Kevin Leman: Születési sor(s)rend

Ennyire részletesen még sosem olvastam arról, hogy milyen szerepet játszik a születési sorrend döntéseinkben, cselekedeteinkben, párkapcsolatainkban vagy munkahelyünkön.

Leman könyve részletesen, közérthetően és élvezetes módokon ecseteli azt, hogy pszichológiai szempontból mennyire rányomja bélyegét személyiségünkre az, hogy hányadiknak születtünk egy családba.

Ez a könyv sok új információval szolgál, de ezek az adatok és tények nem annyira tudományosak, hogy azok ne legyenek érthetőek, jóval inkább szórakoztatóak és könnyedek.

Ez az önismereti és önfejlesztő könyv remek kiindulópontot ad ahhoz, hogy hogyan tudunk párkapcsolati, szülői, baráti vagy munkahelyi körben jobban működni és kiegyensúlyozottabbak lenni.

Ez a könyv azért érdekes és élvezetes, mert túl a hasznos információkon és az élvezetes aha-élményeken, sok kérdésünkre választ ad.

A könyvben nem csak a születési sorrend pszichológiai elméleteiről lehet olvasni, hanem a szerző személyes életéről is, ami példaként szolgál arra, hogy milyen hatása van a születési sorrendnek.

Olyan ez a könyv mint egy éles tükör, amiben górcső alá kerülnek személyiségünk legapróbb részletei is, valamint akarva-akaratlanul is magunkra és családtagjainkra ismerünk benne.

Néha talán túl egyszerűnek is tűnik egy-egy magyarázat vagy megfogalmazás benne, miközben ha a dolgok mögé néz az ember, akkor rájön, hogy a születési sorrend sokkal árnyaltabb, mint az elsőre gondolnánk.

Ez az a könyv, amiben nincsenek túlságosan nagy szavak vagy nagy felismerések, hanem olyan személyes esetpéldák és beszámolók, amelyek segítenek megérteni hogyan működünk egyéni és kollektív szinten.

Ezt a nagy közönségnek írt könyvet lehet szeretni, vagy nem szeretni, ugyanis sok benne az ismétlés és az átlalánosítás, de az vitathatatlan, hogy vannak benne olyan részek, amelyek el tudnak gondolkodtatni és segítenek elindulni egy olyan önismereti úton, ami vagy a gyereknevelés vagy a párkapcsolati téren sokat tud segíteni.

A könyv arra is kitér, hogy mennyire meghatározó a különböző nemű gyerekek hatása a családra, a mozaikcsaládok mintázata hogyan néz ki a gykorlatban és a nagy korkülönbséggel született gyerekek milyen hatással vannak egymásra és a családtagokra.

Szakkönyvnek kissé túl egyszerű ez a könyv, de könnyed és olvasmányos pszichológiai témájú könyvként mindenképp érdekes.

Abban mindenképp segít ez a könyv, hogy megértsük az ok-okozati összefüggéseket a születési sorrenddel kapcsolatban, valamint elraktározni olyan gondolatébresztő felismeréseket, amelyek lehetőségek és kézzel fogható eszközök lehetnek arra nézve, hogyan hozzuk ki magunkból és környezetünkből a legtöbbet.

Így érdemes ezt a könyvet kézbe venni, nem kész megoldásokat keresve benne, hanem olyan támpontokat, amelyek személyes vagy párkapcsolati elakadások során, segítenek továbblépni, változtatni és fejlődni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

…ha az ember állandóan másoknak akar megfelelni, hajlamos lesz elhinni azt, amit mások mondanak róla.

Születési sor(s)rend Book Cover Születési sor(s)rend
Kevin Leman
Harmat Kiadó
2018
Puhatáblás, Ragasztókötött
332