feladata, mégis a béranyaság, a családi, társadalmi és szociális értékrendek témája azért ennél jóval bonyolultabb.

A könyv szerzője egészen jól oldja meg ezt a feszültséget ami a két tábor között végig jelen van a történetben, ennek ellenére úgy érzem, hogy ebben a regényben csak a téma kerete van felállítva, és a benne lévő tartalom már nem annyira szolid, mint az a keret ami összetartja. Mint disztópikus regény nagyon is megállja a helyét, de mivel a regényben csak azon van a hangsúly, hogy a cselekmény hogyan alakul és milyen irányba fordul a béranyák sorsa, ezért bennem maradt egy kis hiányérzet. A karakterek jellemábrázolása tetszett ebben a regényben ugyanis nagyon színes a felhozatal a sok különböző béranya között, a szereplők lelki világa, a jellemfejlődésük, valamint a cselekedeteik mögött megbújó motiváció és hajtóerő, azonban úgy érzem kicsit hiányosra sikeredett. A regény úgy állítja be ezeket a béranyákat mintha kizárólag a pénz és a jobb élet vágya motiválná őket, én azonban úgy gondolom, hogy a szerző egy kicsit mélyebben is beleáshatott volna ebbe a témába és valamivel részletesebben is foglakozhatott volna a nők belső világával.

Elég sok témát feszeget ebben a regényben a könyv szerzője, a béranyaság mellett a bevándorlók, a családi viszonyok és a társadalmi különbségek is fontos szerepet kapnak. A regény mindenképp egy élvezetes olvasmány, fantáziadús és izgalmas, csak a részletekben való pontosság és finomság hiányos egy kicsit.

Vegyes gondolatokkal és érzésekkel zártam ezt a könyvet, mert olyan mintha egy nagyon érdekes történetet olvastam volna, de a kérdéseimre nem sok választ kaptam ugyanis az igazán fontos témákban a szerző nem igazán merült el, a könyv vége pedig annyira nyitott maradt, hogy így még nehezebb kiigazodni ezen a könyvön.

Bár a témája eléggé bonyolult és összetett, szerkezetileg és tartalmilag eléggé egyszerű és könnyen átlátható. Sok etikai, társadalmi, jogi és morális kérdést meglebegtet a könyv szerzője, de sajnos álláspontot, vagy különböző véleményeket már nem mutat be könyvében.

Az én figyelmemet lekötötte ez a gördülékeny stílus, valamint a regény mozgalmas cselekménye, csak azt sajnálom, hogy nem volt akkora hatása rám, hogy erősebb érzelmeket vagy gondolatokat váltson ki belőlem.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) a legrosszabb, amit az ember a gyerekével tehet, az, ha túl engedékenyen neveli, mert a világ kemény.

A Farm Book Cover A Farm
Joanne Ramos
Park Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
436