Ellie Midwood: A legbátrabb nő

Ellie Midwood könyvei mindig mélyen megérintenek, mert ő olyan történeteket mesél el, amelyek a 2. világháború legszörnyebb oldalait mutatják meg. Minden könyve igaz történet alapján születik meg, amiben olyan emberi sorsokat ismerünk meg, amelyek inspirálóak és motiválóak.

Ezúttal nem a koncentrációs táborok szörnyűségeiről olvashatunk, hanem olyan emberekről, akik otthonaikban próbálták átvészelni azt a fajta gyűlöletet és kegyetlenséget, ami emberileg már alig fogható fel.

Ez az olvasmányos történelmi regény, Margot Rosenberg életét meséli el, aki német nőként mindvégig kitart zsidó férje mellett és együtt próbálják Berlinben túlélni a 2. világháborút.

Bár Margot és férje kitalált szereplők, történetüket valós személyek ihlették.

Ebben a könyvben egyértelműen Margoton van a hangsúly, aki nem hajlandó behódolni Hitlernek, még akkor is ha ezzel munkáját, otthonát és családját veszíti el. Mikor saját anyja elfordul tőle, mikor utcára kerülnek férjével, mikor férjét letartóztatják, ő akkor sem tagadja meg zsidó férjét, hanem hűségével és szeretetével mindigvégig harcol érte.

Példáját több száz nő követi, mind olyan elszánt és bátor nők, akik a lehetetlent lehetővé teszik és egy nemesebb cél érdekében akár meghalni is készek.

Margot története a legnagyobb hősiességről, bátorságról és szeretetről mesél, arról a belső lélekjelenlétről, ami a rosszat jóval, a gonoszságot jósággal, a gyűlöletet szeretettel győzi le.

Ellie Midwood olyan történetek elevenít meg könyvében, olyan bátor nőkről és férfiakról ír, akik jogosan vonultak be hősként a történelembe, mert tetteikkel és szavaikkal életeket mentettek meg.

Margotban egy olyan ősi erőre, elszántságra és bátorságra lehet találni, ami erőt és vigaszt adhat másoknak is nehéz élethelyzetekben. Az ő élete nem csak azért példaértékű, mert abból remélhetőleg tanulni és okulni lehet, hanem azért is, mert újból megmutatja azt, hogy származástól, vallástól, gondolkodástól függetlenül, mindannyian ugyanolyan értékes emebrek vagyunk.

Az ítélkezés, a megbélyegzés, a kirekesztés soha semmi jóhoz nem vezet. A poklok poklát, amit a 2. világháború élő zsidó emberek elszenvedtek, még csak elképzelni is lehetetlen.

Minderről olvasni megterhelő és nyomasztó lehet, de a könyv szerzője annyira intelligensen és magasszínvonalúan oldja meg mindezt, hogy egy ilyen nehéz téma olvasása is tud értékeset és különlegeset hordozni magában.

Ez a női sorsról szóló könyv nem csak hiteles történelmi információkat hordoz magában, hanem egy olyan szerelmi történetet is, ami minden akadály és nehézség ellenére, felülkerekedik a gyűlöleten és legyőzi a legnagyobb ellenséget is.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

A boldog emberek nem ismerték a gyűlöletet. Ők nem hordozták azt a szívükben. A boldog emberek másokat is boldoggá akartak tenni.

A legbátrabb nő Book Cover A legbátrabb nő
Ellie Midwood
Álomgyár Kiadó
2023
Keménytábla
352
Lukács Andrea