Nagy Judit: Ébredéseim

Katartikus élmény volt Nagy Judit „Ébredéseim” könyvét olvasni. Letehetetlen ez a könyv, minden egyes mondatával azonosulni tudtam.

Megrendítő és mégis olyan őszinte, sallangmentes mindaz amit elmesél Judit az anyaságról, a nőiességről és a karrierről.

Judit élete idillikus: sikeres a televíziózásban, férjhez megy élete szerelméhez és egy egészséges kislánynak ad életet. A szülés utáni pillanatokban azonban minden elsötétül előtte, és több mint egy nap után tér magához. A sötétség és eszméletlenség pillanataiban, élet és halál között, nőből anyává válik. Csakhogy ennek feldolgozása, megélése és átélése ennél sokkal több és keményebb munkát igényelt. Önismereti utazása során megtapasztalja az élet és halál közti vékony falat, a nőiesség és anyaság közti egyensúly megteremtését és a szülési traumából való felépülést. Ennél őszintébben és nyíltabban szerintem nem is lehetne mesélni az anyaság testi-lelki változásairól.

Nehéz megemészteni és átrágni a könyv történeteit, üzenetét és érzelmeit. De mégis kicsit enyhít a könyv hangnemén az, hogy a történteket, nem csak Judit, hanem férje és dúlája szemszögéből is megismerhetjük.

Súlyos traumát tár elénk a szerző, de olyan közvetetten és fantasztikusan írja meg. Kíméletlen őszinteséggel ír Judit a szüléstörténetről és a halálélményről. Mégsem negatív hangulatú ez a könyv, hiszen nem a halálról, hanem az életről szól. Arról a tíz évről szól ez a vallomás, mely szükséges volt ahhoz, hogy Judit felépüljön a szülés traumájából, önmagára találjon és megküzdjön saját érzéseivel. Hogy miként hatott mindez anyaságára, nőiességére és személyiségére, az a könyvben olvasható.

Ezt a megrázó történetet, a szülés testi-lelki utóhatásait, valamint a sok évnyi küzdelmet Nagy Judit briliánsan írja meg könyvében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ugyan fájt minden tagom, és sokszor azt hittem, hogy nem bírok felállni, valahogy mégis mentem tovább. De két év után annyira kimerültem, hogy már nem is találtam önmagam. Egy ismeretlen nő nézett rám vissza a tükörből.

Ébredéseim Book Cover Ébredéseim
Nagy Judit
Zazie Books Kft.
2017
Füles, Kartonált
202