Almási Kitti: Bátran élni

Ez az a könyv, aminek olvasása akarva-akaratlanul is azt hozza ki az olvasójából, hogy bizonyos pontokon magára ismer. A könyvben leírt gondolatok nem csak amolyan aha-élmények és igazságokkal teli felismerések, hanem olyan információmorzsák, amelyek sokat segíthetnek az önismeret és az önfejlesztés útján.

Bármennyire is gyorsan olvastatja magát ez a köny, gördülékeny és olvasmányos stílusának köszönhetően, nem érdemes gyorsan haladni vele, ugyanis sok olyan bölcs gondolatot tartalmaz, nem csak magától a könyv szerzőjétől, hanem több olyan ismert személyiségtől, akinek szavai elgondolkodtatnak és érdemes ezeknek a gondolatoknak több időt szánni.

Kicsit sem könnyű ilyen önsegítő könyveket olvasni, nem csak azért, mert nagyon tömények és emiatt lényegre törő mondatokat tartalmaznak, hanem azért mert nagyon erős és éles tükröt tartanak olvasói elé.

A könyvben megjelenő fejezetek hosszúsága épp elegendő ahhoz, hogy általa olyan fontos és frappánsan megfogalmazott mondatok jöjjenek át, amelyek szerintem sok olvasónak tudnak újat és elgondolkodtatót nyújtani.

A könyv alcíme talán még inkább fontos ennél a könyvnél, ami már eleve magában hordozza a könyv lényeges üzenetét…”És akkor mi van…!?”.

Ez az a fajta hozzállás és gondolkodás, ami segít úgy élni, hogy az ember megpróbál minél többet kihozni magából és közben önazonos maradni.

A könyvben megjelenő terápiás esetek segítenek hétköznapi élethelyzeteket jobban megérteni és olyan szavakkal feldolgozni, amelyek az olvasó saját érzelmeit adják vissza.

Ez az interaktív pszichológiai könyv pont annyit ad olvasóinak ami elegendő ahhoz, hogy elinduljon egy olyan önismereti úton, ahol többet is megtudhat magáról és embertársairól.

A könyv nem helyettesíti a terápiás üléseket és a pszichológiai tanácsadást, de kiindulópontnak nagyon jó. Közvetlen és hétköznapi nyelvezetének köszönhetően, valamint a sok személyes példának, fontosabb üzenetek jönnek át, amelyek segítséget tudnak nyújtani felelmek és gátlások leküzdésében.

Ezek az üzenetek és mondanivalók minden túlzás nélkül hitelesek és életszerűek. Olyan átlagos emberek hétköznapi problémái jönnek át a könyv lapjain, amelyek kimondásra kerülnek.

Almási Kitti könyve nagyon inspiráló és motiváló, tele olyan gondolatokkal és tanácsokkal, amelyeket a könyv szerzője nem nyom le az olvasó torkán, hanem mint választási lehetőséget ajánlja fel. A könyv bátorsága abban a motiváló erőben áll, ami lehetőséget ad arra, hogy közelebbről is megvizsgáljuk életünk különböző területeit, és merjünk ott változtatni, ahol szükséges.

Mindazoknak ajánlott ezt a könyvet elolvasni, akik már éreztek szorongást, félelmet, pánikot vagy bizonytalanságot, és nehezen találták a kiutat ebből a helyzetből.

Legyen szó munkahelyről, családról, párkapcsolatról vagy bármilyen emberi kapcsolatról, ez a könyv tud olyan felismeréseket hozni, amelyek talán kicsit megkérdőjelezik a hozott, felvett és tanult mintákat, amelyek nem biztos, hogy minden esetben megállják a helyüket.

Elolvasni ezt a könyvet és bátran be is fogadni ezeket a tanácsokat vagy gondolatokat, annyit jelent, hogy bátran szembenézni önmagunk belső vagy külső ellenségeivel, amelyek gyakran megakadályoznak a bátor életvitelben.

Bátran élni annyit jelent, hogy gátlások, romboló gondolatok és tettek, valamint tévhitek nélkül élni.

Ez a nehezebbik út, de hosszú távon kifizetődik és ezek a változások, amelyek az önismeret útján elindítanak valakit, másokra is hatással lesznek.

Ez nem az a fajta könyv, ami a tuti receptet adja meg egy szorongás nélküli élethez, de egy igen alapos ismeretterjesztő könyv, ami személyes és szakmai példákon keresztül az emberi lélek működéséről mesél, valamint arról, hogy a legfélelmetesebb érzésekkel, gondolatokkal és élethelyzetekkel hogyan lehet megküzdeni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A cél az, hogy minden feszengés nélkül ki tudjuk mondani önmagunknak és másoknak is: ilyen vagyok. Innen és innen jövök. Ezt és ezt tették velem. Ezeket a sebeket hordozom. Sok mindenben fejlődhetek, változhatok még, de alapvetően: ez vagyok én. A fejlődés következő lépcsőfoka, amikor valaki már nemcsak felvállalni képes mindezt, de még büszke is tud lenni arra, hogy ő a hátrányos körülményei ellenére, vagy inkább azokkal együtt lett olyan, amilyen.

Bátran élni Book Cover Bátran élni
Almási Kitti
Kulcslyuk Kiadó
2015
Puhatáblás, Ragasztókötött
275