Patrick McKeown: Gyógyító légzés

Patrick McKeown könyvei számomra mindig érdekesek és informatívak, rengeteget lehet tőle tanulni az egészséges légzésről, főleg a Buteyko-légzésről.

Ez a könyv lényegre törően, precízen és érthetően foglalja össze mindazt, amit a helyes légzésről érdemes megtanulni és elsajátítani.

A Buteyko-módszer, amire ez a könyv épül, Konstantin Buteyko, egy ukrán orvos nevéhez fűződik.

Fiatal orvosként, Buteyko több betegét is huzamosabb ideig megfigyelte és tanulmányozta, és azt vette észre, hogy egészségi állapotuk romlásával, minden páciens légzése felgyorsul. Minél előrehaladottabb lett a betegségük állapota, annál gyorsabban és gyakrabban vették szájon át a levegőt, ami hiperventilációt okozott a betegeknél.

Egy idő után Buteyko képes volt csupán a páciensek légzése alapján, megállapítani azt, hogy mikorra várható a haláluk időpontja.

Mindebből Buteyko azt szűrte le, hogy nem a páciens betegsége okozta a nehéz légzést, hanem pont fordítva, a nehéz és helytelen légzés okozza az emberek megannyi fizikai és lelki panaszát.

Buteyko több éves kísérletei és tanulmányai azt az eredményt hozták el, hogy a lassított, egyenletes és orron át történő légzés, előfeltétele egy egészséges életnek.

Ez a kötet most főleg azoknak szól, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, mint pl, asztma, magas vérnyomás, horkolás, szénanátha, alvási nehézség vagy pánikrohamok, de a könyvben leírt gyakorlatok és tippek, bárki által könnyedén elsajátíthatóak.

Külön érdekessége ennek a könyvnek, hogy a könyv szerzője arra is kitér benne, hogy hogyan lehet már kisgyermekkortól elsajátítani az orrlégzést, valamint a lélegzet-visszatartásos gyakorlatokat.

Ez a könyv arra is kitér, hogy az élet melyik területeire érdemes odafigyelni, ahhoz, hogy a légzés a későbbiekben ne okozzon komoly egészségügyi problémákat. A helyes táplálkozástól, el egészen a stresszmentes és rendszeres mozgásig, mindenre kitér a könyv szerzője, megmutatva azt, hogy minden mindennel összefüggésben áll, vagyis a testünk egészségi állapota kihat légzésünkre, de ugyanaz ez fordítva is igaz, ugyanis egy helytelen, több éven át szájon történő légzés komoly gondokat tud okozni.

Patrick Mckeown kitér könyvében a helytelen szájon át röténő légzés negatív hatásaira, de sokkal hangsúlyosabb benne az egészséges, nyugalmi helyzetben lévő orron keresztül történő légzés, ami javítja a koncentrációt, az alvás minőségét, az állóképességet, valamint a stresszel és szorongással járó helyzeteket.

Közérthető és nagyon olvasmányos stílusának köszönhetően, ez a könyv ki tud kapcsolni, ugyanakkor edukatív jellegének köszönhetően nagyon sok új tudással ajándékoz meg.

A könyvben leírt esettanulmányok alátámasztják a Buteyko légzéstechnika tudományos alapját, ugyanakkor olyan gyakorlatok és egyszerű módszerek kapnak benne helyet, amelyek egy egészséges étrend és egy tudatos életmód mellett, sok fizikai panaszon enyhíteni tudnak.

Ez az a könyv, ami azt hiszem minden korosztálynak tud valamit nyújtani, ugyanis módszerei és gyakorlatai könnyen érthetőek és kivitelezhetőek, hatásuk pedig rövid időn belül már érzékelhető is.

A könnyű, lassú és egyenletes légzés testi-lelki szinten tisztító hatással bír, és életünk több olyan területén is segíthet, ahol elakadásokat észlelünk, esetleg túlzottan aktívak vagyunk vagy épp nehezünkre esik valamire huzamosabb ideig koncentrálni.

Ez az önsegítő és önfejlesztő könyv nagyon hasznos és tanulságos.

Patrik McKeown életmódbeli könyve mindazoknak ajánlott, akik mentális fizikai és érzelmi állapotukon szeretnének javítani, valamint a helyes légzéstechnikákat szeretnék elsajátítani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Stressz hatására többet lélegzünk, ezért semmi értelme mély levegőt venni ahhoz, hogy lenyugtasd magad – pusztán csak annyit érsz el vele, hogy tovább maradsz stresszes állapotban. Ehelyett pont az ellenkezőjére van szükség – lassú, csendes, nyugodt légzésre (…).

Gyógyító légzés Book Cover Gyógyító légzés
Patrick McKeown
Jaffa Kiadó
2020
Kartonált
236