Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Azt hiszem ez az a könyv, ami számomra egy rég várt katartikus élményt váltott ki, mert egyszerre szórakoztatott, elgondolkodtatott és tanított.

Számomra ez egy olyan 2 az 1-ben könyv, ugyanis témáját tekintve van egyfajta regényes stílusa, bár nem épp a megszokott formában, üzentét tekintve azonban felér egy önfejlesztő könyvvel is, méghozzá egy igazán értékes és minőségi személyiségfejlesztővel.

Már önmaga az a tény, hogy a könyv szerzője egyszerre író és terapeuta, roppant érdekes. Ezáltal valahogy valami plusz, valami egyediség kerül ebbe a könyvbe, ami egyszerre tárja fel a terapeuta klienseinek a történetét, valamint saját személyes életének a történetét is. Olyan ez mintha az ajtó két különböző oldaláról, ugyanazon a kulcslyukon két teljesen más történetnek lennénk a szemtanúi.

Lori Gottlieb több kliense vagy páciense történetét osztja meg olvasóival, különböző élethelyzeteket és személyiségeket felsorakoztatva. Olvashatunk itt nárcisztikus családapáról és férjről, rákbeteg fiatal feleségről, depressziós idős nőről, valamint egy olyan egyedülálló nőről, aki egyszerre terapeuta és páciens, vagyis maga a könyv szerzője.

Az az igazán jó ezekben a történetekben, hogy egyfelől lekötik az olvasó figyelmét és kíváncsivá tesznek a végkifejlet felé, másfelől pedig rengeteg „tudásanyagot” és hasznos gondolatot osztanak meg az önfejlesztés terén.

Mivel magyar társadalmunkban sajnos még mindig nincs kultúrája a pszichológiai szaktanácsadásnak vagy egy terápiás ülésnek, ezért ez még mindig tabunak számít, ha valaki ilyen jellegű segítséget is igénybe vesz élete különböző szakaszaiban.

Ezért tartom olyan fontosnak ennek a könyvnek az elolvasását, mert sok téves hitet és gondolatot lerombol a pszichológiai szaktanácsadással kapcsolatban, sőt segít helyére tenni azokat a fogalmakat, amelyek eddig csak homályosak voltak ezzel kapcsolatban. Emellett nem csak tabudöntögető, hanem egyenesen motiválóan és inspirálóan hat, bátorítva mindazokat akik úgy érzik szükségük lenne egy szakmai tanácsadásra is, nem csak egy baráti beszélgetésre.

Ezt is nagyon fontosnak tartom ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy rávilágít arra mennyivel más egy olyan emberrel beszélgetni, aki objektíven tud rávilágítani saját problémáinkra, ellentétben egy jó baráttal, aki legtöbbször túl empatikus, ahhoz hogy megfelelő tanácsokkal tudjon ellátni.

A könyv szerzőjének sikerül ebben a tényirodalmi könyvben egyszerre objektívnek és nagyon szubjektívnek lennie, mindig felmérve azt, hogy mi szolgálja a leginkább kliensei érdekeit. Amennyire nyersnek tűnik néha egy-egy élethelyzet felvázolása, pont annyira megható és szívhez szóló is tud lenni az ahogyan Lori Gottlieb személyében egyszerre látjuk a terapeutát és a magánszemélyt is.

Ezeken a történeteken keresztül sikerül neki egy egészen más képet alkotnia a pszichoterápiáról, valamint arról, hogy minden emberben ott van a szeretet utáni vágy, ami meghatározza minden cselekedetünk mozgatórugóját.

Engem lenyűgözött, elvarázsolt és szavak nélkül hagyott az a fajta bátorság, kitárulkozás és szókimondó stílus, amivel a könyv szerzője teljesen lecsupaszította magát és gátlások és félelmek nélkül mutatta meg magát olvasóinak. Ezzel reményt és bátorságot is adott mindazoknak, akik előítételesek a pszichoterápiával kapcsolatban, valamint keresik a kiutat különböző élethelyzetekből.

Ebben a könyvben nagy jelentőséget kap a terapeuta és a páciens közti kapcsolat, valamint a kommunikáció ami minden jól működő kapcsolat elementáris része. Ugyanakkor roppant érdekes, az emberi oldalát is látni egy terapeutának, aki gyakran ugyanolyan problémákkal küzd, mint páciensei.

Ez a dinamikus, gördülékeny, vicces és őszinte könyv, sok új információval tud gazdagítani, ugyanakkor önfejlesztő és önsegítő stílusának köszönhetően egy olyan olvasmánnyá válik, amit könnyedén be tudunk építeni a mindennapokba is.

Kedvenc idézetem a könyvből:

…az inger és a reakció között van egy rés. Ebben a résben hatalmunkban áll dönteni a reakciónkról. A reakciónkban található a fejlődésünk és a szabadságunk.

Akarsz beszélni róla? Book Cover Akarsz beszélni róla?
Lori Gottlieb
21. Század Kiadó
2020
Füles, Kartonált
463