5+1 legjobb nyári olvasmány

Semmihez sem fogható az az érzés, mikor arcodat süti a nap és te egy tengerparton vagy strandon lazulva, egy könnyed olvasmányba veted bele magad. Ez a fajta pihenés az egyik legjobb időtöltés, ugyanis egy megfelelően könnyed és laza olvasmány, tökéletessé tudja tenni a nyári napokat.

Ebben a listában olyan könyvek kaptak helyet, amelyeknek témája nem túl bonyolult, sőt legtöbbször egy kalandos és izgalmas történet kalauzol el minket olyan helyekre, amelyek egy nyaralás vagy egy szabad hétvége ideje alatt, egy szórakoztató és kikapcsoló élményt biztosítanak.

A lentiekben olyan könyveket ajánlok, amiket érdemes becsomagolni a bőröndbe egy utazás előtt, ugyanis könnyed és laza történetük csak úgy visz magával, valamint képzeletben csodálatos helyekre kalauzolnak minket.

5+1 legjobb nyári olvasmány

  1. Karády Anna: A füredi lány

A könyv egyből izgalmasan indul be, története azonnal leköti az olvasó figyelmét, minden egyes fejezet egy újabb eseménysorozatot indít be. A könyv egy kalandos utazást nyújt, meseszép magyar tájakra vezérel, közben pedig egy olyan szerelmi történettel ajándékoz meg, ami kissé kiszakít a valóságból és álmodozásra hív.

Karády Anna első könyve hihetetlenül kedves, bájos és kalandos, amiben egy időtlen szerelemről olvashatunk.

A könyv főszereplője, Almássy Anna, aki a 21. század mindennapjaiból kirekesztve, hirtelen az 1763-as években találja magát. Egy sikeres huszonnyolc éves jogászlány egy olyan korba csöppen, ahol a szokások, a hagyományok, a vidéki közösség, az akkori mentalitás teljesen kifordítják Annát világából.

Anna megismerkedik Oroszy Mihállyal, és ez az új szerelem, számtalan kalandos és drámai helyzetet szül, ahol különböző értékek és teljesen különböző világnézetek ütköznek egymással.

Ez a két világ sokszor ütközik és harcban áll egymással, de ez a szerelmi történet képes időt, teret és társadalmi különbségeket leküzdeni.

Könnyed, gördülékeny és élvezetes ennek a könyvnek az olvasása. Üzenete pedig nagyon erős: bármilyen helyen vagy korban is éljen az ember, az a lényeg, hogy küzdjön az álmaiért, ugyanakkor maradjon hű önmagához és azokhoz az értékekhez, amitől ember az ember.

  1. Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

A könyv főszereplője Anthony Peardew, egy öregember, aki évekkel ezelőtt elveszítette menyasszonyát és a tőle kapott medált. Azóta reményvesztetten és összetörve, csak annak szenteli életét, hogy újra megtalálja ezt az elveszített ékszert. Abban reménykedik, hogy a medál megtalálásával újra együtt lehet kedvesével. Ezért napjait azzal tölti, hogy London utcáin kóborolva, minden elveszített tárgyat megőriz, felcímkéz és dolgozószobájában rejteget. Magányosságát, csak az enyhíti, hogy az elveszett tárgyakból novellákat írogat és ezáltal kincsekként őrzi meg őket. Anthony, szinte már megszállott gyűjtögetése ezeknek az elveszett tárgyaknak, egy fajta vezeklés és gyászfeldolgozás. Így próbálja a menyasszonya elvesztése után hagyott űrt, feldolgozni, és az elveszett tárgyak elmesélésével újra életre kelteni.

Asszisztensére, Laurára, marad az a feladat, hogy az öregember halála után, megkeresse és visszajuttassa ezeket az elveszett tárgyakat, eredeti tulajdonosukhoz. Mivel Laura is szerelem csalódott, ezért bátortalanul indul el ezen a kalandos úton, azonban két segítője is akad, akiknek köszönhetően sikerül a tárgyakat visszajuttatni tulajdonosukhoz. Kihasználva ezeket a lehetőségeket, Laura is egyre jobban megnyílik, feldolgozza múltját és esélyt ad egy újabb szerelemnek.

A könyv többi szereplői mind esendő, egyszerű emberek, akiknek sorsa valamilyen szinten egybefonódik, és az elveszített tárgyak köré összpontosul.

Ez a könyv egy felnőtt mesére hasonlít. Van benne fantázia, humor, könnyedség és happy end. Mégis oly bájos és magával ragadó, hiszen minden egyes elveszített tárgy valamilyen emberi érzelmet hordoz magában: szerelem, gyász, rivalizálás, elmúlás, stb. Ezek a jelentéktelennek tűnő tárgyak, emberi sorsokat és történeteket rejtegetnek magukban. Azzal, hogy visszakerülnek tulajdonosukhoz, újabb sorsokat változtatnak meg.

  1. Nicolas Barreau: Piciny csodák kávézója

A könyv egy fiatal lányról, Nellyről szól, aki szerelem csalódottan Párizsból Velencébe utazik, hogy nagyanyja rég elfeledett könyvének a nyomába eredjen. Velencében töltött ideje alatt több olyan kalandban és nem várt eseményben lesz része, amelyek egyfelől felderítik nagyanyja múltjának a történetét, másfelől Nelly életét is teljesen megváltoztatják.

A könyv cselekménye nem valami bonyolult, viszont annál inkább humoros és szórakoztató. Csodás a hangulata, ami magával ragad és olyan tájakra repít, ahol szó szerint minden érzékszervünk életre kel. Barreau ebben nagyon jó és mesterien tudja visszaadni azokat az érzelmeket, illatokat, ízeket, hangokat, amelyek könyvének oldalain meglapulnak. Ezt a könyvet olvasva, az ember fantáziája a magaslatokon jár, ugyanis az olvasó szó szerint bele tudja magát élni a velencei élet mindennapjaiba. Hallani lehet a víz halk csobogását, érezni a finom cappuccino illatát, látni a színes maszkokat, és így válik az olvasás egy csodálatos utazássá.

Ez a könyv tényleg egy kis csoda, ami a csodás Velencébe repít, miközben a rég elfeledett múltról, a szerelem erejéről, az élet szépségéről és a megélt pillanat fontosságáról mesél.

Ebben a kis romantikus regényben minden varázslatos, egyszerű és mesébe illő. Nagyon szimpatikusak a szereplői, kedves a története és kifejezetten szórakoztató az egész olvasmány úgy ahogy van. Sőt még az is jó ebben a regényben, hogy egyszerre több szálon is futnak az események, a múltbeli történések legalább olyan izgalmasak, mint a jelenbeli események.

  1. Nicky Pellegrino: Olaszország, szeretlek!

Ez egy tipikus szerelmes regény, aminek cselekménye leköt és a csodálatos Olaszországba repít el. Bár nagyon erős a szerelmi szál a regényben, mégis a női sors áll a könyv középpontjában. Két nő életútjáról szól, anya és lánya próbálnak boldogulni, saját álmaikat követik, miközben a szerelem is rájuk talál.

Az 1960-as években egy dél-olaszországi idillikus faluban megismerjük Maria Domenica-t, aki Rómába szökik, hogy megvalósítsa önmagát és álmait. Szerelem csalódottan és terhesen arra kényszerül, hogy visszatérjen szülőfalujába, ahol szülei egy kényszerházasságba taszítják. Megszüli kislányát, férje hűtlensége és agresszivitása miatt azonban újra arra kényszerül, hogy elmeneküljön otthonról. Ezúttal messzebb sodorja az élet, és Londonban egy kedves és szerető férfi mellett újabb esélyt kap a boldogságra, bár múltja titok marad mindenki előtt.

Maria Domenica halála után, lánya, Chiara visszamegy az olasz kis faluba, hogy felderítse édesanyja titkait és megtalálja gyökereit.

Nyugodtan nevezhetnénk akár gasztroregénynek is ezt a könyvet, hiszen tele van ínycsiklandó receptekkel, ételekkel és süteményekkel. A napsütötte és békés olaszországi kisvárosi hangulat pedig elbűvöl és álmodozásra késztet. A könyv elolvasása után mindenképp Olaszországba vágyik az ember, csakhogy átélhesse azt a hangulatot, amelyik a könyv lapjain keresztül oly bájosan átjön.

Szerelem, élet ünneplés, étel imádat, bájos tájak, karakteres szereplők, minden megvan a könyvben, ami egy szórakoztató olvasmányhoz szükséges.

  1. Josie Silver: Lydia Bird két élete

Lydia Bird, a könyv női főszereplője, huszonnyolcadik születésnapján veszíti el vőlegényét egy autóbaleset során. Innentől kezdve Lydia szinte pontról pontra végigjárja a gyász megszokott fázisait, megkezdve a tagadástól el egészen az elfogadásig. Egy kaland, egy hihetetlen utazás veszi kezdetét Lydia életében, aki két külön valóságban él, ami egyfajta terápiát jelent számára.

Lydia két párhuzamos élete a valóság és a fantázia között mozog, az ébrenlét és az álom között. Addig míg ébren van, Lydia próbál megküzdeni a magány, a gyász és a fájdalom erőt próbáló oldalaival. A másik világban, ahol az álmok és a fantázia világába menekül, egy olyan életet épít fel magának, ahol elkezd játszani azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha nem veszíti el élete szerelmét.

Lydia tudatában van annak, hogy az egyik világ valóságos, a másik csak fantázia, mégis folyamatosan visszamenekül az álom világába, ahol átélheti mindazt, ami a valóságban már nem lehetséges.

A könyvnek valójában két fontos témája van, az egyik a gyász feldolgozása, a másik a „mi lett volna, ha…” történet feldolgozása. Egy idő után Lydia választás elé kerül és rádöbben arra, hogy az életet csak a jelenben lehet élni, sem a múlttal, sem a jövővel nincs dolgunk, csakis a pillanat megélése az ami számít.

Ez a regény romantikus műfajának tökéletesen megfelel, pont azt adja olvasóinak, amit elvárnak tőle. Nem bonyolítja túl a történéseket, nem gondolja túl az emberi kapcsolatokat, ugyanakkor olvasóját egy álomvilágba repíti, ahol a tiszta érzelmek és az emberi cselekedetek egy egészen bájos és kedves oldalát olvashatjuk.

  1. Veronica Henry: Álmaink otthona

Az idillikus völgyben található Hunter’s Moon-t mindenki álmai otthonának tartja. Így vannak ezzel a ház jelenlegi tulajdonosai is, Sally és Alexander, akik egy családi nehézség miatt, arra kényszerülnek, hogy eladják hőn szeretett és imádott otthonukat. Belinda Baxter, a környék ingatlanügynöke is beleszeret az idillikus házba, miközben próbálja a lehető legjobb vevőt megtalálni. Nem is sejti, hogy ezáltal ő is befolyással lesz az idős házaspár életére, hiszen munkája során hamar megbarátkozik az otthonukat eladásra kínáló házaspárral. A magányos és visszahúzódó Belinda nem csak a ház értékesítésével és a megfelelő vevővel kell bajlódjon, hamar múltja feldolgozásával és jövője tervezgetésével is.

Az idős házaspárt hamar megkedveli, ugyanúgy mint azok fiát, Leot, aki egyáltalán nem örül annak, hogy szülei eladják családi fészküket. A Belindával való találkozása azonban Leo életében is új fordulatokat hoz, ami nagyban meghatározza majd a Hunter’s Moon sorsát is.

Veronica Henry regénye könnyed és bájos, a meseszép angliai vidéken játszódik. Meseszerűnek tűnik az egész történet, melyben van szenvedés és fájdalom, de a szerelem mindenek felett győzedelmeskedik.