David Nicholls: Mi

Engem ez a könyv teljesen letaglózott, mélyen megérintett és úgy ahogy van, a hatása alá kerültem.

Nem találtam benne semmi olyat, ami ne tetszett volna, tökéletes volt a könyv felépítése, a története nagyon érdekes, szereplői pedig nagyon szimpatikusak.

Olyan ez a könyv, mint egy kalandregény, aminek olvasása során olvasóként egy izgalmas európai utazásban vehetünk részt, közben pedig egy családtörténet megannyi felemelő és drámai pillanatának lehetünk a tanúi.

Nagyon élethű és hiteles ez a regény, ugyanis nagyon autentikusan adja vissza a szereplők érzelmeit, nincs benne semmi giccs vagy túlzás, csupán a nagybetűs élet, tele küzdelmekkel és harcokkal.

A könyv főszereplője egy középkorú férfi, aki egy családi utazás során próbálja visszaszerezni feleségét és megmenteni házasságát, valamint helyreállítani kapcsolatát egyetlen fiával.

Végig ennek a férfinek az elmélkedéseit és gondolatait lehet olvasni ebben a könyvben, ami hol visszaemlékezések, hol pedig egy elbeszélés során elevenedik meg.

Az utazás során csodálatos európai helyszínek bukkannak fel a könyvben, olyan európai nagyvárosok, amelyeknek varázslatos és ikonikus nevezetességei, igazi értéket adnak a könyvhöz.

Az elbeszélés során a jelenbeli szál összefonódik a múltbeli szállal, ugyanis így ismerjük meg igazán ennek a háromtagú családnak a történetét. Ezek a múltbeli események magyarázattal szolgálnak a jelenbeli dolgokra, valamint ok-okozati összefüggésekre világítanak rá.

Ez a könyv nem csak egy házasság történetét foglalja össze, hanem egy olyan család történetét meséli el, ahol betekintést nyerünk anya-fia, valamint apa-fia kapcsolatába.

A múltbeli szál nagyon harmonikusan épül be a jelenbeli történésekbe, és külön kiemelkedő különlegessége ennek a történetnek az, hogy férfi szemszögön keresztül viszgálhatjuk meg egy házasság különböző szakaszait és mérföldköveit.

Emiatt is, valamint a sok drámai történet miatt, kissé szomorkás és melankolikus a hangulata, ugyanis nagyon megható ennek a férjnek és apának a vallomása, aki csak évekkel később vonja le a következtetéseket, valmint megannyi hiba és tévedés után jut el odáig, hogy változtasson életén.

De mivel van egy humoros és kissé szarkasztikus oldala is ennek a regénynek, ezért olvasóként sikerül a felszínen maradni és nem elsüllyedni ebben a szívfájdító családi történetben.

Azt hiszem ez a családregény, a mai ember tragédiáját meséli el, annak az embernek a tragédiáját, aki éjjel-nappal dolgozik és rohan, sosincs ideje önmagára vagy szeretteire, és mire minderre ráeszmél, lehet, hogy már túl késő.

Ez a könyv a pillanat megéléséről szól, arról, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem lehet újraélni és kár úgy elmenni mellettük, hogy észre sem vesszük azokat az embereket, akik a legtöbbet jelentenek nekünk.

A könyvben a család másik két tagjának a szemszögéből kevés derül ki, keveset tudunk meg arról, hogy ők hogyan élték meg családi életük mindennapjait, csak egy-egy elhintett mondat utal arra, ami egy olyan végkifejlethet vezetett, amiben mindannyian sérültek.

Ez a realista családregény a múlt hibáit és mulasztásait állítja középpontba, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy sosem késő változni és változtatni, ugyanis mindenkinek jár egy második esély.

A könyv szereplői is megtanulnak élni ezzel a második eséllyel, és az már az olvasó fantáziájára van bízva, hogy mit is hoznak ki ebből a második lehetőségből.

Ez a fájdalmasan őszinte történet hol megnevettet, hol szíven érint, hol pedig elgondolkodtat az idő múlásán, a pillanat megélésének fontosságán és a család erején.

Minden illúziót és idillikus dolgot mellőzve, ez a valósághű regény különböző jeleneteket és mérföldköveket jelenít meg egy házasságból, valamint a szülő-gyermek bonyolult kapcsolatára világít rá.

Családi tragédiák, álmok, mulasztások, hűtlenség és hibák sorozata követik egymást ebben a könyvben, egy olyan végkifejlettel ami megkérdőjelezheti a sírig tartó szerelmet vagy a szülő feltétel nélküli szeretetét.

Ez egy nagyon jól megírt regény, realista életszemlélettel és mély érzelmekkel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az igazán boldog napok váratlanul bukkannak fel.

Mi Book Cover Mi
David Nicholls
Európa Könyvkiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
505