Pauline Mai: Levendulakék boldogság

Ez a könyv nagyon jó választás, ugyanis kedves és bájos története, hangulatos világa és szimpatikus szereplői azonnal rabul ejtenek.

A könyv női főszereplőjével Berlinből Franciaországba utazunk el, Provence-ba, ahol Penelope balesetben megsérült nagymamája segítségére vállalkozik. A fiatal lánynak nagyon jókor jön ez a környezetváltozás, ugyanis épp egy életválság és szakítás közepette nehezen találja meg lelki békéjét és egyensúlyát. Ezért utazik el Franciaországba, hogy nagymamája panziójában újra önmagára találjon.

A panzió feladatai közben újragondolja gyermekkorát, megküzd édesanyja halálának gyászával, valamint újra rátalál a szerelem.

De mielőtt eddig a boldog befejezésig eljutnánk a könyvben, megannyi bájos kis élettörténettel gazdagodunk, valamint egy múltbeli titok felderítése is izgalmassá teszi ezt a romantikus regényt.

Nem csak Penelope útkeresése és lelki fejlődése érdekes ebben a könyvben, hanem nagymamája, Mathilde élete is, aki visszaemlékezve fiatalsága döntéseire, fontos életbeli tanulságokat hagy szeretett unokájára.

A csodálatos és elbűvölő francia tájakon kalauzolva egy gasztroregénnyel is gazdagodunk, ugyanis Penelope kedvenc elfoglaltsága a sütés, így ínycsiklandó receptek is helyet kapnak ebben a kis hangulatos regényben.

A francia levendulamezők illata, sokszínűsége és varázslatos tájai elbűvölően hatnak az olvasó összes érzékszervére, miközben egy olyan fiatal lány identitáskeresési útját követhetjük végig, aki minden nehézség és akadály ellenére, eltökélt megtalálni saját útját és boldogságát.

Penelope megrekedt életútján keresztül fontos felismerések kapnak helyet ebben a romantikus regényben, ami arra készteti őt, hogy szembenézzen múltja tévedéseivel és új célokat tűzzön ki magának.

A könnyed nyári hangulat, ami a francia tájaknak és konyhai ínyencségeknek köszönhető, csak egyik oldala ennek a rendkívül hangulatos könyvnek, ugyanis mindemellett fontos gondolatok és témák kapnak benne helyet.

Fiatal húszas éveikben járó nők útkeresése, karrierválasztása, párkapcsolati nehézségei utat törtnek maguknak, megmutatva azokat a kihívásokat és nehézségeket, amikkel ezek a nők szembesülnek.

Ugyanakkor a szülő-gyermek viszony is fontos szerepet kap ebben a kötetben, amiben gyakran a megfelelő kommunikáció miatt, maradandó sérülések és konfliktusok ülepednek meg.

A francia gasztronómia megint egy különleges pikantériát ad az egész könyvnek, ahol a sütemények és édességek világán keresztül eljutunk az emberi kapcsolatok összetettségéhez is.

Felemelő érzéseken, mennyei ízeken és illatokon, bájos és tanulságos élettörténeteken keresztül olyan emberi sorsokról lehet olvasni, ahol fajsúlyos témák boncolgatás is jelen van.

Egyszerre szórakoztat és gondolkodtat el ez a könyv.

Ez az élfestett, rendkívül hangulatos könyv, engem teljesen elvarázsolt. Szerelem, csalódás, gyász, megbocsátás, újrakezdés Provence levendulamezőin, ahol bármi megtörténhet, ha az ember elég nyitott arra, hogy megélje a pillanat varázsát.

Egy frissítő felüdüléshez, egy langyos nyári szellőhöz és egy illatos mezőhöz hasonlít ez a könyv, ami kikapcsol, feltölt, megmosolyogtat, közben pedig lágyan és finoman az élet kisebb-nagyobb nehézségeiről és örömeiről mesél.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az a legfontosabb, hogy belássuk: a minket felnevelő embereknek saját történetük, saját múltjuk van. Hibáztak is, és lehet, hogy tanultak belőle, de az is lehet, hogy nem.

Levendulakék boldogság Book Cover Levendulakék boldogság
Pauline Mai
Athenaeum Kiadó
2023
Puhatáblás, Ragasztókötött
382
Kosztolánczi Krisztina