Søren Sveistrup: A gesztenyeember

Nagy rajongója vagyok a skandináv krimiknek, ezért ez a könyv egyből felkeltette a figyelmemet. Figyelemfelkeltő a borítója, nagyon izgalmas a fülszövege és a története még ennél is jobb.

A skandináv krimikre jellemző hátborzongató, sejtelmes és feszültséggel teli hangulat itt is jelen van, egy olyan történettel, amiben nagyon sok a csavar, több mellékszálon is futnak az események, miközben mindezt nagyon izgalmas és érdekes élmény végigkísérni.

Ez a hátborzongató pszicho-thriller egyből izgalmasan és ijesztően indul el, ugyanis már a könyv elején szembesül az olvasó egy bűncselekménnyel. Ezt a nagyon erőszakos bűncselekményt sorozatban több hasonló bűncselekmény követi, aminek elszenvedői mind anyák.

Minden bűncselekmény helyszínén egy gesztenyeember található, ami a sorozatgyilkos védjegyévé válik. 

Az ügyet a szintén édesanya Thulin detektív kapja meg, aki férfi partnerével egy olyan nyomozásba kezd, ami rengeteg új fordulatot és nem várt csavart eredményez majd a nyomozás során.

A két nyomozó, Hess és Thulin, hamar rájön arra, hogy a gesztenyeembernek valamilyen köze lehet egy korábbi bűncselekményhez, aminek során a politikusnő tizenkét éves lánya tűnt el nyomtalanul.

Ezen a ponton kezd el igazán izgalmassá válni a regény, mikor több bűncselekmény is keresztezi egymást, és ezáltal több emberi sorsába is betekintést nyerünk.

A nyomozás nyomasztó és balsejtelmes hangulata előre vetíti a sorozatban bekövetkező gyilkosságokat, aminek áldozatai mind olyan anyák, akik elhanyagolták gyereküket vagy nem kellően bántak velük.

A két nyomozó munkája nagyon izgalmas ebben a regényben, miközben ugyanúgy az ő életükbe is betekintést nyerünk, ami szintén tartogat néhány meglepetést az olvasónak.

A könyv szerzője nem fél olyan tabunak számító témákról beszélni ebben a könyvben, ami jogosan vált ki ellenszenvet és undort az olvasóból, de ezzel is csak még jobban felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy mennyi borzalom vesz minket körül, amit gyakran észre se veszünk.

Olyan fájdalmas és megtépett emberi sorsokba látunk bele ezzel a skandináv krimivel, ami mellett nehéz könnyek nélkül elmenni.

Szexuálisan bántalmazott gyerekek, családon belüli erőszak, nők elleni erőszak, alkoholizmus, mind olyan témák, amiket a könyv szerzője bevisz regényébe és ezáltal próbál érzékenyíteni. Emellett a pszichés betegségek, a mentális zavarok és a gyerekkori traumák is fontos szerepet kapnak ebben a regényben.

A dán forgatókönyvíró ezzel a regényével olyan súlyos szociális igazságtalanságokra, állami igazságtalanságokra és a periférián élő emberek nehézségeire hívja fel a figyelmet, ami akarva-akaratlanul az olvasóra is hatást gyakorol.

A mély lélektani ábrázolások által, nem csak a tényeket ismerjük meg, hanem azokat az okokat, amelyek eme súlyos bűncselekményekhez elvezetnek. A szereplők belső világa és pszichés állapota tökéletes magyarázatul szolgál cselekedeteikre.

Minden szereplő hordoz valamilyen traumát magában, aminek gyökere a múltban keresendő.

Ezért olyan izgalmas, ahogyan a múlt cselekményei összefonódnak a jelen cselekményeivel, mert a múltbeli események, cselekmények és döntések határozzák meg a jelenbeli sorsok alakulását.

Mindvégig egy nyomott, pesszimista és sötét hangulat uralja a könyv cselekményét, ezzel is alátámasztva azt a reális és kendőzetlen valóságot, ami a szereplők világát adja vissza.

Ez egy nagyon jól felépített pszicho-thriller, ami borzongatós hangulatával, a nyomozás izgalmaival és a szereplők pszichés jellemábrázolásával, mindvégig le tudja kötni az olvasó figyelmét.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az ember soha nem az érdemei szerint részesül a világ javaiból.

A gesztenyeember Book Cover A gesztenyeember
Søren Sveistrup
Partvonal Könyvkiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
456