5+1 legjobb pszicho-thriller

Ebbe a könyvválogatásba, olyan izgalmas, feszültséggel teli és csavaros könyvek kerültek be, amelyek az emberi lélek és elme legsötétebb titkaiba nyújtanak betekintést.

Ezek a pszicho-thrillerek nem csak azért izgalmas olvasmányok, mert nagyon dinamikus és pörgős a cselekményük, hanem azért is, mert mély lélektani folyamatok kialakulását és azoknak súlyos következményeit mutatják meg.

Érdemes elmerülni ezekben az izgalmas pszicho-thrillerekben, amelyek remek kikapcsolódást és hátborzongató szórakozást tudnak nyújtani.

 

  1. Ashley Audrain: A szív sötétje

Ez a pszicho-thriller nagyon izgalmas, élvezetes módon épül fel benne a regény cselekménye, végig csak fokozódik benne a csattanó, annak ellenére, hogy már jó előre lehet tudni, milyen irányba haladnak az események. Ennek ellenére ez kicsit sem vesz el az izgalomból, sőt annál érdekesebbé válik benne minden, mert a szerző úgy tartja fent az olvasó figyelmét, hogy lassan adagolja az információkat, mégis előre sejteti, sőt egyenesen tudatja az olvasóval a bűncselekmény tettesét.

Ebben a könyvben női sorsokon keresztül vizsgálhatjuk meg az anyaság témáját, valamint az örökölt generációs minták traumatikus hatásait.

A könyv főszereplője Blythe, aki tudatosan készül az anyaságra, eltökélve azt, hogy lányának sokkal jobb anyja lesz, mint amilyen neki megadatott. De lányának születése után, hamar észreveszi azt, hogy Violet nem olyan mint a többi újszülött, ezért nehezen alakul ki köztük a kötődés.

Blythe férje, Fox, nem veszi komolyan felesége aggodalmait, szerinte minden rendben gyerekükkel, és Violet magatartásbeli nehézségei, csupán életkori sajátosságok.

Blythe viszont egyre inkább magát kezdi el okolni lánya erőszakos viselkedéséért, és úgy érzi, anyaként és feleségként is kudarcot vallott.

Mikor már minden kilátástalannak tűnik, akkor érkezik meg a családba a kistestvér, Sam, aki visszaadja Blythe önbizalmát és megerősíti őt az anyaságban. De ez az idillikus helyzet csak rövid ideig tart, ugyanis Blythe legnagyobb félelmei beigazolódni látszanak és ez az egész család életét örökre felforgatja.

Olyan ez a könyv mint egy hullámvasút, az életből merít, közben pedig a legnagyobb félelmeinkkel szembesít. Életszerű és magával ragadó ez a pszichothriller, ami váltott szemszögön keresztül női generációs traumákról mesél, olyan traumatikus gyerekkori élményekről, amelyek egy életre megsebeznek és amelyekből kigyógyulni nagyon nehéz.

 

  1. Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ez egy pszicho-thriller, mert nagyon rejtélyesen és titokzatosan indulnak be a cselekmények a regényben. Arra azonban nem számítottam, hogy ebben a thrillerben a misztikus elemek is keverednek olyan módokon, hogy olvasóként olyan mintha egy kitalált világban járnánk, ahol a különböző ajtók átjárhatóságot mutatnak valóság és fantázia között.

Kicsit sem túlzás azt mondani, hogy ebben a könyvben semmi sem az, aminek tűnik. Valójában két főszereplője van ennek a regénynek, két olyan nő, akik ugyanabba a férfiba szerelmesek.

Adele, a feleség, szinte már betegesen ragaszkodik férjéhez, ami már előre sejteti a regény baljós kimenetelét. Mellette felbukkan Louise, a férj fiatal szeretője, aki nem csak egy szerelmi viszonyba kezd a fiatal pszichiáterrel, hanem barátságba keveredik ennek feleségével is.

Ebben a szerelmi háromszögben olyan bonyodalmak és fordulatok várhatóak, amelyek logikusan aligha értelmezhetőek, viszont annál inkább izgalmasak.

Olvasóként sötétben tapogatózva próbáljuk megfejteni azt, hogy vajon hova vezet ez a sok bonyodalom és titok, miközben váltott szemszögön és különböző idősíkokban kísérjük végig a könyv szereplőinek kalandjait.

A szerelmi háromszög keveredik a mentális betegség témájával ebben a regényben, a végére pedig egy akkora csattanó várható, ami garantáltan nagyon sok ideig foglalkoztatja majd az olvasót.

Balsejtelmes, titokzatos és feszes hangulatú ez a könyv, ami folyamatos zsákutcába vezeti olvasóját, egy pillanatig sem lankad benne a feszültség, sőt fejezetről fejezetre fokozódik.

Az álmok megfejtése, a tudatos gondolkodás és irányítás, a misztikus elemek fontos szerepet kapnak ebben a regényben, amik együtt egy olvasmányos regényt eredményeznek.

 

  1. John Marrs: A jó szamaritánus

Nagyon élvezetes a több szemszögből elmesélt történet, ahol a szereplők váltakozásával, a történet dinamikája és az érzelmek kivetítése is változik. Ezáltal sokkal jobban bele lehet látni a szereplők lelki világába, cselekedeteik mozgató rugói is érthetőbbek, valamint a szálak egymásba fonódása is nagyon izgalmas.

John Marrs egy olyan légkört teremt meg könyvében, amiben minden kiszámíthatatlan és szemfényvesztésnek tűnik, de pont emiatt tudja mindvégig lekötni az olvasó figyelmét azzal a céllal, hogy a könyv végén az igazi csattanó teljesen ledöbbentsen.

Nagyon beteges a könyv témája, ugyanakkor egy nagyon fontos témát boncolgat, ami nem más, mint az öngyilkosság és a depresszió kérdése.

A könyv főszereplője Laura, aki egy segélyvonal egyik oldalán, embereknek kellene segítsen lelki problémáik során, de ő pont az ellenkezőjét teszi, a legnagyobb mélységekbe tolja azokat az embereket, akik kiszolgáltatottan utolsó elkeseredésükben segítségért kiáltanak.

Laura egy ilyen beszélgetés során kerül kapcsolatba Ryan-nel, akivel együtt egy olyan utat jár be ebben a thrillerben, ami számtalan tragikus és drámai eseményhez vezet.

Laura és Ryan története adja az alapját ennek a horror cselekménynek, de a könyv olvasása során újabb szereplők bonyolítják a cselekményt és ezáltal egyre fokozottabbá válik ez az őrült feszültség, ami ezt a könyvet jellemzi.

Intrika, ármánykodás és cselszövés a fő mozgatórugói ennek a thrillernek, ami tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani, mert mindvégig lebilincselő a története.

Zseniális a történet felépítése, egy olyan pszichothrillerrel ajándékozza meg az olvasóját, ami felejthetetlen élményt tud nyújtani.

 

  1. J.D. Barker: A hívás

Ez a thriller úgy épül fel, hogy már az elején lelepleződik a tettes, a bűncselekmény körülményei egyből átláthatóak, viszont ettől még nem kiszámítható a könyv, hanem sokkal inkább izgalmas, mert folyamatosan változik valami a könyvben, újabb és újabb csavarok révén mindig más irányba indul el a történet.

A történet Jordan Briggs-el indul el, aki nagy sikereket ér el rádiós műsorvezetőként, ami egy hosszadalmas és kemény munka eredménye. Harsány, szókimondó és karakán karaktere miatt nem is annyira közkedvelt, emiatt megszakad vagy megromlik a kapcsolata a szeretteivel. Egyedül tizenegy éves lányával marad meg a bensőséges viszonya, de ez a kapcsolat is meginogni tűnik, mikor egy merénylő betelefonál a rádióműsorba és veszélybe sodorja nem csak Jordan, de lánya életét is.

Innentől kezdve elindul egy olyan lavina, amiben nagyon sokan sérülnek, nagyon drámai fordulatok olyan cselekménysorozatokat indítanak be, amelyeknél résen kell lenni. Folyamatosan és gyakran változnak ebben a thrillerben az események, sok izgalmas csavar hozzátesz ahhoz, hogy ez egy élvezetes olvasásélmény legyen.

Két váltott szemszögön keresztül, hol a nyomozó, hol a műsorvezető szemszögén keresztül kísérhetjük végig ezt az akciódús történetet.

 

  1. A. J. Finn: Nő az ablakban

Ez a könyv egy ízig-vérig izgalmas pszichothriller, amiben adott egy ötletes alaptörténet, egy izgalmas nyomozási szál és megannyi csavaros fordulat.

Mint minden igazán jól megírt és szerkesztett thriller esetén, itt is egyedi és izgalmas az alaptörténet, de ennél sokkal hangsúlyosabb a szereplők lelki világa és lélektani elemzése. Engem főleg a szereplők háttértörténete fogott meg, ami lélektani és pszichológiai szempontból volt nagyon érdekes. A szülői minta hatása egy gyerekre, egy trauma következményei és egy pszichés betegség sötét bugyrai, azok a dolgok, amelyek izgalmasak ebben a könyvben. Nagyon el tudtam mélyülni ezeknél a részeknél, mert az emberi elme és lélek közeli megismerésével és megértésével, érdekessé vált számomra ez a thriller.

A regény főhőse, Anna Fox, aki egyedül él egy nagy New York-i családi házban, férje és lánya nélkül. Súlyos agorafóbiában szenved, ezért napjait alkohollal, régi filmek nézésével és idegenekkel való cseteléssel tölti. Háza ablakából figyeli szomszédai életét, és így valami olyasminek lesz tanúja, ami addigi életét teljesen felborítja és arra kényszeríti, hogy nézzen szembe félelmeivel és múltja hibáival.

Ebben a könyvben az a legjobb, hogy fokozatosan épül fel, de közben egy pillanatig sem laposodik el, sőt egyre izgalmasabbá válik a cselekmény minden egyes mozdulata. Annyira izgalmas mindaz, ami a regény főszereplőjével történik, hogy nehéz letenni a könyvet mindaddig míg ki nem derül ki a tettes és mi is Anna múltjának a története. A cselekmény főleg a jelenben játszódik, de gyakran a múltbeli események előtérbe kerülnek, csakis azért, hogy a jelen szálai érthetőbbek legyenek.

Mivel az események filmszerűen követik egymást, ezért nagyon olvasmányos a könyv és csak úgy visz magával. Az álom és ébrenlét, a képzelet és a valóság közti kontrasztok nagyon élesek ebben a könyvben, ami által az olvasó is bekerül egy olyan világba, ahol nehéz eldönteni mi igaz és mi nem.

Szerintem azért sok jó megfogalmazás és rejtett üzenet van benne. A traumák fel nem dolgozásának hatása, a pánikbetegségek kilátástalansága, a gyógyulás fájdalmas útja, a bűnhődés és a bűntudat feldolgozása, mind olyan dolgok amik nagyon fontos szerepet játszanak ebben a könyvben.

 

  1. Rena Olsen: Egy szót se szólj!

A gyerekrablás, amiről ez a könyv szól, nagyon is aktuális téma, ugyanakkor nehéz róla beszélni, könyvet írni róla pedig pláne. A két idősíkban zajló események kicsit megtörik a könyv komor hangulatát, ezért valamivel könnyebb a könyv olvasása. A most és az azelőtt eseményei nagyon izgalmasak, ezért is olyan pörgős és lendületes a cselekménye, hiszen folyamatosan történik valami, ami egyre többet és többet árul el az elrabolt gyerekek életéről.

Ez a pszichothriller egy fiatal nő szemszögéből kerül megvilágításba, aki elmeséli és feleleveníti a múlt eseményeit, amiben ő egyszerre áldozat és tettes. Fiatal kislányként őt is elrabolták és ezáltal bekerült egy olyan családba, ahol erőszakos férje mellett ő is bűnrészese lett a gyerekrablásnak. Mindez akaratán és tudtán kívül történt meg, ami persze nagyon sok erkölcsi kérdést von maga után. Ez a fiatal nő csupán a felszabadítása után szembesül azzal a ténnyel, hogy az egész élete egy hazugság volt, és az amit ő jónak vagy helyesnek gondolt, az valójában rossz, elítélendő és büntetendő. Innentől kezdve kezd igazán érdekes lenni ez a thriller, mikor az olvasó végigkövetheti egy nő lelki tusáját, ahol folyamatosan az önvád és a menekülés között zajlanak az események.

Mivel a könyv egyből úgy indul, hogy kiderül egy szervezet áll a gyerekrablások háta mögött, ezért nem sok meglepetést okoz a könyv cselekménye, sokkal inkább az benne az érdekes, hogy milyen szinten befolyásolható és manipulálható az emberi elme. Én ebben láttam a könyv erősségét, nem a gyerekrablás volt szerintem a legerősebb témája, hanem az emberi elme összetettsége és megfejthetetlensége. Mivel a múlt és a jelen cselekményei egyértelműek ebben a könyvben, ugyanúgy a tettesek kivolta is, ezért nem maradt más csak az, hogy górcső alá kerüljenek a tettesek indítékai, valamint az áldozatok lelki világa. Azért fontos megtudni a múlt eseményeit, hogy ez valamilyen szinten magyarázattal szolgáljon a tettesek cselekedeteiért és főleg közelebb hozza az áldozatok bonyolult lelki világát.

Kellemetlen, fájdalmas és szívet tépő végigolvasni ezt a történetet, de sokat elárul arról, hogy a rossz családi minták hogyan öröklődnek, valamint mennyire befolyásolható a gyermeki elme. Kész érzelmi hullámvasút az egész történet, mégis valahogy a végén felmerül a remény, hogy minden rossz jóra fordítható és van kiút bármilyen mélységből.