Farkas János – Muhoray Róbert – Szabó Péter: Szokásaink fogságában

Nagyon szeretem az önismereti és az ismeretterjesztő könyveket, rengeteget lehet tanulni belőlük. Az a legjobb ezekben a könyvekben, hogy amellett hogy szórakoztatnak, kikapcsolnak és motiválnak is.

Szórakozva tanul az olvasó, miközben rengeteg olyan tippet és tanácsot kap, ami elsőre egyszerűnek tűnik, de nem könnyű.

Szeretem az önismereti könyvek lényegretörő hangulatát, a közvetlen megfogalmazását és a szókimondó stílusát.

Eme könyv három szerzője úgy alkot egy egységet ebben a könyvben, hogy mindannyian kicsit más megvilágításból közelítik meg a szokások, szenvedélyek és függőségek kérdését, ugyanakkor a hangsúly az egyéni felelősségvállaláson van.

Nagyon tetszett ebben a könyvben a szerkezetfelépítés, a rengeteg hasznos kitekintő, valamint a tudományos magyarázatok.

Hasznos és tanulságos ez a könyv, helyenként döbbenetes tényekkel, ugyanakkor elgondolkodtató mondatokkal.

Sokan gondolják azt, hogy egy ilyen jellegű önismereti vagy önfejlesztési könyv valójában semmiről sem szól. Szerintem pedig ez a nagy „semmi”, valójában akár a minden lehet(ne), legalábbis az esszenciája minden emberi fejlődés alapjának.

Ez a könyv egyszerre útmutató, önismereti tájékoztató és motiváló írott anyag.

Szokásainkon nem sokat szoktunk agyalni, mivel ezek rutinszerű cselekedetek, amelyeket biológiailag örököltünk vagy életünk folyamán elsajátítottunk. Nagyon nagy különbség van a két típusú szokás között, de mindkét szokáson lehet változtatni vagy akár teljesen eltörölni. Az, hogy ezek a rutinszerűnek tűnő szokások mennyire befolyásolják kapcsolatainkat, viselkedésünket, egészségünket vagy akár az egész életünket, csak akkor derül ki, mikor górcső alá helyezzük őket.

Főleg a negatív szokások tudnak egy idő után elhatalmasodni az emberek életén, amelyeknek ha nem is pillanatnyilag, de hosszútávon mindenképp meg lesz a következménye.

Ez a könyv egy átfogó áttekintést és magyarázatot ad arról, hogy hogyan is alakulnak ki szokásaink, milyen hatalmuk van felettünk és hogyan lehet őket legyőzni.

Engem az elméleti részek nagyon megfogtak benne, mert szeretem előbb megérteni valaminek a működését, mielőtt dolgozni tudnák vele. Ezért a fejlődéstani, társadalmi és pszichológiai magyarázatok kellő alapot szolgáltak ahhoz, hogy az utána következő gyakorlatias részek is fel tudják kelteni az érdeklődésemet.

Nyelvezete, szerkezete és stílusa annyira testhezálló, hogy ezt a könyvet bárki könnyedén el tudja olvasni. A könyvben leírt tanácsok, praktikák és tippek egyszerűen elsajátíthatóak, ugyanakkor egyfajta tudatosabb életmódra ösztönöznek.

Számomra ez a könyv olyan volt mint egy jól felépített piramis, ahol a biztos alapok után jött a csúcspont, ami körbeölelte az egész könyvet, és ami a lényege az egész emberi élet működésének, az elismerés és a szeretet megszerzése. Minden ember erre törekszik, ennek pedig egyik elengedhetetlen tényezője a szokásaink fogságából való menekülés.

Ez a könyv praktikus és szórakoztató, mindenki találhat benne olyan részt amely fejlesztésre szorulhat. Jó kis önfejlesztő könyv ez, amit bármikor újra és újra elő lehet venni. Bőven van mit tanulni belőle!

Kedvenc idézetem a könyvből:

A világot nem gyengékre vagy erősekre, sikeresekre vagy sikertelenekre érdemes osztani, hanem olyanokra, akik készek tanulni, változni, és olyanokra, akik nem.

Szokásaink fogságában Book Cover Szokásaink fogságában
Farkas János - Muhoray Róbert - Szabó Péter
MotiBooks
2018
Ragasztókötött
196