Marta Molnar: A napraforgók titkos élete

Egy inspiráló, motiváló és szórakoztató történet egy rendkívül erős, elszánt és kitartó nőről, aki által Vincent Van Gogh életét és munkásságát ismerhetjük meg.

Két idősíkban zajlanak az események ebben a regényben. A múltbeli idősík eléggé komor, helyenként nyomasztó és eléggé búskomor, ezért a jelenbeli események valamennyire enyhítik ezt a hangulatot.

A múltbeli események Johanna történetét mesélik el, akit az élet elég sok megpróbáltatás és nehézség elé állít, de ő sosem adja fel, hanem minden erejével azért küzd, hogy elhunyt sógora értékes festményei a megfelelő helyre kerüljenek és így Vincent Van Gogh is megkapja azt az elismerését, amit élete során sajnos nem sikerült kiérdemelnie.

Johannában, egy olyan nőt ismerünk meg, aki nem adja meg magát sanyarú sorsának, hanem egy idegen helyen, özvegyen, nincstelenül és egyedülálló anyaként is küzd azért, hogy a 19. század végi Párizs emberei megismerjék Van Gogh zseniális művészetét.

Az ő története áll párhuzamban a jelenbeli történettel, ahol szintén egy női sorsot követhetünk végig, ahol a fiatal Emsleyt ismerjük meg, akinek vállalkozása csőd szélén áll, szereleme megcsalja és elhagyja, és ráadásul imádott nagymamája is meghal. Menedéket egy régi napló lapjai között talál, amit szeretett nagymamája hagy rá, és amiben nem csak Johanna története lesz számára érdekes, hanem saját felmenőinek sorsának alakulása is.

A múltbeli titkok által Emsley egyre közelebb kerül nagymamája történetének a megismeréséhez, valamint erőt és motivációt merít Johanna sorsából, meglátva a párhuzamot a két női életút között.

A naplóbejegyzések egy érdekes, izgalmas és fordulatos történetet tárnak az olvasó elé, ami által Hollandia csodálatos tájait ismerhetjük meg, valamint a híres holland festőművész rövid, de annál tartalmasabb életét.

Ebben a történelmi romantikus regényben a múlt adja meg a válaszokat a jelen eseményeire, valamint megoldással és új életerővel is szolgál a jövőre nézve.

A naplóbejegyzésekben főleg a festmények nevei, háttere és értelmezése lesz igazán érdekes az olvasó számára. Utána lehet nézni ezeknek a festményeknek és így talán még jobban érthető és értelmezhető ez az egész történet.

De mivel nagyon logikusan, átláthatóan és olvasmányosan van felépítve a regény egész cselekménye, ezért könnyen lehet haladni vele. Minden cselekményszál alaposan ki van dolgozva ebben a kötetben, a múlt nagyon harmonikusan olvad bele a jelen cselekményébe, ahol szintén egy válságban és bajban lévő női sors alakulását tudjuk végigkövetni.

Mindkét történet ugyanolyan izgalmas, kalandos és érzelemdús. Bármelyik női sorsot követjük végig, mindegyikben erős és mindenre elszánt női karaktereket ismerünk meg.

Egy történelmi áttekintést, egy híres és tehetséges festőművész életrajzát és egy új szerelem kibontakozását kapja ajándékba az olvasó ezzel a regénnyel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A napraforgó nagyon alkalmazkodóképes. Hetven különböző napraforgófaj van. Ha elülteted valahova, kitalálja, hogyan nőjön. A folyók gazdag iszapjában éppúgy megterem, mint a száraz, szegényes földben. Minél rosszabb a talaj, annál nagyobb virágot hoz. Pokolian szívós, mégis úgy néz ki, mint egy csillag.

A napraforgók titkos élete Book Cover A napraforgók titkos élete
Marta Molnar
Libri Könykiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
392