Joyce Maynard: Nyárutó

Mint mindig most is először a könyvet olvastam el, és utána néztem meg a könyv alapján készült filmet. Nagyon szeretek olyan könyveket olvasni, amelyekből filmek is készülnek. Ez a könyv főleg azért fogott meg, mert a borítóján kedvenc színésznőm van rajta. És ez nem sokszor fordul elő velem, de ez esetben azt mondhatom, hogy a könyv alapján készült film is tetszett.

Pont egy meleg nyári napon olvastam ezt a könyvet, ami tökéletes kikapcsolódást nyújtott egy délutáni olvasáshoz.

Elég bizonytalanul indul a könyv, melynek első oldalain egy magányos és visszahúzódó tizenhárom éves kisfiút ismerünk meg, akinek egyetlen társasága az elvált és érzelmileg labilis édesanyja. Nyár végi, füllesztő hőségben telnek napjaik, addig még egy napon egy titokzatos, vérző férfi be nem állít a házukba. Az eddig tévénézéssel, olvasással és álmodozással töltött kisfiú élete, hirtelen megváltozik. Az amerikai ünnepi hétvége számukra egy olyan meglepetést tartogat, amire nem számítottak. Frank, a titokzatos, sebesült férfi Henrytől, a kisfiútól kér segítséget. Beköltözik közös otthonukba, és öt napig együtt él a családdal. Henry különleges öt napot tölt el az idegen férfival, miközben az élet legfontosabb leckéivel szembesül. Olyan érzéseket és élettapasztalatokat ismer meg, amik meghatározzák kamasz világát.

Lassan és vontatottan bontakozik ki a történet, de annál érzelemdúsabb és magával ragadó. Érzelmek széles skálája, nyomasztó és elgondolkodtató életbölcsességek jönnek át a könyv lapjait olvasva. Nekem megnyerő volt a tizenhárom éves kisfiú szemszögéből olvasni a történetet, amely első látásra egyszerű, banális kis történetnek tűnik. Mégsem az, hiszen egy olyan csodálatos nőről szól, aki az őt ért csapások miatt lelkileg összetör, egy újabb szerelem azonban képes őt újból életre kelteni. A tizenhárom éves Henry érzelemvilágán keresztül ismerjük meg Adele és Frank szerelmi történetét, ami lassan bontakozik ki, de annál bájosabb.

Szépirodalmi igényességgel van megírva a könyv, részletes a szereplők karaktereinek leírása. Számomra ez mindenképp egy újra olvasós könyv volt, igazi irodalmi élmény. Tetszett a ritmusváltás Frank erős karaktere, Adele merev tragédiája és a kamasz Henry gondolkodása között.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Néha az a legjobb, ha egyáltalán semmit sem csinálunk. Figyelnünk kell. Lelassulni. Kiszűrni a külvilág zavaró ingereit, ezek egyáltalán nem fontosak. Megérezni a pillanat hívó szavát.

Nyárutó Book Cover Nyárutó
Joyce Maynard
Alexandra Kiadó
2013
Puhatáblás, Ragasztókötött
230